Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

Alles over gluten en glutenvrij eten

Zijn gluten slecht voor je en wanneer moet je glutenvrij eten? Lees in deze blog alles over gluten: waar het in zit, wanneer glutenvrij eten zinvol is en hoe je dit het beste kan doen. 

Wat zijn gluten?

Allereerst wat meer informatie over gluten: wat zijn gluten eigenlijk? Gluten is een mengsel van eiwitten die voorkomt in granen zoals tarwe, spelt, rogge en gerst. Het zit ook in producten die van granen gemaakt zijn, zoals brood, koek en pasta. Er wordt wel eens gezegd dat gluten ongezond zijn, maar dat is niet helemaal het geval. Gluten zelf zijn niet ongezond: de meeste mensen kunnen het gewoon eten en goed verteren. Gluten zitten bijvoorbeeld in volkoren granen en deze passen in een gezond eetpatroon. Toch is er ook een groep mensen die glutenvrij eet: hoe zit dat?

Wat is Coeliakie?

Mensen met coeliakie moeten volledig glutenvrij eten en alle producten met gluten vermijden. Coeliakie is een auto-imuunziekte: het afweersysteem reageert heftig op het innemen van gluten en maakt antistoffen aan die de eigen darmcellen aanvallen. Dit zorgt er vervolgens voor dat het slijmvlies van de dunnen darm beschadigt en er klachten ontstaan zoals buikpijn, vermoeidheid, gewichtsverlies en diarree. Coeliakie kan worden vastgesteld met een bloedonderzoek en darmonderzoek. 

Wat is Glutensensitiviteit?

Er zijn ook mensen die geen coeliakie hebben, maar wel minder klachten ervaren als ze een glutenvrij dieet volgen. Dit wordt vaak glutensensitiviteit genoemd. Het is niet bekend waardoor glutensensitiviteit ontstaat. 

Glutenvrij dieet

Een glutenvrij dieet volgen is ingewikkeld: veel producten bevatten gluten. Als je al deze producten laat staan, is de kans op het krijgen van een tekort aan voedingsstoffen zoals vezels, ijzer, vitamine B1, foliumzuur en jodium groot. Daarnaast kan een glutenvrij dieet volgen ook duur zijn. Het is dan ook niet verstandig om zomaar een glutenvrij dieet te gaan volgen. Laat altijd eerst door een arts onderzoeken of je coeliakie of glutensensitiviteit hebt. Als je een glutenvrij dieet moet volgen, dan is het aan te raden om de hulp van een diëtist in te schakelen.

Gezonde glutenvrije alternatieven

Gelukkig zijn er gezonde alternatieven voor glutenbevattende producten. Denk aan:

  • Peulvruchten
  • Groenten
  • Fruit
  • Rijst
  • Aardappel en zoete aardappel
  • Linzenpasta
  • Noten en zaden
  • Zuivel
  • Eieren
  • Onbewerkt vlees en vis. 

Deze producten passen goed in een gezond eetpatroon. Er zijn ook glutenvrije graansoorten:

  • Quinoa
  • Boekweit
  • Teff en
  • Gierst. 
  • Haver is in principe ook glutenvrij, maar let wel op of er ‘’glutenvrij’’ of ‘’Crossed Grain’’ op de verpakking staat. 

Deze laatste tip geldt eigenlijk voor alle producten: lees het etiket op de verpakking goed als je gluten volledig moet vermijden.