10 x tips voor een koolhydraatarm eetpatroon
Er wordt veel geschreven over koolhydraatarm eten en koolhydraatarme diëten. Wil jij vaker kiezen voor koolhydraatarme recepten? Dan volgen hier 10 tips!
Koolhydraatarm eten
Misschien wil jij af en toe koolhydraatarm eten, of volg je een koolhydraatarm dieet. In bijna alles wat je eet, zitten koolhydraten. In pasta, brood en rijst zitten relatief veel koolhydraten. Je kunt dit bijvoorbeeld vervangen door extra groenten, meer eiwitten, zuivel, zaden en noten. Wil je meer weten over koolhydraten? Lees dan ook eens de blog ‘Wat zijn koolhydraten?’. Ben je vooral op zoek naar koolhydraatarme recepten? Kijk dan eens naar de blog: 15 x lichte, koolhydraatarme en gezonde recepten.
Tips
Koolhydraatarm eten is helemaal niet zo makkelijk: koolhydraten zitten in bijna alles en waar begin je? Om jou op weg te helpen, deze 10 fijne tips.
1. Koolhydraatarme pasta’s
Er zijn inmiddels veel verschillende soorten pasta’s te vinden in de supermarkt. Als je wilt kiezen voor een variant met wat minder koolhydraten, kies dan eens voor courgetti (pasta van courgette). Wist je dat je dit ook heel makkelijk zelf kunt maken met een spiraalsnijder?
2. Broccolirijst en bloemkoolrijst
Ook voor rijst heb je inmiddels veel leuke andere opties: zo kan je rijst maken van broccoli of bloemkool. Je kunt ze ook kant-en-klaar vinden bij bijvoorbeeld de Albert Heijn. Zelf maken in een keukenmachine is natuurlijk wel een stuk goedkoper!
3. Bakken met amandelmeel
Als je op zoek bent naar een vervanger voor tarwemeel/tarwebloem, kies er dan eens voor om te bakken met amandelmeel. De naam zegt het al: dit meel bestaat uit gemalen amandelen en bevat minder koolhydraten. Let er op dat je niet te veel suikers toevoegt aan je baksels, dit zijn net zo goed koolhydraten.
4. Zoete drankjes
Als we over koolhydraten praten, denken mensen snel aan brood, pasta en aardappelen. Maar wist je dat er ook veel koolhydraten zitten in frisdrank en smoothies? Kies eens wat vaker voor water, water met een smaakje of voor thee en koffie. Favoriet is water met citroenschijfjes en munt. Je kunt inmiddels ook citroenschijfjes vinden in het vriesvak van de supermarkt. Ideaal, zo heb je het altijd op voorraad!
5. Koffie en thee zonder suiker
Deze tip sluit een beetje aan bij tip #4: stap over naar koffie en thee zonder suikerklontje. Je bespaart hiermee een hoop suiker (en koolhydraten).
6. Eet voldoende eiwitten
Als je minder koolhydraten gaat eten, kies er dan voor om energie uit andere verzadigende producten te halen. Van een salade met alleen tomaat en sla, raak je niet snel gevuld. Kies er daarom voor om genoeg eiwitten toe te voegen aan je eten: denk bijvoorbeeld aan ei, vlees en/of vis.
7. Voeg gezonde vetten toe
Naast eiwitten, zijn gezonde vetten ook een belangrijk onderdeel van je eetpatroon. Voorbeelden van gezonde vetten zijn noten, avocado’s en olijfolie. Voeg dit gerust toe aan je maaltijden!
8. Ga op zoek naar kookboeken waarin groenten de hoofdrol spelen
Het is altijd een goed idee om veel groenten te eten. Gelukkig bestaan er inmiddels héél veel kookboeken waarin groenten in de spotlights staan. Duik hier eens in om inspiratie op te doen. Mijn favorieten zijn:
- De groene bakplaat van Rukmini Iyer
- De groentebijbel van Mari Maris
- Veg! van Hugh Fearnley Whittingstall
- VEG van Jamie Oliver
9. Doe het samen!
Deel je voornemen om minder koolhydraten te eten/drinken met iemand in je omgeving en ga samen de uitdaging aan. Zo kun je elkaar aanmoedigen, inspireren en helpen als het soms even wat minder gaat. Samen is het veel leuker!
10. Plan je maaltijden
Een verandering aanbrengen in je eetpatroon, kost tijd en energie. Daarom is de tip: plan je maaltijden een beetje van tevoren. Zoek lekkere koolhydraatarme recepten op, maak een boodschappenlijstje en plan vooruit! Zo voorkom je dat je met een lege maag in de supermarkt staat.
‘’Carlijn (@eentikkiegezonder) is voedingswetenschapper en leefstijlcoach. Voor Jaimy’s Kitchen schrijft ze informatieve blogs rondom voeding en leefstijl’’
* Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.