Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

Alles over duurzame palmolie

Wat is duurzame palmolie?

Deze heerlijke plantaardige roomboter is dus onder andere gemaakt van duurzame palmolie. Eerlijk gezegd wist ik helemaal niet wat dit betekende, dus vroeg ik Upfield, het bedrijf achter Flora Plant of ze me hier meer informatie over konden geven. Ik kan me namelijk voorstellen dat jullie hier ook nieuwsgierig naar zijn. Want nog eerlijker, ik heb tijdens mijn reis door Maleisië en Borneo zóveel palm plantages gezien, dat ik dit product liever uit de weg ging. Echter, dat is dus helemaal niet nodig. Dit zijn de vragen die ik had + de antwoorden:
 

1. Waarom gebruikt Flora Plant palmolie?
 

Dit was mijn eerste vraag; waarom heb je deze olie nu eigenlijk nodig? Het antwoord is vrij simpel; omdat je een beperkte hoeveelheid hard vet nodig hebt om een goed smeerbare roomboter te maken. De andere plantaardige oliën die gebruikt worden zijn allemaal vloeibaar zoals zonnebloem-, koolzaad- en lijnzaadolie. Daarnaast heeft palmolie ook een grote invloed op de lekkere smaak en het mondgevoel, die heerlijke romigheid waar ik het over had. Dit is dus de reden dat er gecertificeerde palmolie in Flora Plant gebruikt wordt.
 

2. Wat is duurzame palmolie en wat maakt de palmolie in Flora Plant duurzaam?
 

Er wordt 100% duurzame, door de RSPO (Round table of Sustainable Palm Oil), gecertificeerde palmolie gebruikt in Flora Plant. Dit betekent dat Flora Plant de regulering en eisen volgt die geen ontbossing, ontwikkeling op turf of exploitatie met zich meebrengen. Die ontbossing die ik met eigen ogen gezien heb, is dus bij duurzame palmolie niet van toepassing.
 

3. Waarom hoef jij niet bang te zijn voor het gebruik van de palmolie in Flora Plant?
 

Dat gaf ik hierboven eigenlijk al aan. Upfield is een bedrijf dat zich inzet voor een betere wereld. Daar hoort dus ook de inkoop en het gebruik van duurzame en verantwoorde palmolie bij. Upfield controleert partners voortdurend om te checken of ze het beleid naleven en om transparantie te behouden. Meer weten? In deze video van het WWF wordt meer verteld over duurzame palmolie.
 

4. Is er een goed alternatief?
 

Voorlopig niet. Het vervangen van palmolie en/of het boycotten van palmolie zou geen duurzame oplossing zijn, omdat het het probleem van ontbossing niet op zou lossen. Er zou namelijk veel meer land nodig zijn om dezelfde hoeveelheid alternatieve olie te produceren. De enige duurzame oplossing voor nu is daarom een overstap naar duurzame palmolie. Laten we vooral niet vergeten dat er geen olie is die te vergelijken is met palmolie. Deze olie heeft namelijk de hoogste opbrengst per hectare in vergelijking met andere olie gewassen. Denk bijvoorbeeld aan shea, een mooi product, maar dit heeft 5 tot 6 keer zoveel land nodig. Palmolie groeit makkelijk op verschillende typen grond, heeft weinig nodig om goed te groeien en geeft het hele jaar door vruchten. Zeker de beste keuze voor nu, mits we dus spreken over gecertificeerde duurzame palmolie.
Ik hoop echt dat jullie dit iets meer duidelijkheid over palmolie gegeven heeft. Voor mij was dit zeker een eyeopener. Ik ben niet meer bang voor palmolie, mits het dus aan alle eisen voldoet en dat is bij Flora Plant gelukkig het geval.

 

Lekkere recepten met plantaardige boter?

Risotto met garnalen en erwtjes

Asperges op Vlaamse wijze met ei en botersaus

Scones met blauwe bessen