Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

Hoe maak je zelf bechamelsaus?

Bechamelsaus is een romige, witte saus die veel in de Italiaanse, Griekse en Franse keuken gebruikt wordt. De saus is makkelijk zelf te maken. In deze blog alles over bechamelsaus! 

Bechamelsaus gemaakt van roux

Deze heerlijke saus wordt gemaakt door een roux te maken. Dit maak je van boter, melk en bloem te mengen tot een gladde saus.

Wat is bechamelsaus?

Deze witte saus is heerlijke romig en een echte basissaus. Dat betekend dat de saus op smaak gebracht kan worden naar wens. De saus wordt altijd gemaakt met boter, melk en bloem. Het is ook mogelijk om de saus plantaardig te maken door plantaardige boter en melk, zoals sojasaus, te maken. Bechamelsaus wordt traditioneel met nootmuskaat gemaakt.

Varianten op traditionele bechamelsaus kunnen gemaakt worden door de volgende ingrediënten toe te voegen:

  • Geraspte kaas
  • Gesnipperde ui en kaurier
  • Kruiden zoals Italiaanse of Provençaalse kruiden

Recepten met bechamelsaus:

Bechamelsaus kan op vele manieren in recepten verwerkt worden. Dit zijn een aantal favoriete manieren de zelfgemaakte bechamelsaus te gebruiken:

  1. Als saus voor bij groenten zoals bloemkool of prei, op smaak gebracht met Italiaanse of Provençaalse kruiden.
  2. Als basis voor pasta recepten zoals in romige pasta's of als laagje tussen de lasagne.
  3. Als basis voor kaassaus met geraspte kaas.
  4. Als saus voor bij aardappelgratin.
  5. Als basis voor Griekse moussaka

Hoe maak je bechamelsaus?

Voor deze heerlijke saus heb je maar 3 basis ingrediënten nodig: bloem, boter en melk.

1 portie bechamelsaus
10 minuten

Ingrediënten:

  • 50 gr boter
  • 50 gr bloem
  • 500 ml melk (kan ook plantaardig)
  • peper en zout
  • een snuf nootmuskaat

Voor de volledige bereidingswijze: recept bechamelsaus.