Aziatisch/ Bijgerechten/ Vega & Vegan

Hoe maak je Paneer?

Paneer! Weet je wat dat is? Ik heb paneer leren kennen tijdens mijn stage periodes in India. Het is een heerlijk zachte kaas, gemaakt van koemelk. En dat kun je onwijs eenvoudig zelf maken. Gelukkig maar want paneer is moeilijk te krijgen in Nederland en vrij prijzig. Ik laat je zien hoe je stapsgewijs je eigen paneer maakt.

Paneer is heerlijk in Indiase curry’s of Indiase wraps. Van die laatste gaat aanstaande maandag een lekker recept online komen! Eerst laat ik je de ingrediënten zien, dat zijn er weinig en dan middels een foto verslag hoe je de paneer maakt.

Je hebt wel een dunne theedoek nodig voor dit recept!

Paneer Recepten:

Trouwens, wat maak je met paneer?

Paneer Jalfrezi
Paneer curry
Paneer Wrap

Paneer

Print Recipe
Serves: 3 tot 4 personen Cooking Time: 5 minuten + 60 minuten wachten

Ingredients

  • 2 liter volle melk
  • 4 el azijn
  • 250 ml water

Instructions

1

Zie foto verslag.

Notes

Afhankelijk van in welk recept je paneer gebruikt kun je 50 tot 100 gram per persoon serveren.

Hoe maak je paneer zelf?

Stap 1: Zet een diepe en hoge pan met melk op het vuur. Breng dit op laag vuur aan de kook. Ik raad je aan om de pan goed in de gaten te houden, want als de melk begint te koken, stijgt deze snel naar boven en kookt je melk over voordat je het weet.

Stap 3: Wanneer de melk kookt meng je het azijn met het water en voeg je dit toe aan de melk. Neem een lepel en roer voorzichtig in de pan. Je ziet dat de melk begint te klonteren. Het water is melk wei en het witte de kaas. Wanneer je het idee hebt dat het volledig gescheiden is, zet je het vuur uit.

Stap 3: Neem je theedoek, plaats deze boven een vergiet en daaronder eventueel een pan om het wei op te vangen. Gooi de inhoud van de pan in de theedoek, zodat je de wei van de kaas scheidt.

Stap 4: Laat de kaas nu goed afkoelen en uitlekken. Handig zo aan de kraan toch?

Zo ziet de kaas eruit als deze uitgelekt is. De paneer kun je in principe verkruimelen op dit punt, bijvoorbeeld over een pizza.

Stap 5: Wij gaan blokjes maken van de paneer, zo wordt deze namelijk voornamelijk gebruikt. Neem een bakje waar de paneer in past, vouw de theedoek er weer omheen.

Stap 6: Zet er iets zwaars op! Op deze manier zal de paneer een stevige vorm krijgen en kun je er later blokjes van snijden.

De paneer is klaar!

Geniet ervan, dit is echt een lekker ingrediënt om mee te experimenteren! Maandag komt er dus een recept online met paneer.

Facebook

Facebook

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply
    sherry
    14 februari 2017 at 16:24

    Hmmm dat ziet er lekker uit.

  • Reply
    Paneer Wrap | Jaimy's Kitchen
    25 februari 2017 at 21:54

    […] week liet ik jullie al zien hoe je zelf paneer maakt, vandaag laat ik zien welk gerecht ik met de paneer maakte. Dat werd deze paneer wrap! Veel […]

  • Reply
    Anouk
    23 april 2017 at 18:22

    Hey Jaimy!

    Ik maak zelf ook al een tijd lang paneer, bijna wekelijks, en doe dit eigenlijk altijd met citroensap in plaats van azijn – ik heb het 1 keer met azijn gedaan om er daarna een chili paneer mee te maken en ondanks dat ik het goed had uitgespoeld voor ik het liet uitlekken zat er nog echt een duidelijke azijngeur en -smaak aan, heb jij dat niet?

    Nog een tip is om het eens te koken met komijnenzaadjes en die dan in de paneer te laten terwijl het hard wordt – of knoflook, peterselie etc – er zijn zoveel variaties mogelijk, en een komijnenpaneer past perfect bij sommige curry’s 🙂 Ik vind de extra knoflook heerlijk in een chili paneer bijvoorbeeld.

    Heb je ook al eens burmese tofu gemaakt?

    xx Anouk

    • Reply
      admin
      27 april 2017 at 19:46

      Ohh jammie zeg, wat een lekkere tips. Het water loopt me in de mond haha!

      Nee vertel Burmese Tofu?

      En ik had die azijn geur niet zo eigenlijk, maar citroen is inderdaad ook enorm lekker fris.

      Liefs,
      Jaimy

    Leave a Reply