Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

Hoe maak je mayonaise?

Als ik eerder geweten had dat mayonaise maken zó makkelijk is, was ik er eerder mee begonnen. Het is echt binnen een handomdraai gemaakt en onwijs lekker. Hier dus mijn recept voor mayonaise met in dit geval citroen en knoflook, heerlijk!

Zelf mayonaise maken

Deze mayonaise maakte ik voor een recept, namelijk het recept voor een aardappel en artisjok salade. Daar vond ik de toevoeging van citroen en knoflook lekker bij maar dit zijn optionele smaakmakers. Zelf vind ik dit wel echt aanraders om toe te voegen, maar hier kun je natuurlijk een beetje mee spelen. Denk bijvoorbeeld aan een beetje truffelolie, dat is ook erg lekker om erbij te voegen! Daarnaast maak ik de mayonaise met een staafmixer, lekker makkelijk. Nog ambachtelijker is het natuurlijk als je het met een garde in een kom maakt, maar die keuze is geheel aan jou! Houd er dan rekening mee dat het allemaal iets langer duurt.

Mayonaise maken, stap voor stap

In de stappen hieronder zie je hoe je de mayonaise makkelijk kunt maken. Zoals je ziet, is het niet moeilijk en is de zelfgemaakte mayonaise ontzettend snel klaar. Waarschijnlijk heb je alle ingrediënten in huis, dus je kunt snel aan de slag!

Hoe maak je mayonaise www.jaimyskitchen.nl

Meest gestelde vragen bij het maken van mayonaise:

Met welke olie kun je mayonaise het beste maken?

Mayonaise kun je het beste maken met een neutrale olie, zoals zonnebloem-, maïs- of arachideolie. Oliën met meer smaak, zoals olijfolie en notenolie zijn minder geschikt om mayonaise mee te maken, omdat deze smaak aan de mayo meegeeft. 

Wat kun je doen als de mayonaise geschift is?

Voorheen dacht ik; weggooien! Maar nee, ook deze mayonaise valt nog te redden. Schiften ontstaat door een temperatuurverschil van de ingrediënten. Daarom moet je er voor zorgen dat de ingrediënten allemaal op kamer temperatuur komen. Voeg een kleine eetlepel met lauwwarm water in een andere kom en voeg beetje bij beetje, al kloppend de geschifte mayonaise in de kom met de eetlepel warm water. Blijf kloppen en zo zou de mayonaise weer mooi glad moeten worden.

Wat kun je doen als de mayonaise te dik is?

Het is heel makkelijk om mayonaise die iets te dik is, weer dunner te maken. Mayonaise kan na een paar dagen namelijk iets dikker worden. Voeg net als bij geschifte mayonaise al kloppend een beetje lauwwarm, kamer temperatuur water toe. Niet meer dan een eetlepel, en de mayonaise zal een beetje dunner zijn.

Hoe maak je zure mayonaise minder zuur?

Mayonaise wordt natuurlijk gemaakt met azijn en dit kan voor een lichte zure smaak zorgen. Azijn is nodig voor de binding, dus het kan zijn dat jij de mayonaise nu te zuur geworden vindt. Smaken verschillen en mocht jij liever een iets zoetere smaak aan de mayonaise willen, kun je op het einde een beetje honing of poedersuiker toe toevoegen. 

Smaakjes toevoegen aan mayonaise

De mayonaise is in de basis al onwijs lekker natuurlijk, maar je kun lekker smaken toevoegen aan de mayonaise. Denk hierbij aan:

  • Citroen- of limoensap
  • Groene kruiden zoals peterselie, dragon of bieslook
  • Spicy maken met sriracha of wasabi
  • Kruidig met kerrie- of paprikapoeder.