Cambodja: Angkor Wat tempels ervaring + tips + hoe kom je er?

Waarom moet je Angkor Wat in Cambodja bezoeken? Wat was mijn ervaring? En hoe kun je daar het beste komen? Dat vertel ik allemaal in deze blog. Want mijn ervaring in Cambodja zal ik nooit vergeten!

Wat is Angkor Wat?

Angkor Wat is één van de tempels in het tempel gebied van Angkor in Cambodja. Vergis je dus niet, dit zijn er véél waarvan Angkor Wat de meest bekende is. Deze blog gaat niet alleen over die ene Angkor Wat, maar over meerdere tempels in het gebied. Aangezien veel mensen het Angkor gebied als Angkor Wat benoemen, is het goed dit even te verduidelijken. Wat betekent trouwens tempel!
Het Angkor gebied was de hoofdstad van het Khmer rijk en dit was tussen 800 en 1432 de dominante beschaving van Zuidoorst-Azië. Er woonden hier maar liefst 1 miljoen mensen. Momenteel bezoeken jaarlijks 1,2 miljoen toeristen alle tempels.

Waarom moet je er naartoe gaan en welke tempels zijn het mooist?

Dit zijn toch wel de tofste tempels die je gaat zien. Mysterieus, onwijs veel bomen en groen wat er groeit en het toffe is dat je jezelf hier helemaal in kunt verliezen. Er valt zoveel te ontdekken!

Angkor Wat

 Cambodja Angkor Wat www.jaimyskitchen.nl

De belangrijkste, grootste en drukbezochtste tempel van Angkor. Deze is van binnen volledig symmetrisch en ontzettend goed gerestaureerd. Dit is dé tempel die je bij zonsopgang kunt bezoeken, maar wat natuurlijk ook meerdere toeristen zullen doen!

Ta Prohm

Cambodja Ta Prohm; de Tomb Raider tempel www.jaimyskitchen.nl

Deze tempel is echt ontzettend gaaf, want er groeit zowaar een jungle over de tempel heen. Wortels van bomen over de tempel en natuurlijk werd hier ook de film Tomb Raider opgenomen. Niet missen deze hoor!

Angkor Thom met onder andere Bayon, Terrace of elephants en terrace of the Leper King

Cambodja Angkor Thom, Bayon www.jaimyskitchen.nl

Angkor Thom is een ommuurd stadje met daarom een aantal tempels zoals de bovengenoemde. Bayon is een prachtige tempel met maar liefst 200 gezichten erop. Er zijn dus heel wat gezichten die je kunt verkennen. Prachtig en echt een must-see!

En verder; lekker zelf ontdekken! Laat je verassen door alle mooie tempels.

Hoe kom je er en hoe bezoek je alle tempels?

Onze reis naar Siem Reap was niet bepaald makkelijk. In Bangkok namen we een bus die ons tot de grens bracht, daar regelden we ontzettend shady een visum, gingen de grens over en daar stond een taxi voor ons klaar die ons naar een guesthouse in Siem Reap bracht. Dat was een behoorlijke reis, maar we kwamen er. Relax was het niet want zo gingen ze er bij de grensovergang met ons paspoort vandoor en drie kwartier laten kregen we deze terug. Dat was even spannend, ik raad je deze manier absoluut af!
Hoeveel dagen?
Hier kun je zelf een keus in maken. Kies voor 1 dag ($37), 3 dagen ($62) of 7 dagen ($72). Wij kozen voor 3 dagen en verspreidde op deze manier de tempels. Het bezoeken van de tempels kun je op verschillende manieren doen:

 • Met een privé tuktuk
  De prijs van een tuktuk hangt uiteraard sterk af van jouw onderhandeling skills. Denk aan bijvoorbeeld een kleine tour voor $12-15 of een grote tour voor $20-25. Gebruik dit als richtlijn en onderhandel er op los! Deze tuktuk kun je tot 4 personen delen.
 • Per fiets
  Wij hebben een dag een fiets gehuurd! Dat was onwijs leuk, want je komt op plekken waar je anders wellicht niet zult komen en je stopt op plekken waar wij dat wilt. Natuurlijk kun je minder zien op deze manier, omdat de afstanden groot zijn.
Cambodja Angkor Thom, Bayon www.jaimyskitchen.nl

Mijn tips

 1. Probeer een zonsopgang mee te pikken bij Angkor Wat. Dit zul je niet snel vergeten. Het is even vroeg op staan, maar absoluut de moeite waard.
 2. Draag uit respect iets waarbij je je benen bedenkt. Dit zijn de voorschriften voor het bezoeken van de tempels, al zouden ze hier tegenwoordig wat minder streng in te zijn, is het fijn om hier een beetje rekening mee te houden toch? Neem ook een sjala mee of iets om je schouders te bedekken!
 3. Regel je visum van te voren! Die stress die ik toen gehad heb, wil je niet. Daarnaast ben je zoó de grens over en hoef je niet in een shady kantoor je tijd te verdoen. Hier raad ik e-visums voor aan, want ze zijn, duidelijk snel en zeer correct! Lees goed de voorwaarden van het e-visum voor Cambodja, zodat je zeker het juiste kiest!
 4. Je zult bedelaars en kindjes zien, die je van alles proberen te verkopen. Probeer dit écht te vermijden, want door iets van het te kopen houd je alles in stand. Daarmee bedoel ik, dat de kindjes niet naar school gaan, maar blijven 'werken'.
 5. Ben beleefd en ben niet lawaaierig, leun niet tegen de tempels en beklim ze al helemaal niet.

Voor andere reiservaring of inspiratie nodig? Kijk dan ook zeker eens hier of ben je naast Cambodja ook benieuwd naar Thailand? Lees dan dit artikel.

Jaimyskitchen maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.
Aanpassen