Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

11 x reis tips + hotspots voor Sri Lanka

Mijn reis door Sri Lanka duurde twee weken en in die tijd zagen we theeplantages, stranden en een olifanten weeshuis. Wij reisden naar Negombo, Colombo, Galle, Unawatuna, Pinnawala, Kandy en Nuwara Eliya. In deze blog geeft ik nóg meer tips voor mooie plekken in Sri Lanka.
Mijn tips voor een reis door Sri Lanka:
Het is alweer een tijd geleden dat ik in Sri Lanka was, namelijk in 2011. Hier dus geen tips over food hotspots want er waren toen geen hippe eettentjes. Gelukkig zijn die er nu wel! Ik kan jullie veel vertellen over de plaatsen waar ik ben geweest, want we maakten dit écht op een local manier mee. Dit hebben we allemaal de danken aan de eigenaar van ons eerste hostel, die ons overal van vriend naar familie en terug stuurde. Ik ging samen met mijn moeder en vriendin Natascha en Sri Lanka een heeft een flinke indruk op ons gemaakt. In 2011 was het land nog herstellende was van de tsunami in 2004. Het heeft een behoorlijk lange tijd geduurd en ook in 2011 waren er écht weinig toeristen te zien. Gelukkig voor de bevolking is het toerisme inmiddels volledig aangetrokken weer. De reis maakte ik met mijn moeder en vriendin Natascha.

Stranden in Unawatuna, Mirissa en Tangalle

Unawatuna was echt een heerlijke plek. Toen wij hier waren, was het volledig nog in wederopbouw na de Tsunami, maar inmiddels is het een waar backpackers paradijs. In Unawatuna kun je lekker chillen, zwemmen, snorkelen en duiken. Bezoek bijvoorbeeld het ongerepte strandje Jungle Beach per boot. Ga naar een van de gezellige barretjes voor een heerlijk drankje of een lekker diner. Wanneer je meer de rust opzoekt kun je hier natuurlijk ook een yogales volgen. Vergeet ook niet de paalvissers te spotten! Ook de plaatsen Mirissa en Tangalle zijn heerlijke plekken om van de mooiste stranden te genieten, heerlijke hotspots en goede yoga lessen.

Start je reis aan het strand van Negombo

Negombo Sri Lanka www.jaimyskitchen.nl

Ja, hier kwamen we dus aan. Na flink onderhandelen op het strand van Negombo vonden we een hele fijne guesthouse. Niets bijzonders hoor, maar precies genoeg voor ons drietjes. We hadden niet veel nodig. Deze lieve man Dilshan nam ons OVERAL mee naartoe. We gingen in de ochtend vroeg naar de vismarkt om verse krab te kopen met hem, we liepen door de winkelstraten van het centrum met hem, zagen de bezienswaardigheden zoals 'The Dutch canals' oftewel de grachtjes en het Dutch fort, ja veel Nederlandse invloeden. Natuurlijk namen we ook de tijd om te relaxen op het strand met verse vis, een biertje en veel spelletjes!

Blijf niet lang in Colombo, maar neem hier een lokale bus

Hier bleven we eigenlijk niet lang. Slechts een paar uurtjes om door de drukke stad te lopen. Niet helemaal ons ding, maar het busstation was wel een hele ervaring. We waren namelijk op zoek naar de lokale bus naar Kandy. En wat was dat een uitdaging. Een leuke! We zaten als énige buitenlanders in de lokale bus met -uiteraard- locals, maar ook zakken rijst, kippen en andere vracht die mee ging. Maar leuk dat het was, want we hadden erg veel leuke aanspraak. Zeker een aanrader om met een lokale bus te gaan!

Bezoek de stad Kandy

Toen gingen we naar Kandy, naar familie van de man in ons eerste guesthouse. We sliepen in een echte homestay, want we sliepen in een kamer die normaal gezien van de familie was. Gezellig met 3 personen in 1 bed en in de ochtend aanschuiven aan de ontbijt tafel met het hele gezin. Lekker eten was dat, wel onwijs pittig, haha! Ik kreeg zelfs een mobiele telefoon van ze, zodat ik ze kon bellen wanneer ik ze ons op moesten komen halen, als dat geen gastvrijheid is? Ik kan je zeker aanraden om in een homestay te verblijven! In Kandy liepen we door de stad, langs het meer en bezochten we een traditionele dansuitvoering. Echt doen wanneer je wat cultuur mee wilt krijgen! Ook gingen we naar de tempel van de tand van Buddha (Temple of the Tooth) en het 27 meter hoge Bahiravokanda Vihara Boeddhabeeld.

Geniet van het heerlijke Sri Lankese eten

Het eten in Sri Lanka is echt te gek, maar wees gewaarschuwd want het eten is behoorlijk pittig! De curries zijn heerlijk, dus eet er lekker veel van! Het eten lijkt erg op de Indiase keuken. Denk aan dosa's, fried rice en samosa's.

Ga naar het olifanten weeshuis in Pinnawala

Pinnawala Sri Lanka Olifanten weeshuis www.jaimyskitchen.nl

Het stadje waar het geweldige olifanten weeshuis te vinden is. De olifanten die hier verblijven zijn wezen of verwondde olifanten uit het wild, die helaas niet meer terug geplaatst kunnen worden. Elke dag worden de olifanten naar de rivier gebracht en uitgebreid gewassen, een onwijs mooi tafereel. De moeite waard om dit te doen. Wij bezochten Pinnawala vanuit Kandy en dat duurde ongeveer 45 minuten met een tuktuk.

De treinreis van kandy naar Nuwara Eliya

Vanuit Kandy namen we de trein naar Dit prachtige stadje met eindeloze theeplantages. De treinreis alleen is al de moeite waard, want het landschap is prachtig en ontzettend groen. Langzaam rijdt de trein steeds meer de bergen in, tot je bij het dorp Nuwara Eliya aankomt. En let op, het is frisjes hier! De theefabriek van Macwoods is hier te vinden.

Bezoek het UNESCO-werelderfgoed ford in Galle

Dit dorpje ligt dichtbij Unawatuna dus wij bezochten dit dorpje ook. Het is een enorm ford die op de UNESCO-werelderfgoed lijst staat. Het is een bezoekje waard! Het ligt erg dichtbij Unawatuna, dus onwijs goed te combineren.

Regel je visum vooraf

Voor een bezoek aan dit land heb je een visum nodig. Gelukkig kan dit gewoon online en heb je dit snel geregeld. Ik kan je aanraden vooraf het proces te starten voor het aanvragen van een visum voor Sri Lanka. Voor meer uitleg, de kosten en de soorten visums die er zijn kun je het beste even goed uitzoeken welk visum jij voor jouw reis nodig hebt.

Bezoek Ella Rock en/of Adam's Peak

Ella is een prachtig bergdorpje, wat inmiddels goed ontdekt is door toeristen. Toch is het zeker de moeite waard om Ella Rock te beklimmen. Een aanrader is om de zonsopgang te bewonderen hier, maar houd er rekening mee dat de hike in totaal ongeveer 4 uur duurt. Sommigen zeggen dat Adam's Peak nog mooier is! Deze laatste is ook een wat kortere hike, namelijk ongeveer 2 uur.

De beste hotels in Sri Lanka

Al eerder scheef ik twee blogs over de fijnste hotels in Sri Lanka, neem daar zeker even een kijkje. In Sri Lanka kun je van guesthouses tot de mooiste hotels verblijven en de prijzen zijn onwijs betaalbaar! Hier lees je alles over Sri Lanka hotels in Kandy, Nuwara Eliya en Ella en in de volgende link lees je over Sri Lanka Hotels in Unawatuna, Mirissa, Tangalle en Negombo.

Pinnawala Sri Lanka Olifanten weeshuis www.jaimyskitchen.nl