Saté saus is ook in Nederlands zeer populair, maar deze saus van pinda’s heeft zijn oorsprong in Indonesië. Tijdens mijn kookles in Bali heb ik geleerd om deze saus helemaal zelf te maken en dat ga ik jou nu ook leren!
Saté saus of Pinda saus
Hoe je het wilt noemen, mag je zelf weten, maar we hebben het over een saus gemaakt van pinda’s. Vaak maken wij deze saus van pindakaas, maar in deze versie bakken we de pinda’s zelf en maken we hier de saus van. Het is minder werk als dat je zou denken en onwijs lekker, dus ik zou het zeker een keer proberen. Uiteraard kun je een grotere portie maken en gedurende de week een paar gerechten maken waar je deze saus bij kan eten.
Gado Gado
De saus wordt in Indonesië, ook in Bali dus, vaak gegeten bij Gado Gado. Dit is een gerecht met allemaal groenten waar de saus over heen gaat. Wij kennen satésaus ook voor bij de friet, de nasi of waar je het ook maar lekker bij vind, dus varieer er vooral helemaal op los.

Recept: Zelfgemaakte pindasaus
Hoeveelheid: 5 kleine porties
Bereidingstijd: 20 minuten
Ingrediënten:
130 gr pinda’s
3 grote tenen knoflook
0,5 rode chili
50 ml water of melk
1,5 tl (palm) suiker
1 limoen
zout
duimgrootte gember
olie om in te bakken
Bereiding:
- Bak de pinda’s in een laag olie goudbruin. Gooi de olie niet weg, deze kun je hergebruiken tijdens het wokken.
- Hak de knoflook, gember en chili fijn. Voeg dit samen met de pinda’s in een vijzel of keukenmachine en meng tot een zachte substantie met eventueel nog stukjes pinda.
- Voeg vervolgens ook de palmsuiker en een beetje zout toe en verwarm de saus in een pannetje. Voeg beetje bij beetje water of melk toe tot je de juiste dikte hebt. Voeg op het laatste het sap van 1 limoen toe
Tip: indien je van pittig houdt, voeg dan wat sambal toe.
2 Comments
Recept: Kip saté spiezen | Jaimy's Kitchen
10 augustus 2018 at 08:00[…] Ingrediënten: 350 gr kipfilets (of haasjes) 1 limoen 5 gr koriander olie satésaus of zelfgemaakte pindasaus […]
Recept: Gado Gado met pindasaus | Jaimy's Kitchen
2 februari 2019 at 21:42[…] Zelfgemaakte pindasaus […]