Food inspiratie/ Foodtalk

Wat is Indiaas zwart zout Kala Namak en waar gebruik je het voor?

Wat is kala namak en waar gebruik je het zwarte zout allemaal voor www.jaimyskitchen.nl

Misschien heb je er nog nooit gehoord van Kala Namak, maar het wordt ook wel de vegan vervanger van ei genoemd. Het zwarte zout ziet er roze uit en in deze blog kun je er alles over lezen.

Wat is Indiaas zwart zout, Kala Namak?

Deze soort zout wordt gewonnen in de groeven bij de Indiase Himalaya waarbij grote zwarte blokken zout gemalen en gekookt worden met Harad zaden. Deze zaden zorgen ervoor de specifieke smaak en de roze kleur van het zout.

/!\ Let wel goed op want er zijn meerdere soorten zwart zout op de markt. De meesten zijn ook écht zwart van kleur, maar deze soorten hebben geen zwavelachtige smaak. Let dus op dat je echt de Indiase Kala Namak koopt ook wel Indiaas zwart zout genoemd. Het zout past in de Ayurvedische leer en wordt vaak in Ayurvedische recepten gebruikt.

Hoe smaakt het zwarte zout?

Het zout heeft een zwavelachtige smaak, die velen beschrijven als de smaak van ei. Die smaak is dus eigenlijk de smaak van de zwavelhoudende kruiden die erin verwerkt zitten. Juist die zwavelsmaak wordt met ei vergeleken. Daarom is het dus een perfecte manier om in een plantaardig dieet toch de smaak van ei te kunnen ervaren. Ik vond de smaak echt bizar toen ik het de eerste keer proefde, alsof ik een eitje at!

www.jaimyskitchen.nl
Waar gebruik je Kala Namak voor?

Het zout wordt dus op verschillende manieren gebruiken. Dit zijn mijn favoriete manieren om het zout in gerechten te verwerken:

  • Maak een tofu scramble en gebruik het zwarte zout om het naar een roerei te laten smaken.
  • Voeg het zout ook eens toe aan een Indiase chutney, zoals deze tomaat en pompoen.
  • De Kala Namak is ook erg lekker in een Indiase curry. Het geeft de curry een volle smaak.
  • Gebruik een beetje van het zout om vegan mayonaise te maken.
  • Het is ook ontzettend lekker in mijn recept voor Chana Chaat oftewel kikkererwten salade.

 Waar kun je Kala Namak kopen?

Zelf kocht ik het lekere Indiase zwarte zout bij de toko. Daar kost het echt onder een euro voor 100 gram, ik betaalde €0,69 voor die hoeveelheid van het merk TRS. Mijn tip zou dus ook zijn om de toko in te duiken, zeker eentje waar ze Indiase producten verkopen. Aangezien Kala Namak vaak gebruikt wordt in de Ayurvedische keuken, kun je dit ook vaak in gezondheidswinkels kopen. Mocht je geen toko of gezondheidswinkel in de buurt hebben, ben dan niet bang want je kunt het op verschillende websites online vinden. Just Google it ;)!

Wat is Indiaas zwart zout Kala Namak en waar gebruik je het voor?

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.