Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

Travel: Bali in Food!

Ik ben nu alweer 11 dagen terug van Bali en er zullen een aantal blogposts komen over dit onwijs vriendelijke, mooie en groene land! Bali in food, Bali in Hotspots en Bali reisverslag met tips kun je verwachten. Ik kan jullie alvast vertellen dat Bali echt een plekje op mijn favorieten lijst gekregen heeft. Daarover nog veel meer, vandaag gaan we kijken naar Bali in Food!

Wellicht weten jullie dat ik voordat ik naar Bali ging een lijst gemaakt heb met al het eten wat ik absoluut wilde proberen: Ik ga bijna naar Bali! Dat is niet helemaal gelukt trouwens, omdat toch niet echt alles wilde eten. Het waren namelijk nogal veel vlees gerechten en zoals jullie weten neig ik steeds vaker naar vegetarische of veganistisch gerechten.

Hier heb ik veel over nagedacht tijdens deze vakantie, maak ook genoten van de visjes en in het begin van de vakantie van kip saté. Op het vega en vegan verhaal kom ik binnenkort terug, vandaag ga ik het lijstje van de typisch Balinees en Indonesische gerechten! Wat vond ik lekker, speciaal, maar ook minder lekker en wat heb ik níet geprobeerd?!

Mie Goreng

Mie Goreng

Lekker scherpe foto haha, maar dit was het eerste wat we aten in Bali, nadat we aangekomen waren in Ubud. Slecht licht, moe, maar toch een foto willen maken. Deze Mie Goreng is met tofu.

Mie Gorenf

Uhh, waarom stond die niet op het lijstje? Beetje vreemd eigenlijk, want dit was echt een onwijs lekker. Deze heeft mijn moeder trouwens gegeten. Deze variant van Mie Goreng had een eitje erbij. Standaard zijn veel gerechten vegetarisch (vaak ook vegan) en is het zo dat je los daarbij kip, vis/garnalen, tofu of tempeh besteld. Er kan weinig mis gaan met Mie Goreng!

Nasi Campur & Urap Urap

Nasi Campur Dayu's

Vega Nasi Campur, deze versie tsja, daar was ik niet zo kapot van. We kwamen eigenlijk wat te laat bij Dayu's Warung. Dit zou een echte hotspot moeten zijn, maar dat was het voor mij niet. Het eten was koud, op de zoete aardappel curry na. Dat is helemaal niet zo gek, want de Balinezen koken vaak alleen in de ochtend. Veel gerechten worden dan koud geserveerd. Urap Urap zijn gewoonte groenten met kokos, dat was matig. Kokoskoekje was heerlijk, maar de rijst weer veel te plakkerig en smakeloos. Jammer.

Nasi Campur & Saté Lilith & Tempeh Goreng

Nasi Campur

Nasi Campur Heaven! Wat een feest zeg! Jemig hier werd ik nu wel weer enorm blij van zeg! Niet vega, maar met 2 stokjes Saté Lilit wat in dit geval kippengehakt met kokos op een stokje is. Ook was er Tempeh Goreng bij geserveerd, mijn god wat is dat lekker! Deze heb ik ook zelf leren maken tijdens een kookworkshop. Ik zal het jullie niet onthouden ;)

Nasi Goreng

Nasi Goreng Sate

En dat samen met Satay! Al zie je de nasi hier niet echt, sorry! Nasi Goreng is erg lekker, maar Mie is toch favoriet, vandaar dat we dat niet vaak gegeten hebben.

Nasi Goreng

Maar wel zelf gemaakt! En deze was dan wel weer onwijs lekker! Recept komt nog hoor!

Satay Ayam

Sate

Deze was erg goed! Dit gerecht bestelde ik één van de eerste dagen en dat was een gelukstreffertje. De pindasaus was onwijs lekker, want er zaten nog lekker hele stukjes pinda in. Daarnaast was de sambal die erbij zat onwijs lekker! En de rode rijst is ook een healthy aanrader!

Bali Satay

Deze at mijn moeder! Hoe leuk is dit geserveerd! Ze kreeg een mini BBQ met echt houtskool! Mama kooks een variant met kip, biefstuk en varkensvlees en ze vond het erg lekker! Ik vond het vooral erg leuk geserveerd!

Sambal

Sambal

Deze 2 soorten Sambal hebben mijn moeder en ik zelf gemaakt. Al raakte mijn moeder ze niet aan; veel te pittig voor haar! De linker is een rauwe sambal, best pittig! En de andere is een gekookte sambal, met veel tomaat en zoete pepers wat een heerlijke zoet pittige smaak geeft. En dat met gefrituurde tempeh, tofu en emping!

Gado Gado

Gado Gado

Gado Gado; de zelf gemaakte versie! En oh yummy was deze! Ik heb nog eens keer een gado gado besteld en die haalde het niet bij deze. Dit gerecht is heerlijk voor in de zomer en echt makkelijk thuis te maken. ik was dus fan, dat ben ik nog steeds!

Dadar Guling, Bubur injin, Pisang Goreng & Pisang Rai

Dessert Black Rice pudding

Dadar Guling

Ik hou ervan & deze heb ik zelf gemaakt! Het zijn pandan pannenkoekjes gevuld met kokos en palmsuiker. Bubur Injen: zachte pudding van zwarte rijst met romige kokosmelk. Deze is lekker maar niet mindblowing in mijn ogen. Pisang Goreng: heerlijke gebakken banaan, altijd goed! Pisang Rai: een banaan gepaneerd met verse zachte kokos en palmsuiker siroop.

Tempeh Curry

Tempeh Curry met kokos

Onwijs slechte foto, haha. Maar deze Tempeh Curry wilde ik jullie niet onthouden want deze was onwijs lekker! De curry was gemaakt op basis van currypasta en kokosmelk. Erg lekker kruidig van smaak met een vleugje pit! Heerlijk veel groenten en ook veel tempeh, iets teveel en te groot voor mijn smaak, maar dat mocht de pret niet drukken. Jammie, ik denk er nog aan!

Young Coconut

Young coconut

Hier heb ik er ongeveer 100 van gedronken tijdens de 2 weken op Bali. Lekker overdreven, dat kan natuurlijk nooit, maar ik heb er enorm van genoten. Lekker goedkoop ook! Zeker omdat er echt enorm veel kokoswater in zit! Onwijs gezond en deze moet je gewoon niet laten staan wanneer je in Bali bent.

Kombucha

DSC_2389

Ohhh, dit is lekker! Het klinkt echt onwijs ranzig, want het is een gefermenteerde drank, van paddestoelen. Maar daar proef je helemaal niets van. Vaak voegen ze smaken toe, zoals watermeloen, limoengras ect. Zeer zeker niet alle soorten zijn lekker, dus vraag altijd even om te proeven. Wat is nu het bijzondere aan kombucha? Het is onwijs gezond! Het bevat probiotica wat goed voor je darmflora is, immuunsysteem (en dus weerstand), spijsvertering. Het helpt bij ontgiften en bevat antioxidanten. Kombucha is van Chinese oorsprong, maar is veel te vinden op Bali!

Pepes Ikan & Tum Ayam

Pepes Ikan & Tum Ayam

Dit hebben we zelf gemaakt en is tonijn in een pakketje van pandan bladeren. Pepes Ikan is de vis variant en de Tum Ayam met kokos en kippengehakt. Beide erg lekker, maar de tonijn had mijn voorkeur!

Smoothie Bowls
Hier kom ik op terug in het Bali Hotspot artikel. Maar ik heb er zeker een aantal gehad kan ik jullie alvast vertellen!

Wat heb ik niet gegeten en waarom?

Soto Ayam
Eigenlijk omdat ik nergens echt eentje tegenkwam die ik wilde proeven. Ik werd nogal vaak gewaarschuwd dat degene die op straat verkocht worden MSG (Vetsin) bevatten. Laat ik daar nu net onwijs erg op reageren. Dit wilde ik niet riskeren, dus ik sloeg het over. Wel at ik een hele lekkere soep gemaakt van currypasta, bouillon en lilit kopballetjes!

Tipat Cantok
Gerecht met longtong en tofu ben ik jammer genoeg tegen gekomen. Eigenlijk ben ik sowieso geen longtint tegen gekomen.

Martabak
Wel tegen gekomen, maar had ik geen zin in op dat moment. Marthabak is namelijk vaak wat vettiger en dara had ik geen zin in.

Rendang
Geen commentaar svp. Ik weet dat het een doodzonde is maar 1. ik maak een kick-ass rendang (<- recept) en 2. ik wilde gewoon echt geen vlees eten.

Babi Guling
Eigenlijk wist ik al van te voren dat ik dit niet zou gaan eten. Overal hoorde ik van lokale mensen dat dit echt een delicatesse is en het heerlijk is. Maar die hele varkens aan spit zijn niet echt aantrekkelijk voor mij. Wit vlees (ik denk dan sowieso: taai), met een kei harde huid, uhhhhh nee ik moet er niet aandenken. Maar als ik alle Balinezen moet geloven, mis ik was.. Ach..

Bali, je was geweldig!
 

Liefs Jaimy