Food inspiratie/ Herfst en winter recepten

Seizoenskalender groenten – Herfst

Wil jij graag groenten uit het seizoen eten? In deze blog lees je alles over het herfstseizoen en welke groenten momenteel volop verkrijgbaar zijn.

Seizoensgebonden groenten

Een goede reden om groenten uit het seizoen te eten is natuurlijk het duurzaamheidsaspect. Het betekend namelijk dat je kiest voor oogst uit het seizoen, dichtbij huis. Geen verse producten die vanuit de andere kant van de wereld komen, omdat wij nu eenmaal graag iets willen eten wat niet op dat moment verkrijgbaar is in Nederland. Naast het feit dat dit duurzaam is, zijn deze producten ook nog eens het lekkerst wanneer ze in het seizoen zijn. Wil je hier bewuster van worden? Dan geeft deze blog een beeld van welke keuzes je kunt maken in de herfst qua groenten. Dit is namelijk volop verkrijgbaar in Nederland tijdens de herfst.

Voor deze blog heb ik het Voedingscentrum als bron gebruikt. Er zijn nog meer herfstgroenten, de hele lijst bekijk je hier. Hieronder een aantal favoriete herfstgroenten en lekkere recepten ermee.

Wortelen

Natuurlijk kennen we allemaal de oranje wortel, al zijn er ook wortelen in allerlei kleuren tegenwoordig. Het is erg leuk om met deze verschillende soorten te experimenteren. Het oog eet mee!

Recept salade linzen en geroosterde wortel www.jaimyskitchen.nl

Pompoensoep met wortel

Carrotcake muffins

Rijstbowl met Pulled Oats, mango en wortel

Indiase soep met kikkererwten en wortel

Noedelsalade met komkommer, wortel en tofu

Japanse ramen met mosselen, wortel en peultjes

Salade met geroosterde wortel, linzen en geitenkaas

(Rode) bieten

Bietjes heb je in allemaal verschillende kleuren zoals geel, oranje, zelfs met streepjes. De meest bekende soort is natuurlijk de rode biet. Ook met deze verschillende bietjes kun je experimenteren.

Recept aardappel en biet salade met zalm www.jaimyskitchen.nl

Aardappelsalade met rode biet en gebakken zalm

Vegan bieten burgers

Quinoa salade met rode biet

Rode bieten falafel wrap

Smoothie met aardbei en rode biet

Wil je dit recept goed aanpakken? Maak dan deze smoothie met diepvries aardbeien. Aardbeien zijn namelijk niet in het seizoen in de herfst!

Pompoen

Ook van pompoenen zijn er veel verschillende soorten. De meest bekende zijn de oranje (ronde) pompoen en de fles pompoen. Deze kun je eigenlijk wel in elk recept gebruiken.

Recept pompoen quiche met spinazie www.jaimyskitchen.nl

Basis pompoensoep

Pompoen curry met spinazie en kokosmelk

Pasta met pompoen en boerenkool

Pompoen pannenkoekjes

Pompoen risotto met paddenstoelen

Pasta ovenschotel met pompoen en mozzarella

Koolsoorten

Denk hierbij aan rode kool, witte kool of Chinese kool. Maar ook boerenkool, bloemkool en zuurkool zijn volop verkrijgbaar tijdens de herfst. Het is dus een verzameling van allerlei soorten groenten.

recept bloemkool steak met puree en salade van boerenkool en granaatappel www.jaimyskitchen.nl

Zoete aardappel puree met boerenkool

Zuurkool stamppot met zoete aardappel

Chinese kool rolletjes met geitenkaas

Bloemkool steaks met boerenkool salade

Amerikaanse coleslaw

Wraps met geroosterde bloemkool en bonen

Venkel

Dit is een knolsoort met een heerlijke anijssmaak. Hierdoor kun je allerlei verschillende kanten op met venkel. Je zult altijd een heerlijke smaak in je gerecht hebben met venkel.

Recept pasta met Hollandse garnalen venkel en dragon www.jaimyskitchen.nl

Venkel gevuld met risotto in tomatensaus

Pasta met Hollandse garnalen en venkel

Preisoep met venkel

Venkel salade

Risotto met venkel, kabeljauw en spekjes

Geniet van al het lekkers dat de herfst te bieden heeft!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.