Wil jij graag groenten uit het seizoen eten? In deze blog lees je alles over het herfstseizoen en welke groenten momenteel volop verkrijgbaar zijn.
Seizoensgebonden groenten
Een goede reden om groenten uit het seizoen te eten is natuurlijk het duurzaamheidsaspect. Het betekend namelijk dat je kiest voor oogst uit het seizoen, dichtbij huis. Geen verse producten die vanuit de andere kant van de wereld komen, omdat wij nu eenmaal graag iets willen eten wat niet op dat moment verkrijgbaar is in Nederland. Naast het feit dat dit duurzaam is, zijn deze producten ook nog eens het lekkerst wanneer ze in het seizoen zijn. Wil je hier bewuster van worden? Dan geeft deze blog een beeld van welke keuzes je kunt maken in de herfst qua groenten. Dit is namelijk volop verkrijgbaar in Nederland tijdens de herfst.
Voor deze blog heb ik het Voedingscentrum als bron gebruikt. Er zijn nog meer herfstgroenten, de hele lijst bekijk je hier. Hieronder een aantal favoriete herfstgroenten en lekkere recepten ermee.
Wortelen
Natuurlijk kennen we allemaal de oranje wortel, al zijn er ook wortelen in allerlei kleuren tegenwoordig. Het is erg leuk om met deze verschillende soorten te experimenteren. Het oog eet mee!
Rijstbowl met Pulled Oats, mango en wortel
Indiase soep met kikkererwten en wortel
Noedelsalade met komkommer, wortel en tofu
Japanse ramen met mosselen, wortel en peultjes
Salade met geroosterde wortel, linzen en geitenkaas
(Rode) bieten
Bietjes heb je in allemaal verschillende kleuren zoals geel, oranje, zelfs met streepjes. De meest bekende soort is natuurlijk de rode biet. Ook met deze verschillende bietjes kun je experimenteren.
Aardappelsalade met rode biet en gebakken zalm
Smoothie met aardbei en rode biet
Wil je dit recept goed aanpakken? Maak dan deze smoothie met diepvries aardbeien. Aardbeien zijn namelijk niet in het seizoen in de herfst!
Pompoen
Ook van pompoenen zijn er veel verschillende soorten. De meest bekende zijn de oranje (ronde) pompoen en de fles pompoen. Deze kun je eigenlijk wel in elk recept gebruiken.
Pompoen curry met spinazie en kokosmelk
Pasta met pompoen en boerenkool
Pompoen risotto met paddenstoelen
Pasta ovenschotel met pompoen en mozzarella
Koolsoorten
Denk hierbij aan rode kool, witte kool of Chinese kool. Maar ook boerenkool, bloemkool en zuurkool zijn volop verkrijgbaar tijdens de herfst. Het is dus een verzameling van allerlei soorten groenten.
Zoete aardappel puree met boerenkool
Zuurkool stamppot met zoete aardappel
Chinese kool rolletjes met geitenkaas
Bloemkool steaks met boerenkool salade
Wraps met geroosterde bloemkool en bonen
Venkel
Dit is een knolsoort met een heerlijke anijssmaak. Hierdoor kun je allerlei verschillende kanten op met venkel. Je zult altijd een heerlijke smaak in je gerecht hebben met venkel.
Venkel gevuld met risotto in tomatensaus
Pasta met Hollandse garnalen en venkel
Risotto met venkel, kabeljauw en spekjes
Geniet van al het lekkers dat de herfst te bieden heeft!
No Comments