Food inspiratie/ Herfst en winter recepten/ Seizoensgroenten

Seizoensgroenten in november: deze recepten maak je!

Seizoensgroenten november www.jaimyskitchen.nl

Nieuwe maand, nieuwe groenten van de maand. In november zijn mijn favoriete seizoensgroenten: pompoen, venkel, wortelen, prei en shiitake.

Voor de oplettende lezers dat zijn inderdaad drie ingrediënten die je ook al zag in mijn blog over de seizoensgroenten van oktober, maar omdat je goed kan variëren met de ingrediënten, komen ze deze maand terug. Verder benoem ik ook elke maand een minder bekende special zodat je ook eens kunt verrassen 😉.

Waarom groenten uit het seizoen eten?

Er zijn drie redenen om te komen met seizoensgroenten:

  1. De groenten zijn op z’n lekkerst! Dit komt omdat de groenten geteeld worden in de beste omstandigheden van het seizoen, dit komt terug in de smaak.
  2. De groenten komen uit de buurt en daarom is dit een duurzame keuze. De groenten komen uit eigen land of dichtbij Nederland. Naast de reis die de groenten af moeten leggen kan het ook zijn dat er tropische omstandigheden nagebootst moeten worden. Dit kost uiteraard veel energiekosten.
  3. Je raadt wellicht de derde reden al; het is een stuk goedkoper! Hoe dichterbij huis of hoe minder energie nodig voor de teelt, hoe beter voor onze portemonnee.

Als we zowel in gedrag als in gedachten een kleine bewuste keuze maken kan een kleine verandering grote effecten hebben. Het is mijn droom dat seizoensgebonden koken net zo normaal wordt als het scheiden van afval!

Groenten van de maand november

In november is het herfstweer aanwezig en bewegen we ons al richting de winter. Toch kun je in november nog volop groenten van het land uit de grond eten. Let hierbij wel op dat er deze maand géén ‘nieuwe’ groentes in het seizoen zijn ten opzichte van oktober en dat er met name een aantal niet meer in het seizoen zijn. Daarom geef ik in deze blog tips voor lekkere recepten met deze groenten.

Wij vinden het belangrijk te inspireren om te koken met groenten uit het seizoen. Daarom een overzicht van een aantal groenten die in de maand november in het seizoen zijn.

Aardpeer, ui, andijvie, bloemkool, boerenkool, boontjes, broccoli, broccolini, champignons, Chinese kool, courgette, knolselderij, komkommer, koolrabi, krulandijvie, lente-uitjes, mais, oesterzwam, paksoi, pastinaak, peterselie, pompoen, prei, rapen, radicchio rosso, radijs, rammanas, rode biet, rode kool, savooikool, schorseneren, selder, shii-take, sjalot, sla, spinazie, spitskool, spruitjes, tomaat, tuinkers, venkel, waterkers, witlof, witte kool, wortelen en zoete aardappel.

Ten opzichte van september, zijn de volgende groenten NIET meer in het seizoen:
artisjok, aubergine, augurk, paprika, rabarber, snijbonen, sperziebonen, snijbiet

Koken met seizoensgroenten

Bij die heerlijke groenten horen natuurlijk ook heerlijke recepten. Dit zijn een aantal favoriete recepten van Jaimy’s Kitchen, per groente. Er zijn een aantal groenten uitgekozen.

Pompoen

recept bladerdeeg pakketje met pompoen en spinazie www.jaimyskitchen.nl
Oh, geliefde pompoen. Ook deze maand een lekkere verwenning en mogelijk heb je nog restjes over ná Halloween. Probeer dan eens deze lekkere recept risotto met prei en geitenkaas of wat dacht je van de combinatie met knolselderij (ook in seizoen) in het recept gepofte knolselderij met Pulled Oats. Wil je een tussendoortje maken met pompoen? Maak dan deze bladerdeeg hapjes met pompoen, spinazie en feta.

Klik hier voor al mijn pompoen recepten.

Venkel

Crostini met mosselen www.jaimyskitchen.nl
Venkel, waarom is dit gezond? Omdat het boordevol zit met de vitamines B1 en B2! Het schijnt zelfs je lichaam te reinigen. Op Jaimy’s Kitchen vindt je het onder andere in de risotto’s of in een lekker soepje. Ook is het heerlijk om venkel met mosselen of garnalen op crostini’s te serveren. Wellicht wat minder voor de hand liggend is deze prei & venkel soep of lekkere herfst salade met vijg en venkel.

Klik hier voor al mijn venkel recepten.

Wortelen

Recept noedel salade met tofu www.jaimyskitchen.nl
Dat wortelen erg gezond zijn had je waarschijnlijk al gelezen in mijn oktober blog, mede daarom blijven ze een favoriet ingrediënt. Erg lekker in een verse smoothie met wortel, ananas en banaan  of smoothie met wortel, vanille en kokos

Maar daarnaast ook erg lekker in een udon noedel kokos soep of  Aziatische salade met noedels en wortel.

Klik hier voor al mijn recepten met wortel.

Prei

frittata eirol met prei en linzen www.jaimyskitchen.nl
De vierde groente die ik ook deze maand aanbeveel is prei. Wist je dat Noord-Brabant en Limburg erg bekend teeltgebieden zijn voor de prei? Wist je dat je van een frittata een onwijs gezond gerecht kunt maken? Zoals in deze frittata rol met linzen en prei. Ook de risotto met prei en zalm is een topper. Een ovenschotel met zoete aardappel puree, (vegetarisch) gehakt, prei en paprika.

Klik voor meer prei recepten

Shiitake

Bruschetta met paddenstoel www.jaimyskitchen.nl
Een van mijn specials is de shiitake, een paddenstoel die veel gebruikt wordt in de Aziatische keuken. Gelukkig hoeft het niet de heel afstand te reizen want shiitake is naast de champignon de meest gebruikte paddenstoel en wordt overal ter wereld gekweekt. Shiitake is letterlijk Japans voor paddenstoel en rijk aan eiwitten, vitamine B en vitamine C.

Op Jaimy’s Kitchen vindt je onder andere shiitake recepten met bruschetta met paddenstoelen, paddenstoelen tapenade en een Koreaanse bibimbap.

liefs jaimy

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.