Food inspiratie/ Herfst en winter recepten/ Januari

Seizoensgroenten in januari: deze recepten maak je!

seizoensgroenten januari www.jaimyskitchen.nl

Nieuwe maand, nieuwe groeten van de maand. In januari zijn mijn favoriete seizoensgroenten: boerenkool, rode biet, bloemkool, knolselderij en witlof.

In januari is de winter overduidelijk aanwezig, ook al doet deze officieel zijn intrede eind december. In januari kun je nog volop groenten van het land uit de grond eten. Daarom geef ik in deze blog tips voor lekkere recepten met deze groenten door middel van een aantal van mijn persoonlijke favorieten recepten.

Waarom groenten uit het seizoen eten?

Er zijn drie redenen om te komen met seizoensgroenten:

  1. De groenten zijn op z’n lekkerst! Dit komt omdat de groenten geteeld worden in de beste omstandigheden van het seizoen, dit komt terug in de smaak.
  2. De groenten komen uit de buurt en daarom is dit een duurzame keuze. De groenten komen uit eigen land of dichtbij Nederland. Naast de reis die de groenten af moeten leggen kan het ook zijn dat er tropische omstandigheden nagebootst moeten worden. Dit kost uiteraard veel energiekosten.
  3. Je raadt wellicht de derde reden al; het is een stuk goedkoper! Hoe dichterbij huis of hoe minder energie nodig voor de teelt, hoe beter voor onze portemonnee.

Als we zowel in gedrag als in gedachten een kleine bewuste keuze maken kan een kleine verandering grote effecten hebben. Het is mijn droom dat seizoensgebonden koken net zo normaal wordt als het scheiden van afval!

Groenten van de maand januari

Wij vinden het belangrijk te inspireren om te koken met groenten uit het seizoen. Daarom een overzicht van een aantal groenten die in de maand december in het seizoen zijn.

Aardpeer, ui, , bloemkool, boerenkool, , champignons, Chinese kool, frisline, , knolselderij, komkommer, , lente-uitjes, mais, oesterzwam, paksoi, pastinaak, peterselie, pompoen, prei, rapen, , radijs, rammanas, rode biet, rode kool, savooikool, schorseneren, selder, shii-take, sjalot, sla, spinazie, spitskool, spruitjes, tomaat, tuinkers,  waterkers, witlof, witte kool, wortelen en zoete aardappel.

Ten opzichte van september, zijn de volgende groenten NIET meer in het seizoen:
andijvie, koolrabi, krulandijvie

Koken met seizoensgroenten

Bij die heerlijke groenten horen natuurlijk ook heerlijke recepten. Dit zijn een aantal favoriete recepten van Jaimy’s Kitchen, per groente. Er zijn een aantal groenten uitgekozen.

Boerenkool

recept bloemkool steak met puree en salade van boerenkool en granaatappel www.jaimyskitchen.nl
Heerlijke winterse boerenkool is weer volop in het seizoen en dat betekent lekkere Hollandse groente in bijvoorbeeld een lekkere stamppot. Het recept voor boerenkool stamppot met rode kool en geitenkaas is onwijs lekker. Wil je eens wat anders, dan kun je een lekkere pasta maken met een pompoen saus en boerenkool. Een persoonlijke favoriet zijn bloemkoolsteaks met boerenkool salade.

Bekijk nog meer boerenkool recepten.

Bleekselderij

Caponata met kabeljauw www.jaimyskitchen.nl
Een nieuw ingrediënt in de maand overzichten. Bleekselderij is een groente die in heel veel gerechten toegevoegd kan worden. Zo is het heerlijk in een vegetarische groentesoep. Ook in een Marokkaanse Harira soep is bleekselderij erg lekker.

Caponata is een Siciliaans gerecht en daar hoort onder andere ook bleekselderij in, een heerlijk stoof gerechtje. Verder is bleekselderij een must-have in een bolognese saus. Dit is mijn favoriete recept voor vegetarische bolognese saus.

Bekijk nog meer bleekselderij recepten.

Witlof

Recept Pasta witlof met roomsaus www.jaimyskitchen.nl
Een echte Hollandse klassieker! Iedereen heeft vast wel eens witlof uit de oven gegeten, die gewikkeld is in ham en kaas. Maar, er zijn nog andere manieren om witlof te maken. Een recept dat al een hele tijd op Jaimy’s Kitchen staat, maar nog steeds een grote favoriet is, is de witlof en bleekselderij salade. Een ander recept waarbij witlof in een salade gebruikt wordt, is witlof salade met sinaasappel en mozzarella. Wist je dat witlof ook erg lekker in een pasta kan zijn? In dit recept combineer ik het met zongedroogde tomaatjes in een roomsaus. Nieuwsgierig? Kijk dat hier voor het recept pasta met witlof en roomsaus.

Bekijk nog meer witlof recepten.

Bloemkool

Bloemkool ananas curry www.jaimyskitchen.nl
Bloemkool is een heerlijke veelzijdige groente, die ook vaak in de smaak valt bij de kleintjes. Zo maak ik voor ons zoontje graag bloemkoolkoekjes. Ook is bloemkoolsoep erg lekker in dit recept voor bloemkoolsoep voeg ik zalm toe.

Daarnaast vind ik bloemkool erg lekker in een curry. Denk aan deze lekkere geroosterde bloemkool curry met ananas. Maar ook deze bloemkool curry met aardappel is erg lekker.

Bekijk nog meer bloemkool recepten.

Knolselderij

knolselderij soep met peterselie olie www.jaimyskitchen.nl
Een groente die ik bijna als vergeten groente zou noemen. Ik bedoel, hoe vaak koop jij knolselderij? Ik tegenwoordig best vaak, want ik vind het echt een heerlijke smaakmaker. Nu kun je knolselderij in zijn geheel in de oven roosteren en je hebt een echte smaakbom, zoal in dit recept voor knolselderij gevuld met Pulled Oats.

Als je een soep maakt van knolselderij, krijg je een heerlijke romige soep, erg lekker met peterselie olie. Daarnaast maak ik ook graag een vegetarische variant van ragout en ook daarin is knolselderij erg lekker. Knolselderij ragout is heerlijk!

Bekijk nog meer knolselderij recepten.

Hebben jullie nog lekkere recepten met deze ingrediënten? Stuur dan een berichtje!

liefs jaimy

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.