Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

Zelf brood bakken: No knead bread

Zelf brood bakken: No knead bread

Bereidingstijd: 40 min.

12 uur Rijzen min.

Porties:


Ingrediënten

  • 425 gr tarwebloem
  • 3 gr gedroogde gist
  • 2 tl zout
  • 350 ml lauwwarm water

Login of registreer

Je hebt een account nodig om dit recept te beoordelen

Login of registreer

Je hebt een account nodig om dit recept te beoordelen

Je hebt dit recept met

5 sterren beoordeeld.

Is je brood op? Of heb je altijd al eens zelf brood willen bakken? Met dit recept kun je zelf brood bakken: no knead bread. De naam zegt het, zonder kneden zelfgemaakt brood!

Brood zonder te kneden

Zelf brood maken met no knead bread is onwijs makkelijk. Na wat scrollen kwam ik bij Eef Kookt Zo en Laura's Bakery recepten voor dit brood tegen. Sinds ik dit ontdekt heb, bak ik regelmatig zelf een brood. Eentje waar de kids hun handjes niet vanaf kunnen houden. Dit recept is dus uitermate kidsproof te noemen. Kom je er in de avond achter dat je geen brood voor de volgende ochtend hebt? Zet dit deeg dan binnen 5 minuten klaar, zodat je de volgende ochtend binnen 30 minuten versgebakken brood hebt! Dat klinkt toch als een droom?

Hoe lang bewaren?

Dit brood kan 3-4 dagen in een zak of in een afgesloten bak bewaard worden. Houd er wel rekening mee dat de korst na verpakken niet meer knapperig is. Invriezen kan ook; je kunt het tot 3 maanden bewaren.

Sneller zelf brood bakken

Mocht je nu geen tijd hebben om het brood te laten rijzen, dan is er een trucje om het gistingsproces te versnellen. De truc is het gebruik van suiker. Voor een snelle versie van het no knead brood voeg je namelijk twee theelepels suiker of honing toe en iets meer gist, namelijk 7 gram. Laat dit 1 uur rijzen tot het deeg verdubbeld is. Het is wederom niet nodig om te kneden, dus bak het brood op dezelfde wijze af als in het onderstaande recept.

Welke ingrediënten heb je nodig voor no knead bread?

Waarschijnlijk heb je alles al in huis, dat zou top zijn toch?! Dit zijn in ieder geval ingrediënten die in veel voorraadkasten liggen, omdat ze lang houdbaar zijn.

Ingrediënten voor brood zonder te kneden:

  • Tarwebloem: Dit kan met witte tarwebloem of volkoren. Houd bij het gebruik van volkoren wel rekening met een iets steviger brood.
  • Gedroogde gist: Deze kun je in zakjes kopen. Ontzettend lang houdbaar!
  • Zout: Dit zorgt voor de smaak en textuur van het brood.
  • Lauwwarm water: Gewoon uit de kraan, water dat op lichaamstemperatuur is.
  • Braadpan: Je hebt een gietijzeren braadpan met deksel nodig, zoals deze braadpan van BK.

Brood beleggen

Gebruik een van de onderstaande recepten voor een heerlijke broodmaaltijd:

Bereiding

Stap 1

Doe de tarwebloem, gedroogde gist en zout in een ruime kom en meng dit goed door elkaar. Voeg het water toe en roer met een pollepel totdat je geen losse bloem meer ziet. Dek de kom af met huishoudfolie of een klamme theedoek. Laat het deeg 12 uur rijzen op een rustige plek, bijvoorbeeld in de keuken of in de oven (die uit staat). Zorg dat het niet te warm of te koud is. Doe dit in de avond, zodat je de dag erna het brood kan bakken.

Stap 2

Verwarm na 12 uur rijzen de oven op 230 graden (boven- en onderwarmte) en zet een braadpan met deksel alvast in de oven om op te warmen. Bestuif je werkblad royaal met bloem en stort het plakkerige deeg hierop. Gebruik bloem op je handen en vouw de zijkanten van het deeg naar binnen, zodat je een bol vormt. Draai de bol om en maak hem strak met je handen. Dek de deegbol af met huishoudfolie tot de oven verwarmd is.

Stap 3

Haal de braadpan uit de oven na ongeveer 30 minuten voorverwarmen. Vorm het deeg opnieuw tot een bol als het wat is uitgezakt en leg het op een vel bakpapier. Plaats het deeg met bakpapier in de hete braadpan, doe de deksel erop en bak het brood 30 minuten. Haal vervolgens de deksel eraf en bak nog eens 10-15 minuten zonder deksel, totdat het brood mooi goudbruin is.

Stap 4

Haal het brood uit de pan en laat het even afkoelen voordat je het aansnijdt. Heerlijk met een beetje roomboter of als basis voor je favoriete beleg!

* Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.

Feedback?

Geef je opmerkingen aan de chef en zorg dat het recept wordt verbeterd.

Stuur een bericht

lunch ontbijt brood makkelijk & snel

Tiramisu: kidsproof en zwangerproof!

Login of registreer

Je hebt een account nodig om dit recept te beoordelen

Je hebt dit recept met

5 sterren beoordeeld.

Deze kidsproof tiramisu is de ideale afsluiter van een kerstdiner of elk ander feest! Er zit geen koffie, rauw ei of alcohol in, dus het is helemaal geschikt voor de kleintjes en zwangerproof.

Bekijk dit recept

Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴