Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

Ingredienten

2 personen


Ingrediënten

  • 1.5 kilo rundvlees (stoofvlees)
  • 2 el tamarinde
  • 8 sjalotjes
  • 6 teentjes knoflook
  • 7 cm gember
  • 1 el steng citroengras (sereh)
  • 1.5 tl kurkuma poeder
  • 1.5 tl laos poeder
  • 5 tl palmsuiker
  • kleine handje met kaffir lime leaf
  • 0.5 tl zout
  • 8 kemiri nootjes (optioneel)
  • 2 el sambal of 1,5 rode peper
  • 300 gr kokos crème
  • 12 kruidnagels
  • 4 steranijs
  • 5 salam bladeren of laurier bladeren

Recept: Indonesische rijsttafel met zelfgemaakte atjar, rendang en Sajoer boontjes met tofu

Bereidingstijd: 30 min

Stap 1

Het rundvlees laat ik door de slager in kleine stukken snijden. Gebruik 2 eetlepels assem om het rundvlees te marineren, hierdoor wordt het vlees lekker mals. Laat het vlees een paar uurtjes marineren als je hier tijd voor hebt.

Stap 2

Vervolgens ga je de boemboe maken. Ik maal alles fijn in de vijzel, maar je kunt ook een keukenmachine gebruiken, dit bespaard een hoop tijd. De volgende ingrediënten maal je fijn: sjalotten, knoflook, gember, kurkuma, laos, zout, kaffir lime leafs, palmsuiker, kemiri nootjes en de sambal of rode pepers.

Stap 3

Fruit de boemboe een paar minuutjes aan in de pan, gebruik hiervoor een plantaardige olie zoals kokosolie of zonnebloemolie. Hier mag je direct ook de stengel citroengras aan toevoegen.

Stap 4

Zet de waterkoker aan en wanneer het water gekookt is giet je ongeveer 800ml over je kokos crème. Dit laat je in het water oplossen. In Indonesische recepten noemen ze dit santen.

Stap 5

Voeg je vlees toe aan de boemboe, nadat deze ongeveer 3 minuten gefruit heeft. Blijf goed omscheppen, zodat het vlees aan alle kanten dichtgeschroeid wordt. Hierna voeg je de kokos crème toe samen met de kruidnagels, steranijs en salam bladeren.

Stap 6

Dit geheel laat ik ongeveer 3 uur opstaan. Dit is geheel afhankelijk van je pan, vuur, vlees ect. Het gerecht is klaar wanneer het vlees lekker mals is, maar net niet uit elkaar valt. Valt het wel uit elkaar? Geen probleem in mijn ogen: nog steeds enorm lekker.

Eet smakelijk!

Deel dit recept op social media

Wat vind je van dit gerecht?

Login of registreer

Je hebt een account nodig om dit recept te beoordelen

Je hebt dit recept met

5 sterren beoordeeld.

Begin opnieuw