Minestrone soep met boerenkool en witte bonen

Minestrone soep met boerenkool en witte bonen
Bereidingstijd: 50 min.
-
Porties:
+
Ingrediënten
- 3 el olijfolie
- 3 tenen knoflook
- 1 prei
- 2 wortel
- 2 stengels bleekselderij
- 1 courgette
- 150-200 gr boerenkool
- 2 el tomatenpuree
- 400 gr blik blokjes tomaten
- 1 tl oregano
- 1 tl tijm
- 2 laurierblaadjes
- 1 snuf suiker (optioneel)
- 1,5 liter groentebouillon
- 400 gr witte bonen (uit blik)
- verse basilicum
- zout en peper naar smaak
Peterselie pesto:
- 1 bosje peterselie
- 1 teen knoflook
- 1 citroen (alleen de rasp)
- 2 el pijnboompitten of walnoten
- 50 gr Parmezaanse kaas, geraspte
- 60 ml olijfolie
- peper en zout naar smaak
Croutons:
- 3 sneetjes oud brood
- 2 el olijfolie
- 1 teen knoflook, geplet
- peper en zout naar smaak
Deze minestrone soep met boerenkool en witte bonen is speciaal gemaakt als Vrijheidssoep, dé soep voor 5 mei. Het recept voor deze heerlijke vegetarische, maaltijdsoep is ontwikkeld door Jet van Nieuwkerk.
Vrijheidsmaaltijden
Op 5 mei gaat Nederland, in elke provincie aan tafel, om verhalen te delen en samen vrijheid te vieren. In Nederland kunnen we vieren dat we in vrijheid leven, maar vrijheid is nooit vanzelfsprekend. Overal in het land worden Vrijheidsmaaltijden georganiseerd, in de onderstaande link kun je zien waar de Vrijheidsmaaltijden bij jou in de buurt plaatsvinden. Een Vrijheidsmaaltijd wordt samen met buren vrienden, vage bekenden en nieuwe gezichten gevierd. De kern van een Vrijheidsmaaltijd is een bijzondere ontmoeting aan de eettafel, waarbij gasten over vrijheid en onvrijheid spreken. Op al die locaties wordt de heerlijke Vrijheidssoep genuttigd, om tijdens de maaltijd over Vrijheid te praten.
Vrijheidsmaaltijden in Nederland
Minestrone soep met boerenkool en witte bonen
In 2025 heeft Jet van Nieuwkerk een heerlijke Vrijheidssoep gemaakt: een minestrone soep met boerenkool en witte bonen, die voor iedereen geschikt is om te eten. Het recept is vegan, vegetarisch, halal en glutenvrij. De heerlijke vullende soep zit vol verse ingrediënten en veel gezonde groenten zoals boerenkool, wortel, courgette en bleekselderij. De soep is heerlijk vullend door witte bonen. Deze kunnen ook vervangen wordern door kikkererwten. De peterselie pesto en zelfgemaakte croutons zijn optioneel, maar deze kan ik je zeker aanraden om erbij te maken. Het is werkelijk een heerlijk recept!
Er verscheen ook al eerder een recept voor Minestrone soep op Jaimy's Kitchen, zie onderstaande link:


Bereiding
Stap 1
Snijd bleekselderij in stukjes, courgette in blokjes, prei in ringen, wortel in plakjes. Hak de knoflook fijn. Verhit de olijfolie in een grote soeppan op middelhoog vuur.
Stap 2
Voeg de knoflook, prei, courgette, wortel en bleekselderij toe en bak 5-7 minuten tot de groenten zacht beginnen te worden. Voeg de tomatenpuree toe en bak dit 1-2 minuten mee.
Stap 3
Voeg dan het blik tomaten toe, samen met oregano, tijm, laurierblaadjes en een snufje suiker. Breng op smaak met zout en peper en roer alles goed door. Voeg de groentebouillon toe en breng de soep aan de kook.
Stap 4
Voeg de boerenkool/palmkool toe. Zet het vuur lager en laat de soep 20-25 minuten zachtjes pruttelen. Voeg de witte bonen toe en laat de soep nog 10 minuten doorkoken.
Stap 5
Maak de peterselie pesto door peterselie, knoflook, citroenrasp, pijnboompitten of walnoten en Parmezaanse kaas in een keukenmachine te malen. Voeg langzaam olijfolie toe terwijl de keukenmachine draait, tot je een gladde pesto krijgt. Breng op smaak met zout en peper.
Stap 6
Maak de croutons door de olijfolie te verhitten in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg een geplet teentje knoflook toe en bak dit kort om de olie op smaak te brengen. Voeg het brood toe en bak de blokjes tot ze goudbruin en knapperig zijn. Breng op smaak met zout en peper.
Stap 7
Haal de laurierblaadjes uit de soep. Serveer de soep met een eetlepel van de peterselie pesto en wat croutons.
* Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Feedback?
Geef je opmerkingen aan de chef en zorg dat het recept wordt verbeterd.
Stuur een bericht
Hot honey zoete aardappel bowl (vegetarisch)
Deze hot honey zoete aardappel bowl is écht een feestje met pittige honing, knapperige tempeh, avocado en limoensap – balans tussen comfort en voedzaam. En… super makkelijk om te maken!
Bekijk ook eens deze recepten
Deel dit recept
Social media
Kopieer link