Italiaanse panzanella brood en tomaat salade

Bereidingstijd: 20 min.

Personen: 2


Ingrediënten

  • 4 plakken brood of ciabatta
  • 1 tenen knoflook
  • 250 gr honing tomaatjes
  • ½ komkommer
  • 1 geroosterde paprika
  • 1 rode ui
  • 3 eetlepel rode wijn azijn
  • 4 el olijfolie
  • 5 gr basilicum
  • 2 el kappertjes
  • 25 gr Parmezaanse kaas

Dit is een Italiaanse maaltijdsalade met ciabatta, tomaat, en komkommer. Een vullende en frisse salade perfect om restjes groente uit de koelkast op te maken.

De lekkerste Italiaanse brood salade: panzanella!

In Italië is dit dus een typische salade die met restjes gemaakt wordt. vaak is er nog een beetje brood over van de dag van te voren, dat een beetje taai geworden is. Dit is juist de perfecte basis voor een lekkere panzanella. In dit recept rooster ik het brood, maar als je dus 1-dag lekker rustiek stokbrood of ciabatta over hebt, is het vaak niet eens nodig om te roosteren. Je moet er wel echt een teentje knoflook over uit kunnen wrijven, dus het moet krokant genoeg zijn. Dit geeft namelijk echt onwijs veel smaak aan het brood en de salade. Verder wordt de koelkast en voorraadkast leeg getrokken voor de salade. Zo is geroosterde paprika voor mij een must in de salade, komkommer voor de crunch en goede tomaatjes zoals honing tomaatjes. Voeg daar smaakmakers zoals rode ui, kappertjes en Parmezaanse kaas aan toe en de salade is bijna compleet. Snel de keuken in kruipen dus!

Panzanella varianties

Zoals ik al zei; ik ben gek op deze salade, daarom heb ik een ook een paar variaties op deze salade gemaakt.

Griekse panzanella

Oorspronkelijk is panzanella een Italiaans recept, maar ik gaf er een Griekse twist aan door onder andere feta eraan toe te voegen. Deze vegetarische maaltijd salade is een heerlijk lichte maaltijd.

Panzanella met chipolata

Deze klassieke in  Italiaanse broodsalade met onder andere ciabatta brood, tomaten en basilicum. Er zijn verschillende varianten mogelijk en in dit recept heb ik chipolata worstjes toegevoegd. Perfect voor de vlees liefhebber.

Bereiding

Stap 1

Verwarm de oven op 200 graden. Snijd het brood of ciabatta in plakken en sprenkel er een beetje olijfolie overheen. Rooster knapperig in de oven in ongeveer 10 minuten.

Stap 2

Halveer de rode ui en snijd in halve ringen. Voeg de rode wijn azijn in een kommetje en voeg hierbij de rode ui. Knijp een beetje in de rode uien zodat deze wat zachter worden. Laat de uien even marineren.

Stap 3

Snijd de komkommer in blokjes, halveer de tomaatjes, snijd de geroosterde paprika in stukjes en scheur de basilicum in stukjes.

Stap 4

Wrijf het teentje knoflook over de geroosterde plakken brood en snijd in stukjes. Voeg nu alles samen; de stukjes brood met komkommer, tomaatjes, geroosterde paprika, basilicum en rode ui inclusief de rode wijn azijn. Meng goed samen en voeg een beetje extra olijfolie toe.

Stap 5

Maak de salade af met kappertjes en Parmezaanse kaas.

salades cherrytomaten lunch tomaat hoofdgerechten komkommer vegetarisch italiaans basilicum ciabatta diner
Jaimyskitchen maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.
Aanpassen

Deel dit recept

Social media