Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

Franse uiensoep met gegratineerd stokbrood

Franse uiensoep met gegratineerd stokbrood

Bereidingstijd: 40 min.

Personen:


Ingrediënten

  • 550 gr uien
  • 35 gr roomboter
  • 1 el bloem
  • 1 laurierblad
  • 1 tl tijm
  • 1 liter water
  • 2 bouillonblokjes (runder of groente)
  • 8 plakjes stokbrood
  • 100 gr oude kaas

Login of registreer

Je hebt een account nodig om dit recept te beoordelen

Login of registreer

Je hebt een account nodig om dit recept te beoordelen

Je hebt dit recept met

5 sterren beoordeeld.

Deze Franse uiensoep rijk en vol van smaak en is afgetopt met gegratineerd stokbrood en oude kaas. Een heerlijk soeprecept, een echt comfort food gerecht.

Hoe maak je echte Franse uiensoep?

Een Franse uiensoep recept omvat het karamelliseren van uien, toevoegen van bouillon en kruiden, en serveren met gegratineerd brood en kaas. Het geheim zit hem echt in het karamelliseren van de uien, wat minimaal 30 minuten duurt. Dit proces zorgt namelijk van de diepe en zoete smaak van de soep. Neem hier dus echt de tijd voor. Franse uiensoep met gegratineerd stokbrood soep wordt klassiek gezien met runderbouillon gemaakt, maar dit kan ook prima met groentebouillon. Daarnaast wordt de soep gemaakt met tijm en een laurierblaadje. 

Kan je Franse uiensoep invriezen?

Ja, de uiensoep is zeer geschikt om in te vriezen. Laat de soep wel volledig afkoelen en gebruik een goed luchtdicht bakje. Vries alleen de soep in, zonder het gegratineerde stokbrood. Deze is lekkerder om vers toe te voegen!

Welke kaas gebruik je voor Franse gegratineerde uiensoep?

Een heerlijke kaas is Zwitserse gruyère, dit is een kaassoort die heerlijk smelt en waar je dus van die lekkere cheese strings van krijgt. Een andere veelgebruikte kaas is Emmentaler. Toch vind ik gewone oude kaas is ook erg lekker in de gegratineerde Franse uiensoep omdat deze kaas een beetje pit toevoegt aan de soep.

Neem ook eens een kijkje tussen andere soep recepten, zoals mais soep met groene salsa of romige champignonsoep.

Sla je favoriete recepten op en gebruik de kookmodus

Wist je al dat je je favoriete recepten kunt opslaan? Je kunt een account aanmaken en hartjes geven aan jouw lievelingsrecepten. Op deze manier kun je recepten makkelijk terugvinden of opslaan, zodat je de recepten tijdens het koken makkelijk terug vinden. 

Daarnaast is er een kookmodus, waarbij je stap voor stap mee kunt koken. Klik op de kookmodus-knop en ontdek het zelf!

Bereiding

Stap 1

Verwijder de schil van de uien en halveer snijd de uien vervolgens in blokjes. Laat de roomboter smelten in een pan met dikke boden (liefst gietijzer) op middelhoog vuur en voeg dan de uien toe. Laat de uien karamelliseren in ongeveer 30 minuten, met regelmatig roeren. Let goed op en verlaag indien nodig het vuur.

Stap 2

Voeg na 30 minuten een eetlepel bloem toe en roerbak een paar minuten mee. Voeg daarna water, bouillonblokjes, een laurierblaadje en tijm toe. Kook zachtjes 5 minuten door.

Stap 3

Verwarm de oven op 200 graden. Ik gebruik bovenwarmte + grill. Leg de plakjes stokbrood in een ovenschaaltje en verdeel hierover de oude kaas. Laat ongeveer 5 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is. 

Stap 4

Verwijder het laurierblaadje, schep de uiensoep in kommen en leg per bord 2 plakjes stokbrood met kaas erin. Smakelijk!

* Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.

Feedback?

Geef je opmerkingen aan de chef en zorg dat het recept wordt verbeterd.

Stuur een bericht

lunch voorgerechten soep vegetarisch winter diner herfst frans

Tiramisu: kidsproof en zwangerproof!

Login of registreer

Je hebt een account nodig om dit recept te beoordelen

Je hebt dit recept met

5 sterren beoordeeld.

Deze kidsproof tiramisu is de ideale afsluiter van een kerstdiner of elk ander feest! Er zit geen koffie, rauw ei of alcohol in, dus het is helemaal geschikt voor de kleintjes en zwangerproof.

Bekijk dit recept

Bekijk ook eens deze recepten

Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴