Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

Familierecept konijn (zuur)

Familierecept konijn (zuur)

Bereidingstijd: 2 uur min.

Personen:


Ingrediënten

 • 4 konijnenbouten
 • 4 witte uien
 • 6 laurierblaadjes
 • een takjes tijm
 • 1 el kruidnagels
 • 500 ml kruidenazijn
 • 700 ml water
 • 3 el maïzena
 • 3 el stroop
 • 3 el bruine basterdsuiker
 • 2 blokjes pure Verkade chocolade
 • peper en zout naar smaak

Login of registreer

Je hebt een account nodig om dit recept te beoordelen

Login of registreer

Je hebt een account nodig om dit recept te beoordelen

Je hebt dit recept met

5 sterren beoordeeld.

Konijn in het zuur is een echt familie recept, eentje die mijn oma elke Kerst weer maakte.

Een echt familie recept

Dit recept is heel speciaal voor mij. Dit is namelijk een écht familierecept. Dit at ik altijd met mijn oma, meestal voor of na Kerst een paar keer, want samen wilden wij zo vaak mogelijk genieten van deze konijn in het zuur. Vroeger, toen mijn moeder nog thuis woonde werd elke Kerstmis dit recept op tafel gezet. Mijn oma is er helaas niet meer, maar dat hield mij niet tegen om dit jaar deze heerlijke konijn in het zuur te maken. Dankjewel tante Connie voor het doorgeven van oma's recept!

Ik vraag me af of iemand hier een vegan of vegetarische versie voor mij voor kan bedenken? Ik ben erg benieuwd naar varianten ;)

Bereiding

Stap 1

Erg belangrijk voor dit recept is dat je 24 uur van te voren moet beginnen om de konijnenbouten te marineren in het zuur. Neem een grote pan en leg de bouten hier in. Voeg hierbij de kruidenazijn en ongeveer 700ml water. In ieder geval voldoende zodat het konijn onder water is. Snijd uien in kleinere stukjes. Voeg laurierblaadjes, kruidnagels, de gesneden uien en tijm aan het azijn en water toe. Laat het konijn 24 uur marineren op een koele plek.

Stap 2

Haal de volgende dag de konijnenbouten uit de marinade en dep goed droog. Kruid met peper en zout en braad de bouten één voor één aan in een klontje boter. 

Stap 3

Zeef de marinade en bewaar het vocht. Haal de uien eruit en zet aan de kant. Leg de gebraden bouten gebraden in een braadpan en voeg de marinade hieraan toe. In totaal moet dit 2 tot 3 uur sudderen, tot het vlees van het botje valt. Na ongeveer een uur mogen de uien er ook bij gevoegd worden.

Stap 4

Wanneer het vlees goed zacht en gaar is, kun je de saus gaan maken. Haal het konijn even uit de pan en gebruik ongeveer de helft van het vocht hiervoor. Ik zeef de uien er weer uit en voeg deze daarna weer allemaal toe aan het vocht. Voeg ook de stroop en bruine basterd suiker erbij. Ik zou dit altijd in fases doen en goed proeven, zodat jij de saus zo zuur of zoet krijgt zoals jij het graag hebt. Voeg maïzena erbij, zodat er een  dikke saus ontstaat.

Stap 5

En dan het geheim; twee blokjes pure Verkade chocolade; daar krijgt het een hele mooie bruine kleur van. Leg de bouten nog even terug in de saus en dan is het konijn klaar om geserveerd te worden.

Feedback?

Geef je opmerkingen aan de chef en zorg dat het recept wordt verbeterd.

Stuur een bericht

hoofdgerechten vlees & vervanger kerst konijn

Bekijk ook eens deze recepten

Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴