Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

Ingredienten

30 personen


Ingrediënten

  • 10 gr gedroogde gist
  • 60 ml lauw water
  • 250 ml lauwe melk
  • 3 el fijne tafelsuiker
  • 100 gr gesmolten boter
  • 575 gr bloem
  • 3 eieren
  • plantaardige olie om in te frituren

Toppings

  • kant-en-klaar glazuur (wit en Choco)
  • Versieringen (bolletjes, chocolade enz)
  • Nootjes en strooiwafeltjes
  • Kleurstof
  • Suiker om te bestrooien
  • Kaneel

Indien je zelf glazuur wilt maken:

  • 100 gr Poedersuiker
  • Een paar drupjes citroen

Donuts

Bereidingstijd: 100 min

Stap 1

Neem een kom en meng het gist, water, melk en één eetlepel suiker. Het is de bedoeling dat het mengsel lichtjes gaan schuimen, dus zet het voor 10 minuten aan de kant.

Stap 2

Smelt boter en meng met bloem, eieren en twee eetlepels suiker. Voeg ook het gistmengsel toe. Meng met een mixer met deeghaken.

Stap 3

Strooi bloem over het werkblad en kneep het deeg nog lichtjes. Neem een grote kom en vet deze in met wat olie. Neem een vochtige theedoek, leg deze over de kom en laat het deeg 45 minuten rijzen. Het deeg zou zich ongeveer moeten verdubbelen.

Stap 4

Voeg na het rijzen weer een beetje bloem ober het werkblad en kneed het deeg wederom tot het elastisch aanvoelt. Nu kun je de donuts maken! Leg alvast een bakplaat met bakpapier klaar om de donuts op te leggen. 

Stap 5

Rol het deeg tot een lap van 1 cm dik en steek met de uitstekers de donuts uit. Dek de donuts op het bakpapier af met een theedoek en laat ze 45 minuten rijzen. 

Stap 6

Breng de plantaardige olie op temperatuur. Gebruik een thermometer, zodat de olie 175 graden blijft. Je zou ook een frituurpan kunnen nemen. Bak nu je donuts goudbruin, dit is ongeveer 90 seconden aan beide kanten.

Stap 7

Wil je gesuikerde donuts? Bestrooi de donuts dan dírect vanuit het vet met suiker en kaneel aan beide kanten. Doordat de donut nog heet is, zal de suiker en het kaneel blijven plakken.

Stap 8

De donuts die je wilt versieren met glazuur, kun je uit laten lekken op wat keukenpapier en volledig al laten koelen. Het glazuur maak je door een kommetje met poedersuiker te nemen en druppelsgewijs de citroen toe te voegen. Goed mengen en tot de gewenste dikte brengen, maak het glazuur niet te dun! Nu kun je het glazuur met de kleurstof kleuren. Gebruik je glazuur en/of choco uit een pakje, verwarm deze dan tot het vloeibaar is.

Het versieren laat ik geheel aan jullie over, gebruik hiervoor je fantasie!

Eet smakelijk!

Deel dit recept op social media

Wat vind je van dit gerecht?

Login of registreer

Je hebt een account nodig om dit recept te beoordelen

Je hebt dit recept met

5 sterren beoordeeld.

Begin opnieuw