Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

Ingredienten

16 personen


Ingrediënten

  • 2  el vloeibare boter
  • 1 eidooier
  • 1 tl   melk

Deeg:

  • 500 gram bloem
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 100 gr kristalsuiker
  • een flinke snuf zout
  • 250 ml lauwwarme melk
  • 1 ei
  • 1 el   margarine of boter
  • 1 tl   zonnebloemolie

Appel vulling:

  • 2 appels
  • 2 el appstroop
  • 1 el   kristalsuiker
  • 2 tl   kaneel
  • 1  klontje boter

Topping:

  • 120 gr poedersuiker
  • 1 tl vanille extract
  • 100 gr roomkaas
  • 1 tl citroensap
  • 3 el boter

Cinnamon rolls met appel

Bereidingstijd: 20 + 2 uur min

Stap 1

Het deeg:

Stap 2

Begin met het maken van het deeg. Voeg in een kom de bloem, kristalsuiker en het zout samen. Voeg hier ook de gedroogde gist bij. Verwarm de melk en roer hier het ei bij. Voeg dit bij het droge mengsel en zorg dat de gist goed in aanraking komt met de warme melk. Kneed het deeg op middelhoge snelheid voor ongeveer 3 minuten.

Stap 3

Voeg 1 eetlepel margarine of boter toe aan het mengsel en meng nog een paar minuten door op lage snelheid. Haal het deeg uit de kom, kneep even met de hand door en vet de kom en het deeg in met zonnebloemolie. Maak een bal en leg het deeg in de kom. Dek af met een theedoek en laat op een warme plek het deeg voor 60 minuten rijzen. Zet het deeg niet in direct, sterk zonlicht.

Stap 4

De vulling:

Stap 5

Schil de appel en snijd in kleine stukjes.

Stap 6

Verhit het klontje boter in een pannetje en voeg de blokjes appel toe. Laat even kort sudderen en voeg dan ook kristalsuiker, kaneel en appelstroop toe. Laat ongeveer 8 minuten op laag vuur pruttelen of tot je een ingedikte massa hebt. Laat volledig afkoelen.

Stap 7

De cinnamon rolls maken:

Stap 8

Druk de lucht uit het deeg en bestrooi het werkblad met bloem. Rol het deeg uit met een deegroller tot een rechthoek van ongeveer ½ cm dik.

Stap 9

Besmeer eerst het deeg met een beetje vloeibare boter. Verdeel het appelmengsel hier overheen. Rol het deeg vanaf de onderzijde stevig op naar boven tot een rol en zorg ervoor dat de naad naar beneden ligt.

Stap 10

Vet een ovenschaal in met boter. Snijd met een scherp mes de rol in plakjes van 2 cm breed en plaats de rolls naast elkaar in de ovenschaal. Dek het deeg af en laat het rijzen voor 30 minuten.

Stap 11

Verwarm in de tussentijd de oven op 190 graden.

Stap 12

Roer de melk bij het eidooier en bestrijk hiermee de cinnamon rolls en bak deze in 25-30 minuten lichtbruin en gaar.

Stap 13

Maak in de tussentijd de topping door alle ingrediënten te mengen. Voeg deze pas op de kaneel broodjes als deze volledig afgekoeld zijn.

Eet smakelijk!

Deel dit recept op social media

Wat vind je van dit gerecht?

Login of registreer

Je hebt een account nodig om dit recept te beoordelen

Je hebt dit recept met

5 sterren beoordeeld.

Begin opnieuw