Sluiten
Ingredienten
16 personen
Ingrediënten
- 2 el vloeibare boter
- 1 eidooier
- 1 tl melk
Deeg:
- 500 gram bloem
- 1 zakje gedroogde gist
- 100 gr kristalsuiker
- een flinke snuf zout
- 250 ml lauwwarme melk
- 1 ei
- 1 el margarine of boter
- 1 tl zonnebloemolie
Appel vulling:
- 2 appels
- 2 el appstroop
- 1 el kristalsuiker
- 2 tl kaneel
- 1 klontje boter
Topping:
- 120 gr poedersuiker
- 1 tl vanille extract
- 100 gr roomkaas
- 1 tl citroensap
- 3 el boter
Cinnamon rolls met appel
Bereidingstijd: 20 + 2 uur min
Stap 1
Het deeg:
Stap 2
Begin met het maken van het deeg. Voeg in een kom de bloem, kristalsuiker en het zout samen. Voeg hier ook de gedroogde gist bij. Verwarm de melk en roer hier het ei bij. Voeg dit bij het droge mengsel en zorg dat de gist goed in aanraking komt met de warme melk. Kneed het deeg op middelhoge snelheid voor ongeveer 3 minuten.
Stap 3
Voeg 1 eetlepel margarine of boter toe aan het mengsel en meng nog een paar minuten door op lage snelheid. Haal het deeg uit de kom, kneep even met de hand door en vet de kom en het deeg in met zonnebloemolie. Maak een bal en leg het deeg in de kom. Dek af met een theedoek en laat op een warme plek het deeg voor 60 minuten rijzen. Zet het deeg niet in direct, sterk zonlicht.
Stap 4
De vulling:
Stap 5
Schil de appel en snijd in kleine stukjes.
Stap 6
Verhit het klontje boter in een pannetje en voeg de blokjes appel toe. Laat even kort sudderen en voeg dan ook kristalsuiker, kaneel en appelstroop toe. Laat ongeveer 8 minuten op laag vuur pruttelen of tot je een ingedikte massa hebt. Laat volledig afkoelen.
Stap 7
De cinnamon rolls maken:
Stap 8
Druk de lucht uit het deeg en bestrooi het werkblad met bloem. Rol het deeg uit met een deegroller tot een rechthoek van ongeveer ½ cm dik.
Stap 9
Besmeer eerst het deeg met een beetje vloeibare boter. Verdeel het appelmengsel hier overheen. Rol het deeg vanaf de onderzijde stevig op naar boven tot een rol en zorg ervoor dat de naad naar beneden ligt.
Stap 10
Vet een ovenschaal in met boter. Snijd met een scherp mes de rol in plakjes van 2 cm breed en plaats de rolls naast elkaar in de ovenschaal. Dek het deeg af en laat het rijzen voor 30 minuten.
Stap 11
Verwarm in de tussentijd de oven op 190 graden.
Stap 12
Roer de melk bij het eidooier en bestrijk hiermee de cinnamon rolls en bak deze in 25-30 minuten lichtbruin en gaar.
Stap 13
Maak in de tussentijd de topping door alle ingrediënten te mengen. Voeg deze pas op de kaneel broodjes als deze volledig afgekoeld zijn.
Eet smakelijk!
Deel dit recept op social media
Wat vind je van dit gerecht?
Cookie voorkeuren
Noodzakelijk voor het functioneren van de website (vereist)
Voor het verbeteren van onze website aan de hand van feedback en bezoekersgedrag.
Voor het laten functioneren van onze marketing campagnes
Voor het laten functioneren van sociale media campagnes
Ons privacy- en cookiebeleid vind je hier