Carrot cake ontbijtcake

Carrot cake ontbijtcake
Bereidingstijd: 45 min.
-
Porties:
+
Ingrediënten
- 100 gr amandelmeel
- 100 gr havermeel (of gemalen havermout)
- 100 gr kwark of plantaardige kwark
- 200 gr geraspte wortel
- 1 ei
- 2 tl vanille extract
- 2 tl kaneel
- 5 el ahornsiroop of honing
- 4 el rozijnen
- 2.5 tl bakpoeder
- 40 gr walnoten
- eetlepel een snuf zout
Deze carrot cake ontbijtcake is heerlijk smeuïg, voedzaam en vol smaak! Gemaakt met wortel, kaneel en walnoten – perfect als gezond ontbijt of tussendoortje.
Carrot cake ontbijtcake
Deze carrot cake ontbijtcake is niet alleen lekker, maar ook ideaal voor kinderen! Dankzij de geraspte wortel krijgen ze ongemerkt extra groenten binnen, terwijl de zoete smaak van kaneel, rozijnen en ahornsiroop het een traktatie maakt zonder geraffineerde suikers. De cake is heerlijk smeuïg door de kwark of plantaardige kwark en vult goed door het amandel- en havermeel. De cake is vrij compact en plakkerig. Perfect als voedzaam ontbijt, tussendoortje of zelfs in de lunchbox! De cake is lekker met een topping! Serveer de cake met kwark of Griekse yoghurt en een beetje extra honing.
Meer kidsproof recepten? Bekijk dan de kids-pagina met recepten, tips en tricks.
Tips & variaties
Deze ontbijt cake is lekker zoals deze is, maar met deze tips en variaties kun je hem net een beetje anders maken, en voor later bewaren.
- Variatie: vervang de kwark door appelmoes of Grieks yoghurt.
- Variatie: Vervang de rozijnen door gehakte dadels.
- Maak de cake kruidiger door gemberpoeder en/of kademom toe te voegen.
- Serveer met een topping: besmeer een plakje met roomkaas of pindakaas voor extra smaak.
- Liever zonder ei? Vervang het ei door een chia-ei (1 el chiazaad + 3 el water, 10 minuten laten staan).
- Meer crunch? Bestrooi de cake met extra gehakte walnoten voordat hij de oven in gaat.
- Houdbaarheid: Bewaar de cake in een afgesloten bak in de koelkast tot 5 dagen, of vries plakjes in voor later.


Bereiding
Stap 1
Verwarm de oven voor op 170°C en bekleed een ovenschaal met bakpapier of vet deze in.
Stap 2
Doe het amandelmeel, havermeel, bakpoeder, kaneel en een snufje zout in een kom en roer goed door.
Stap 3
Rasp de wortel. Voeg in dezelfde kom de geraspte wortel, kwark, ei, vanille-extract en ahornsiroop (of honing) en meng door de droge ingrediënten.
Stap 4
Voeg de rozijnen en gehakte walnoten toe en roer nogmaals goed door. Of bewaar de walnoten voor over de bovenkant van de ontbijtcake.
Stap 5
Giet het beslag in de cakevorm en strijk de bovenkant glad. Bak de cake 30 minuten in de oven op 170°C, tot een prikker er schoon uitkomt.
Stap 6
Serveer de cake warm en met wat extra honing en een beetje kwark of yoghurt erbij.
* Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Feedback?
Geef je opmerkingen aan de chef en zorg dat het recept wordt verbeterd.
Stuur een bericht
Tiramisu: kidsproof en zwangerproof!
Deze kidsproof tiramisu is de ideale afsluiter van een kerstdiner of elk ander feest! Er zit geen koffie, rauw ei of alcohol in, dus het is helemaal geschikt voor de kleintjes en zwangerproof.
Bekijk ook eens deze recepten
Deel dit recept
Social media
Kopieer link