Boerenkool salade met zoete aardappel

Boerenkool salade met zoete aardappel
Bereidingstijd: 30 min.
Ingrediënten
- 350 gr zoete aardappel
- 150 gr boerenkool
- 300 gr kikkererwten
- 1 rode ui
- 60 gr cranberries
- 0.5 tl komijn
- olijfolie
Dressing:
- 2 el olijfolie
- 1 tl tahini of sesamolie
- 1 tl mosterd
- peper en zout
- sap van 1 citroen
Deze boerenkool salade met zoete aardappel, kikkererwten en cranberries is gezond, smaakvol en perfect als voedzame lunch, licht diner of bijgerecht!
Boerenkool salade met zoete aardappel en kikkererwten
Deze boerenkool salade met zoete aardappel, kikkererwten en cranberries is een heerlijke en voedzame keuze voor de wintermaanden. De combinatie van geroosterde zoete aardappel, knapperige kikkererwten en de zoetheid van cranberries zorgt voor een perfecte balans van smaken en texturen. Boerenkool wordt zacht en smaakvol door deze te masseren met een romige dressing van tahini, citroen en mosterd. De structuur is zachter en minder taai van de boerenkool. Het fijne aan dit recept is dat het eenvoudig te bereiden is én goed vooruit te maken. Perfect dus voor een drukke week!
Tip: Voor extra smaak kun je een handje geroosterde noten toevoegen, zoals walnoten of pecannoten.
Salades met winterse groenten: gezond en veelzijdig
Salades met winterse groenten zijn een perfecte manier om seizoensproducten te benutten en gezonde, smaakvolle gerechten te maken. Denk aan voedzame groenten zoals boerenkool, rode kool, spruitjes en pompoen, die je kunt combineren met warme elementen zoals geroosterde groenten, noten of kaas. Deze salades zijn niet alleen duurzaam, maar ook ideaal als voedzame lunch, bijgerecht of zelfs licht diner. Ontdek hoe veelzijdig winterse groenten kunnen zijn in salades!


Bereiding
Stap 1
Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de zoete aardappel en snijd deze in kleine blokjes. Meng de blokjes met een scheutje olijfolie, peper en zout. Spreid de stukjes uit over een met bakpapier beklede bakplaat of in een ovenschaal en rooster ze in de oven gedurende 25 minuten, of tot ze zacht en goudbruin zijn.
Stap 2
Spoel de kikkererwten goed af en laat ze uitlekken. Verhit een beetje olijfolie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de kikkererwten, komijn, peper en zout toe. Bak alles gedurende 5-7 minuten, tot de kikkererwten licht krokant zijn.
Stap 3
Doe de gedroogde cranberries in een kom en giet er heet water overheen. Laat ze 5-10 minuten wellen en giet daarna het water af.
Stap 4
Meng in een klein kommetje de olijfolie, tahini (of sesamolie), mosterd, citroensap, peper en zout. Doe de boerenkool in een grote kom, voeg de dressing toe en masseer de boerenkool met je handen gedurende 1-2 minuten. Hierdoor worden de bladeren zachter en intenser van smaak.
Stap 5
Halveer de rode ui en snijd deze in dunne plakjes.
Stap 6
Meng de gemasseerde boerenkool met de geroosterde zoete aardappel, gebakken kikkererwten, gewelde cranberries en rauwe rode ui. Schep alles goed door elkaar en serveer direct.
* Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Feedback?
Geef je opmerkingen aan de chef en zorg dat het recept wordt verbeterd.
Stuur een bericht
Tiramisu: kidsproof en zwangerproof!
Deze kidsproof tiramisu is de ideale afsluiter van een kerstdiner of elk ander feest! Er zit geen koffie, rauw ei of alcohol in, dus het is helemaal geschikt voor de kleintjes en zwangerproof.
Deel dit recept
Social media
Kopieer link