Aziatisch/ Hoofdgerechten/ Lunch/ Vega & Vegan

Recept: Vietnamese Banh Mi met tofu (vegan)

Vietnamese banh mi met tofu www.jaimyskitchen.nl

Vietnamese broodjes zijn echt helemaal de bom! Deze versie is met tofu en helemaal vegan! De broodjes zijn pittig, zoet-zuur en knapperig. Ik heb erg mijn best gedaan om ze zo goed mogelijk na te maken en dat is goed gelukt vind ik zelf!

Voorbereiding van het recept

Voor de zoet-zure groenten en marinade voor de tofu heb je een beetje voorbereiding nodig. Dit heeft minimaal een uurtje nodig om te marineren, maar het beste is wanneer je de groenten en de marinade een dag van te voren maakt. Dan zijn de smaken het meest optimaal.

Beetje pittig

Het is erg lekker om de saus een beetje pittig te maken. Voeg een beetje chilisaus naar keuze toe om dit lekker pittig te maken. Zelf houd ik enorm van Koreaanse gochujang saus of shiracha, maar bijvoorbeeld sambal is ook lekker!

Vietnamese banh mi met tofu www.jaimyskitchen.nl
Recept: Vietnamese Banh Mi met tofu (vegan)

Hoeveelheid: 4 broodjes
Bereidingstijd: 15 minuten + marineren minimaal 1 uur)

Ingrediënten:
1/2 komkommer
4 pistolets
koriander
mayonaise
olie om in te bakken

Zoetzure groenten
150 gr komkommer
150 gr rettich
azijn
water
peper en zout
1 tl suiker

Walnoten & paddenstoelen paté
zie recept

Tofu
350 gr tofu
4 el sojasaus
150 ml water (ongeveer)
2 el sesamolie
1 tl geraspte knoflook
1 tl geraspte gember
1 (gedroogde) rode peper
1 el limoen- of citroensap
peper naar smaak

Saus
1,5 tl maïzena
pittige chilisaus
limoensap naar smaak

Bereiding:

  1. Maak de zoet-zure groenten door de groenten julienne te snijden en in een kom te leggen. Zorg dan dat de groenten onder liggen in een mengsel van 50% water en 50% azijn. Voeg suiker toe en breng op smaak met peper en zout.
  2. Meng alle ingrediënten van de tofu marinade op de tofu zelf en het limoensap na in een diepe kom. Snijd de tofu in dunne, vierkante plakken en leg deze in de marinade. De marinade is heel vloeibaar. Voeg net voor dat je de tofu gaat bakken het limoensap toe.
  3. Snijd dunne plakken van de komkommer. Bak de tofu in een ruime laag olie in een pan. Laat de stukken tofu goed uitleggen. Bewaar de marinade, dit is de basis voor de saus.
  4. Verwarm de grill op 200 graden, halveer het broodje en rooster de binnenkant van het broodje.
  5. Maak de saus door de marinade als basis te gebruiken. Meng een beetje maïzena met water in een kommetje en voeg dit toe aan de marinade. Zet dit op laag vuur en wacht tot de saus indikt. Breng verder op smaak met een chilisaus en eventueel wat limoensaus. Meng de krokante tofu nu met de saus.
  6. Besmeer de ene kant van het broodje met een beetje mayonaise en de andere kant met de vegetarische paté. Leg nu een paar plakken komkommer op de onder kant. Leg hier de tofu met saus op, een beetje zoet-zure groenten en maak af met koriander.

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply
    Kim
    12 maart 2018 at 11:19

    OMG, deze lijkt me lekker! Dacht eigenlijk dat het veel werk zou zijn, maar als ik zo kijk valt het reuze mee!

    • Reply
      admin
      12 maart 2018 at 21:46

      Klopt, dat valt inderdaad enorm mee!

  • Reply
    Recept: Vegetarische paté van walnoten & paddenstoelen | Jaimy's Kitchen
    1 april 2018 at 12:48

    […] idee van dit recept kwam, omdat ik een vegan paté wilde maken voor bij het recept van de Vietnamese Banh Mi. Deze paté kun je natuurlijk ook gewoon op een broodje of boterham smeren en is onwijs smaakvol. […]

  • Leave a Reply