Diner/ Kerstrecepten/ Vega & Vegan/ Voorgerechten

Recept: Vegetarische tomaten tartaar

Recept vegetarische tomaten tartaar www.jaimyskitchen.nl

Dit recept heb ik al een paar jaar geleden gemaakt, maar nu eindelijk ook een recept uitgewerkt. Het is namelijk een perfect recept voor een heerlijk vegetarisch voorgerecht, zeker tijdens Kerst. Dit is het recept voor vegan tomaten tartaar.

Vegan tartaar

Sommigen vergelijken het zelfs met een steak tartaar, maar die heb ik zelf nog nooit gegeten… Dus ik zal er geen vergelijking mee maken. Je kunt in ieder geval deze vega tomaten tartaar serveren voor de vegetarische gasten, terwijl je wellicht een steak tartaar of tonijn tartaar voor andere gasten serveert. Dit is in ieder geval echt een een smaakbommetje! De kalamata, kappertjes en zongedroogde tomaten zorgen voor een heerlijke volle smaak. Als je het mij vraagt een perfect recept voor een kerst diner!

Een beetje op gevoel

Altijd goed om een beetje op gevoel te koken. Mochten je tomaten nu erg waterig zijn, lek ze dan een klein beetje uit. Anders krijg je een hele waterige tartaar en dat is niet lekker. Ook kun je een rijstwafel toevoegen, omdat de rijstwafel een beetje van het vocht opneemt. In dit recept heb ik 1 rijstwafel toegevoegd.

Recept vegetarische tomaten tartaar www.jaimyskitchen.nl
Recept: Vegetarische tomaten tartaar

Hoeveelheid: 3 stuks
Bereidingstijd: 10 minuten

Ingrediënten:

2 vleestomaten
2 zongedroogde tomaten
2 el kappertjes
5 kalamata olijven
1 sjalot
2 tl mosterd
peper en zout
1 avocado
1 tl citroensap
een snuf knoflookpoeder
peper en zout
optioneel: 1 rijst wafe
optioneel: een paar takjes peterselie

Benodigdheden:
optioneel een kookring.

Bereiding:

  1. Breng water aan de kook. Snijd de boven- en onderkant van de tomaten kruislings in. Blancheer de tomaten, zodat je deze kunt ontvellen. Dompel de tomaten 2 minuten onder in het kokende water en spoel af met koud water. Verwijder het velletje en laat goed uitlekken.
  2. Snijd de tomaat nu in kleine blokjes en voeg dit in een vergiet. Laat het voornaamste vocht eruit lekken.
  3. Snipper het sjalotje fijn. Hak ook de zongedroogde tomaten, kalamata olijven en kappertjes fijn. Houd een paar kappertjes over voor de garnering. Meng deze ingrediënten samen met de blokjes tomaat. Breng op smaak met peper en zout en meng 1 theelepel mosterd en een klein scheutje olijfolie er doorheen.
  4. Voeg optioneel een verkruimelde rijstwafel er doorheen, indien het te vloeibaar is. Zet in de koelkast zodat dit goed koud wordt.
  5. Prak de avocado met het citroensap fijn. Breng op smaak met peper en zout.
  6. Leg de kookring op een bordje en voeg een laagje avocado toe. Strijk glad af. Voeg hier boven op de tomaten tartaar en strijk ook glad af.
  7. Serveer de tomaten tartaar met een beetje mosterd en kappertjes. Garneer ook met een klein takje peterselie.

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply
    Karen
    23 december 2019 at 15:21

    Hi Jaimy,

    Kan ik dit enkele uren vooraf al klaarmaken? Of best op het moment zelf?

    • Reply
      Jaimy
      23 december 2019 at 17:17

      Hi Karen,

      Je kunt de tomaten tartaar zeker van te voren maken. Even de koelkast in en dan is het zelfs makkelijk in de vorm te plaatsen. Ook de avocado kan van te voren gemaakt worden, maar voeg voldoende citroen toe, dan verkleurt deze niet.

      Ik zou ze dan wel net voor het opdienen opmaken in een kookring.

      Smakelijk,
      Jaimy

      • Reply
        Karen
        23 december 2019 at 17:22

        Super! Dank je

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.