Aziatisch/ Hoofdgerechten/ Lunch/ Vis/ Vlees en gevogelte

Recept: Special Fried Rice

Ultiem left over gerecht, dat is deze special fried rice. Je kunt het restjes groenten maken uit je koelkast, verschillende soorten vlees, vis of je houdt het gerecht vegetarisch. Het smaakt het beste wanneer je rijst van de vorige dag over hebt. Ik laat je zien hoe ik mijn favoriete versie van special fried rice maak. Dit gerecht voldoet perfect als avondmaaltijd, maar je zou het ook als een left over voor de lunch kunnen eten.

Ingrediënten voor ongeveer 3 tot personen:

1 kop ongekookte rijst
1 broccoli
2 middelgrote wortels
3 lente uien
150 gram kleine garnalen
5 plakjes ontbijtspek
1 eetlepel lichte sojasaus
1 theelepel donkere sojasaus
1 eetlepel suiker
1 theelepel zout
1 theelepel kerriepoeder
1 theelepel witte peper
duimgrootte gember
2 teentjes knoflook
3 eieren
shirachasaus of andere pittige chilisaus
gebakken uitjes
een paar scheutje water
plantaardige olie om in te bakken

Het is dus het lekkerste wanneer je rijst van de dag ervoor gebruikt. Heb je dit niet? Kook de rijst dan en plaats het 30 minuten in de vriezer, zodat het goed afgekoeld is. Wanneer je alleen een soort sojasaus hebt: geen probleem, dan pas je de hoeveelheid aan naar smaak. Nogmaals; deze ingrediënten zijn richtlijnen, wees creatief met variaties. Wat ook lekker is: pork belly, kippenvlees, paprika, erwtjes of bloemkool.

Hoe maak je het?

  1. Klop de eieren los in een kom en voeg daarbij een theelepel plantaardige olie, een halve theelepel witte peper en wat zout naar smaak.
  2. Verwarm de wok en bak de eieren bijna gaar, zodat ze net niet meer vloeibaar zijn. Bewaar het ei in een kom op het aanrecht.
  3. Snij de broccoli en wortel in kleine stukjes. De harde groenten hebben de langste kooktijd nodig, dus deze bak je als eerst in een scheutje olie. Nadat je de groenten 1 minuut aanfruit voeg je een klein scheutje water toe en doe je een deksel op de wok, zodat de groenten snel gaar stomen. Dit duurt ongeveer 2 tot 3 minuten.
  4. Voeg daarna nog 1 minuut de lente ui toe. Voeg dit in de kom bij de eieren toe.
  5. Hak de knoflook en gember zeer fijn en bak dit kort in een scheutje olie. Voeg na 1 minuut de ontbijtspek en garnalen toe. Bak dit ongeveer 2 tot 3 minuten.
  6. Nu is het tijd om de rijst toe te voegen en goed te bakken. Verdeel de sojasaus, sesamolie, suiker, overige witte peper en zout toe aan de rijst met een klein scheutje water. Bak dit goed op. Ik gebruik wat water, zodat de rijst niet te droog wordt, maar mooi fluffy blijft.
  7. Voeg daarna de kerriepoeder toe met eventueel een beetje water. Dit doe je alleen wanneer je ziet dat de rijst erg droog is.
  8. Nu mag je ook het ei en de groenten toevoegen aan de rijst. Wanneer dit allemaal goed gemengd is, is je fried rice bijna klaar.
  9. Het enige wat je nu nog moet doen is de rijst opdienen met wat gebakken uitjes en als je van pittig eten houdt, een beetje shirachasaus erbij.
  10. Geniet ervan!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply