Lunch/ Soep/ Vega & Vegan

Recept: Spaanse salmorejo soep

Recept Spaanse Salmorejo koude soep www.jaimyskitchen.nl

Houd jij van gazpacho? In dat geval moet je ook zeker eens de koude tomatensoep salmorejo proberen. Deze Spaanse soep is gemaakt van tomaten en heeft heerlijke toppings! Erg lekker wanneer het buiten warm is.

Spaanse koude soep

Wat er anders aan is, in vergelijking met gazpacho? Nou de salmorejo is gemaakt van alleen tomaten en gazpacho heeft nog andere groenten in de ingrediënten lijst staan. Hier kun je het recept van gazpacho vinden die ik eerder maakte, ook erg lekker. Salmorejo heeft dus alleen tomaten, is iets romiger van smaak en heeft heerlijke toppings.

Toppings voor salmorejo

De Serrano ham is een traditionele topping voor de koude tomatensoep. Ook gekookt ei in stukjes is een must bij salmorejo. Toch laat ik de ham weg, aangezien ik zelf geen vlees eet. Mocht je liever vis eten, dan kun je ook tonijn als topping toevoegen. Ik maakte een vegetarische salmorejo en voegde alleen het ei toe. Natuurlijk kun je de soep ook vegan maken. Eet de soep dan zonder toppings, of voeg een beetje knapperige nootjes toe. Erg lekker!

Recept Spaanse Salmorejo soep www.jaimyskitchen.nl
Recept: Spaanse salmorejo soep

Hoeveelheid: 3-4 porties
Bereidingstijd: 20 minuten

Ingrediënten:

800 gr tomaten
3 plakken wit stokbrood (het liefst oud)
50 ml olijfolie
10-15 ml rode wijn azijn
2-3 teentjes knoflook
peper en zout

Topping
3 eieren
optioneel: Serrano ham

Benodigdheden:
Blender

Bereiding:

  1. Kook de eieren hard en laat ze goed schrikken met koud water. Pel de eieren vervolgens en snijd in kleine stukjes.
  2. Breng een pan met een laag water aan de kook. Snijd kruisjes in de tomaten bij het kroontje en de onderkant van de tomaat. Zet een schaal met koud water klaar. Blancheer de tomaat nu kort in het kokende water, tot je ziet dat het velletje loslaat. Voeg de tomaten dan in het koude water toe, zodat deze schrikken. Vervolgens kun je de tomaten goed pellen.
  3. Snijd de tomaten nu in grove stukken en voeg toe aan een blender. Voeg hierbij ook het brood en de teentjes knoflook. Zet de blender nu aan en voeg beetje bij beetje de olie en rode wijn azijn toe. Proef tussendoor, om te kijken of de salmorejo goed op smaak is. Breng verder op smaak met peper en zout.
  4. Het kan zijn dat door het blenden van de soep, deze een beetje warmer wordt. In dat geval is het belangrijk om de soep in de koelkast te zetten, zodat deze goed afkoelt! Serveer de soep met de stukjes ei en optioneel met stukjes Serrano ham.

Recept: Spaanse salmorejo soep

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.