Diner/ Flora/ Hoofdgerechten/ Rijst recepten/ Vis

Recept: Risotto met garnalen en erwtjes + alles over duurzame palmolie

Recept risotto met garnalen Flora Plant www.jaimyskitchen.nl

Risotto, dat is toch een klassiek recept waarbij als het even kan héél veel roomboter gebruikt wordt? Klopt, en daar heb ik iets lekkers op bedacht! Samen met garnalen en erwtjes is dit een heerlijk romig recept voor risotto!

Risotto met plant based roomboter van Flora Plant

Inderdaad: plant based roomboter! Helemaal plantaardig en gewoon echt net zo lekker, of zelfs lekkerder dan roomboter. Inmiddels kook ik alweer een paar maanden met Flora Plant en ik heb sindsdien geen andere roomboter meer gekocht. De boter is heerlijk romig van smaak en daarom dus ook echt perfect in een risotto. Deze risotto maakte ik daarom lactose vrij. Geen extra kaas, maar dat mis je niet door de romigheid van Flora Plant. Daarnaast ben ik niet heel erg gek op de combinatie van garnalen en kaas. Ik beloof je, deze risotto is HEERLIJK!

Recept risotto met garnalen Flora Plant www.jaimyskitchen.nl

Wat is duurzame palmolie?

Deze heerlijke plantaardige roomboter is dus onder andere gemaakt van duurzame palmolie. Eerlijk gezegd wist ik helemaal niet wat dit betekende, dus vroeg ik Upfield, het bedrijf achter Flora Plant of ze me hier meer informatie over konden geven. Ik kan me namelijk voorstellen dat jullie hier ook nieuwsgierig naar zijn. Want nog eerlijker, ik heb tijdens mijn reis door Maleisië en Borneo zóveel palm plantages gezien, dat ik dit product liever uit de weg ging. Echter, dat is dus helemaal niet nodig. Dit zijn de vragen die ik had + de antwoorden:

  1. Waarom gebruikt Flora Plant palmolie?

Dit was mijn eerste vraag; waarom heb je deze olie nu eigenlijk nodig? Het antwoord is vrij simpel; omdat je een beperkte hoeveelheid hard vet nodig hebt om een goed smeerbare roomboter te maken. De andere plantaardige oliën die gebruikt worden zijn allemaal vloeibaar zoals zonnebloem-, koolzaad- en lijnzaadolie. Daarnaast heeft palmolie ook een grote invloed op de lekkere smaak en het mondgevoel, die heerlijke romigheid waar ik het over had. Dit is dus de reden dat er gecertificeerde palmolie in Flora Plant gebruikt wordt.

  1. Wat is duurzame palmolie en wat maakt de palmolie in Flora Plant duurzaam?

Er wordt 100% duurzame, door de RSPO (Round table of Sustainable Palm Oil), gecertificeerde palmolie gebruikt in Flora Plant. Dit betekent dat Flora Plant de regulering en eisen volgt die geen ontbossing, ontwikkeling op turf of exploitatie met zich meebrengen. Die ontbossing die ik met eigen ogen gezien heb, is dus bij duurzame palmolie niet van toepassing.

  1. Waarom hoef jij niet bang te zijn voor het gebruik van de palmolie in Flora Plant?

Dat gaf ik hierboven eigenlijk al aan. Upfield is een bedrijf dat zich inzet voor een betere wereld. Daar hoort dus ook de inkoop en het gebruik van duurzame en verantwoorde palmolie bij. Upfield controleert partners voortdurend om te checken of ze het beleid naleven en om transparantie te behouden. Meer weten? In deze video van het WWF wordt meer verteld over duurzame palmolie.

  1. Is er een goed alternatief?

Voorlopig niet. Het vervangen van palmolie en/of het boycotten van palmolie zou geen duurzame oplossing zijn, omdat het het probleem van ontbossing niet op zou lossen. Er zou namelijk veel meer land nodig zijn om dezelfde hoeveelheid alternatieve olie te produceren. De enige duurzame oplossing voor nu is daarom een overstap naar duurzame palmolie. Laten we vooral niet vergeten dat er geen olie is die te vergelijken is met palmolie. Deze olie heeft namelijk de hoogste opbrengst per hectare in vergelijking met andere olie gewassen. Denk bijvoorbeeld aan shea, een mooi product, maar dit heeft 5 tot 6 keer zoveel land nodig. Palmolie groeit makkelijk op verschillende typen grond, heeft weinig nodig om goed te groeien en geeft het hele jaar door vruchten. Zeker de beste keuze voor nu, mits we dus spreken over gecertificeerde duurzame palmolie.

Ik hoop echt dat jullie dit iets meer duidelijkheid over palmolie gegeven heeft. Voor mij was dit zeker een eyeopener. Ik ben niet meer bang voor palmolie, mits het dus aan alle eisen voldoet en dat is bij Flora Plant gelukkig het geval.

Recept risotto met garnalen Flora Plant www.jaimyskitchen.nl
Recept: Risotto met garnalen en erwtjes

Hoeveelheid: 2 personen
Bereidingstijd: 40 minuten

Ingrediënten:

175 gr garnalen
200 gr risotto rijst
1 witte ui
2 tenen knoflook
600 ml groente- of visbouillon
150 gr erwtjes
5 gr peterselie
40 gr rucola
60 gr Flora Plant gezouten
1 citroen

Bereiding:

  1. Snipper het uitje en hak de knoflook fijn. Verhit een Flora Plant boter van 20 gram in een pan en fruit het uitje en de knoflook aan op middelhoog vuur. Voeg, zodra de ui glazig wordt, de risotto rijst toe. Bak ongeveer 3 minuten mee. Giet de helft van de bouillon toe. Voeg de tweede helft bouillon toe zodra de eerste helft opgenomen is.
  2. Hak de peterselie fijn.
  3. Verhit in een andere pan 20 gram Flora Plant boter en bak hierin de garnalen in ongeveer 4 minuten gaar. Zet vervolgens het vuur uit en knijp een halve citroen uit over de garnalen. Voeg ongeveer een derde van de gehakte peterselie toe aan de garnalen.
  4. Voeg de erwtjes toe aan de risotto als bijna alle bouillon opgenomen is. Laat dit nog ongeveer 4 minuten meegaren tot de erwtjes gaar zijn.
  5. Zet het vuur uit. Breng op smaak met zwarte peper en eventueel een beetje extra zout. Voeg hierbij de gehakte peterselie en bewaar een beetje voor de garnering. Meng ook het laatste klontje Flora Plant boter van 20 gram toe en meng door de risotto. Maak af met het sap van de overige halve citroen.
  6. Serveer de risotto met de garnalen en een beetje rucola.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.