Aziatisch/ Hoofdgerechten/ Vlees, kip en gevogelte

Recept: Koreaanse bibimbap

De Aziatische keuken blijft mij inspireren, dat kun je in mijn recepten van de laatste weken terug zien. Ik vind het heel erg leuk om de complexe Aziatische smaken te ontdekken en zie het als een uitdaging om op zoek te gaan naar de juiste ingrediënten die deze gerechten bijzonder maken.

Hoe maak je Koreaanse Bibimbap?

De Koreaanse Bibimbap die ik je vandaag laat zien, is eenvoudig te maken, maar alle groenten moeten apart bereid worden wat tijd kost. Ik ben zelf ongeveer 45 minuten met de bereiding van dit gerecht bezig. De pittige Bibimbap saus maakt dit gerecht echt speciaal. Wat ik zelf een enorm voordeel vind is dat dit gerecht veel groenten bevat. Het is dan ook erg makkelijk om dit recept vegetarisch te maken, laat simpel weg het vlees (en ei?) weg. Het gerecht zal nog steeds heerlijk zijn.

Wat is kimchee?

Kimchee is pittige Koreaanse kool en is een lekkere toevoeging in de Bibimbap, maar kun je dit niet krijgen is het goed weg te laten. Daarnaast kun je variëren met de groenten zoals komkommer, courgette of andere paddenstoelen. De rode kool was een restje dus deze heb ik toegevoegd. Kies zelf wat je lekker vindt!

Recept: Koreaanse bibimbap

Hoeveelheid: 2-3 personen
Bereidingstijd: 45 minuten

Ingrediënten:

1 mok ongekookte rijst
200-250 gr verse spinazie
2 tot 3 handjes met taugé
1 romaine sla (of andere sla)
100 gr shiitake
1 grote wortel
50 gr rode kool
2 el kimchee (optioneel)
1 tl suiker
2 lente uien, in ringetjes
1 ei per persoon
sesamolie
2 knoflook teentjes, fijn gehakt
geroosterde sesamzaadjes
zout en peper
olie om in te bakken

Bibimbap saus:
1 el rijstwijn
1 el rijstazijn
1 tl sesamolie
1 tl sojasaus
zwarte peper
1 tl suiker
½ appel
½ ui
1 teentje knoflook
2 tl Koreaanse gochujang
scheutje water om het vloeibaar te maken

Mocht je geen gochujang vinden kun je een andere pittige pasta of saus zoals sriracha gebruiken. Iets andere smaak, maar ook lekker.

Marinade gehakt:
250 gr rundergehakt
1 el rijstwijn
1 el rijstazijn
1 tl donkere sojasaus
1 tl suiker
verse zwarte peper
1 teentje knoflook, fijn gehakt

Bereiding:

  1. Ik begin met het maken van de marinade voor het rundergehakt. Voeg alle ingrediënten zoals bovenstaand beschreven onder het kopje ‘Marinade Gehakt’ aan het gehakt toe. Laat het gehakt marineren gedurende de tijd dat je de rest van de ingrediënten bereid.
  2. Vervolgens maak ik de Bibimbap saus. Voeg alle ingrediënten onder het kopje ‘Bibimbap saus’ in de keukenmachine of blender. Gebruik een klein beetje water om een zachte saus te maken. Let op want het is erg pittig, dus hoe meer ui en appel je toevoegt, hoe milder de smaak wordt.
  3. Kook de rijst volgende de verpakking.
  4. Bereid de groenten één voor één bereiden. Zet een pan met ruim gezouten water op het vuur. Was de taugé en kook voor 1-2 minuten wanneer het water kookt. Spoel de taugé af met koud water en knijp al het water eruit. Voeg 1 theelepel sesamolie toe, samen met een halve lente ui, een half teentje knoflook, 1 theelepel geroosterde sesamzaadjes en een snufje zout.
  5. Bereid de spinazie op dezelfde manier: koken, afspoelen, water uitknijpen en de volgende ingrediënten toevoegen: 1 theelepel sesamolie toe, samen met een halve lente ui, een half teentje knoflook, 1 theelepel geroosterde sesamzaadjes en een snufje zout.
  6. Snijd de romaine sla en rode kool in fijne reepjes. Snijd de wortel julienne en bak deze in een scheutje sesamolie, breng op smaak met zout, peper en knoflook. Bereid de shiitake op dezelfde manier als de wortel.
  7. Bak het gehakt rul, het is niet nodig om olie toe te voegen, omdat dit al in de marinade zit. Bak ik een spiegelei per persoon.
  8. Bak de rijst met een volle eetlepel van de Bibimbap saus kort op, zodat deze goed heet is. Maak de kommen op door onderin de rijst toe te voegen, er overheen plaats je de groenten in het rond. Serveer extra saus erbij.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.