Aziatisch/ Hoofdgerechten/ Vlees en gevogelte

Recept: Koreaanse Bibimbap

De Aziatische keuken blijft mij inspireren, dat kun je in mijn recepten van de laatste weken terug zien. Ik vind het heel erg leuk om de complexe Aziatische smaken te ontdekken en zie het als een uitdaging om op zoek te gaan naar de juiste ingrediënten die deze gerechten bijzonder maken.

De Koreaanse Bibimbap die ik je vandaag laat zien, is eenvoudig te maken, maar alle groenten moeten apart bereid worden wat tijd kost. Ik ben zelf ongeveer 45 minuten met de bereiding van dit gerecht bezig. De pittige Bibimbap saus maakt dit gerecht echt speciaal. Wat ik zelf een enorm voordeel vind is dat dit gerecht veel groenten bevat. Het is dan ook erg makkelijk om dit recept vegetarisch te maken, laat simpel weg het vlees (en ei?) weg. Het gerecht zal nog steeds heerlijk zijn.

Ingrediënten voor 2 tot 3 personen: 

1 grote mok ongekookte rijst
200 tot 250 gram verse spinazie
2 tot 3 handjes met taugé
1 kleine romaine sla (of andere sla)
100 gram shiitake
1 grote wortel
restje rode kool
2 eetlepels kimchee
1 theelepel suiker
2 lente uien, in ringetjes
1 ei per persoon
sesamolie
2 knoflook teentjes, fijn gehakt
geroosterde sesamzaadjes
zout
peper
plantaardige olie om in te bakken

Kimchee is pittige Koreaanse kool en is een lekkere toevoeging in de Bibimbap, maar kun je dit niet krijgen is het goed weg te laten. Daarnaast kun je variëren met de groenten zoals komkommer, courgette of andere paddenstoelen. De rode kool was een restje dus deze heb ik toegevoegd. Kies zelf wat je lekker vindt!

Bibimbap saus: 

1 eetlepel rijstwijn
1 eetlepel rijstazijn
1 theelepel sesamolie
1 theelepel donkere sojasaus
zwarte peper
1 theelepel suiker
een halve appel
een halve ui
1 teentje knoflook
2 theelepels hete peper pasta (Koreaanse gochujang)
scheutje water om het vloeibaar te maken

Mocht je geen gochujang vinden kun je een andere pittige pasta of saus zoals shiracha gebruiken. Iets andere smaak, maar ook lekker.

Bibimbab (12)

Marinade gehakt:

250 gram rundergehakt
1 eetlepel rijstwijn
1 eetlepel rijstazijn
1 theelepel donkere sojasaus
1 theelepel suiker
verse zwarte peper
1 teentje knoflook, fijn gehakt

Bibimbab (13)

Hoe maak je het?

 1. Ik begin met het maken van de marinade voor het rundergehakt. Voeg alle ingrediënten zoals bovenstaand beschreven onder het kopje ‘Marinade Gehakt’ aan het gehakt toe. Laat het gehakt marineren gedurende de tijd dat je de rest van de ingrediënten bereid.
 2. Vervolgens maak ik de Bibimbap saus. Voeg alle ingrediënten onder het kopje ‘Bibimbap saus’ in de keukenmachine of blender. Gebruik een klein beetje water om een zachte saus te maken. Let op want het is erg pittig, dus hoe meet ui en appel je toevoegt, hoe milder de smaak wordt.
 3. Kook de rijst volgende de verpakking.
 4. Nu ga ik de groenten één voor één bereiden. Eerst: taugé. Zet een pan met ruim gezouten water op het vuur. Was de taugé en kook voor 1-2 minuten wanneer het water kookt. Spoel de taugé vervolgens af met koud water en knijp al het water uit de groenten. Voeg nu 1 theelepel sesamolie toe, samen met een halve lente ui, een half teentje knoflook, 1 theelepel geroosterde sesamzaadjes en een snufje zout.
 5. In dezelfde pan bereid ik nu de spinazie op dezelfde manier. Dus ook koken, afspoelen, water uitknijpen en de volgende ingrediënten toevoegen: 1 theelepel sesamolie toe, samen met een halve lente ui, een half teentje knoflook, 1 theelepel geroosterde sesamzaadjes en een snufje zout.
 6. Ondertussen snij ik de romaine sla en rode kool in fijne reepjes.
 7. Snij ook de wortel julienne en bak deze in een scheutje sesamolie en breng op smaak met zout, peper en knoflook. Let op dat je niet teveel peper en zout gebruikt, omdat elke groente soort op zichzelf gekruid wordt kan het anders te heftig worden.
 8. Bereid de shiitake op dezelfde manier als de wortel.
 9. Ik voeg wat suiker, sesamolie en sesamzaadjes toe aan de kimchee om de smaak van de kimchee iets minder heftig te maken.
 10. Dan bak ik het gehakt rul, het is niet nodig om olie toe te voegen, omdat dit al in de marinade zit.
 11. Als laatste bak ik een eitje per persoon en laat ik het eigeel vloeibaar.
 12. Traditioneel wordt er een kom gebruikt die nog even op het vuur verwarmd kan worden. Dit heb ik helaas niet, dus zorg ik dat mijn rijst goed heet is, net als het gehakt, het ei en de wortel.
 13. Ik bak de rijst met een volle eetlepel van de Bibimbap saus kort op, zodat deze goed heet is.
 14. Nu kun je de mooie kom opmaken. Onderin plaats je de rijst, daar overheen plaats je de groenten in het rond. Onder het ei doe ik wat van de Bibimbap saus, net als aan de zijkant. Daar bovenop komt het gebakken eitje.
 15. Klaar is je Koreaanse Bibimbap! Je kom ziet er ontzettend mooi uit, maar niet voor lang! Het is namelijk de bedoeling dat je alles gaat mengen, om de smaken goed te combineren! Smakelijk!

Bibimbab (9)

Liefs Jaimy

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply