Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

Recept: Hoe maak je teriyaki saus?

Teriyaki saus zelf maken is makkelijk en binnen 5-10 minuten klaar. Dit is mijn favoriete recept voor zelfgemaakte teriyaki saus.

Wat is teriyaki saus?

Eigenlijk is teriyaki een manier van bereiden in Japan. De manier waarbij je vis grillt en glaceert met een saus. In het Westen voegen we teriyaki saus ook aan vlees, zoals kip toe en zelf pas ik dit ook graag toe bij groenten. Teriyaki saus heeft een licht zoete, zoute en zure smaak, een echte topper voor bij Aziatische recepten.

Zelf teriyaki saus maken

Dit kun je makkelijk zelf doen en het is dus lekker snel klaar. De saus is op basis van sojasaus en wordt verder op smaak gebracht met sesamolie, knoflook en in mijn recept voeg ik ook gember toe. Dit is niet persé nodig, maar wel erg lekker in de saus. Door de basterd suiker zal de saus licht indikken, maar het kan zijn dat je een beetje maizena nodig hebt om de saus echt wat dikker te maken. Kijk even na een een paar minuutjes hoe de saus indikt om te bepalen of de maizena nodig is.

Recepten met teriyaki saus

Deze saus kan eigenlijk bij elk wok gerecht, want de saus is echt altijd goed. Al eerder maakte ik recepten waarbij ik teriyaki saus gebruikte. Denk bijvoorbeeld aan:

  1. Kip met teriyaki saus
  2. (vegan) zalm met teriyaki saus.
  3. Poké bowl met teriyakisaus

In deze recepten kun je natuurlijk deze lekkere zelfgemaakte saus toevoegen.

Welke ingredienten heb je nodig voor teriyaki saus?


Hoeveelheid: ongeveer 150 ml (2 personen)
Bereidingstijd: 10 minuten

60 ml sojasaus
70 ml water
1 el donkere basterd suiker
1 el rijstazijn
1 teen knoflook
2 cm gember
1 el sesamolie
Optioneel: ½ tl maizena opgelost in een beetje water

Voor het hele recept en de bereidingswijze wil ik je graag doorverwijzen naar het recept zelfgemaakte teriyakisaus.