Aziatisch/ Diner/ Hoofdgerechten/ Vega & Vegan

Recept: Vegan Indiase Butter Chicken

Vandaag heb ik een recept voor jullie waar ik zelf enorm enthousiast over ben: Indiase Butter Chicken, maar dan de gezonde en zelfs vegan versie. De smaak is er zeker niet minder lekker om, het is echt om te smullen! Waarom ik voor dit recept gekozen heb, vertel ik graag.

Populair Indiaas recept

Het valt me op dat mijn recept voor Indiase Butter Chicken nog steeds enorm populair is. Nog steeds zoeken mensen op Google het recept voor dit gerecht en komen op mijn website terecht. Zelf ben ik ook gék op dit Indiase gerecht, maar het is verre van gezond te noemen. Dus, ik wilde een gezonde versie maken. Wanneer ik dan toch bezig ben, leek het mij een extra uitdaging om dit recept Vegan-proof te maken. Zoals jullie misschien al eerder gelezen hebben, probeer ik mij namelijk aan de principes van The Green Happiness te houden.

Vegan versie van Butter Chicken

Ten eerste de boter en room weg gelaten, lijkt me logisch. Ik heb gekozen voor kip stukjes van De Vegetarische Slager. Wat ook lekker is, is om tofu te gebruiken. Laat deze wel goed uitlekken. Dan kun je ze hetzelfde gebruiken als de ‘kip’. Daarnaast heb ik de yoghurt vervangen voor soja yoghurt en in plaats van rijst broccoli toegevoegd. Je zou hier ook bloemkoolrijst van kunnen maken.

Vegan Butter Chicken

Recept: Vegan Indiase Butter Chicken

Hoeveelheid: 2-3 porties
Bereidingstijd: 45 minuten

Ingrediënten:

Marinade
160 gram vega kip of tofu
3 el soja yoghurt
0,5 tl garam masala
0,5 tl korianderpoeder
1 tl geraspte gember
een snufje chili poeder of vlokken
2 tenen knoflook geraspt
zout en peper
0,5 citroen (sap)

Saus
1 ui
1 teentje knoflook
1 klein blokje tomatenpuree óf een flinke eetlepel
1 blikje gepelde tomaten
1 tl garam masala
1 tl korianderpoeder
een snuf zout
200 ml kokosmelk
kokosolie om in te bakken

Voor erbij
papadums
bloemkoolroosjes
dip van sojayoghurt, peterselie, sap van een halve citroen, peper en zout

Vegan Butter Chicken 2

Bereiding:

 1. Marineer de vega kip of tofu. Zorg dat de tofu eerst goed uitgelekt is, door er wat zwaars op te leggen. Voeg daarna alle ingrediënten van de marine aan de vega kip of tofu toe. Dit laat je nu even staan, voor zolang als dat je met de rest van het recept bezig bent.
 2. Begin met het maken van de saus, door eerst een ui te snipperen en de knoflook klein te snijden.
 3. Fruit deze aan met de garam masala en korianderpoeder in een beetje kokosolie.
 4. Wanneer de ui glazig is, voeg je de tomatenpuree toe. Deze bak je even mee voor de ontzuring van de puree.
 5. Nu mag je de gepelde tomaten en kokosmelk toevoegen en het op smaak maken met zout.
 6. Voeg de vega kip aan de saus toe en laat ongeveer 15 tot 20 minuten pruttelen.
 7. In de tussentijd kun je de bloemkool verwarmen, de papadums klaar maken en de saus ook.
 8. Dan is het genieten, zonder schuldgevoel 😉

Liefs Jaimy

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Recept: Indiase Butter Chicken | Jaimy's Kitchen
  31 januari 2019 at 20:26

  […] Al eerder heb ik geschreven over mijn liefde voor de Indiase keuken die ik ontwikkeld heb tijdens de periode die ik in India gewoond heb. Butter Chicken is een heel populair gerecht en toen ik in de stad Bangalore ging ik samen met mijn vrienden naar ‘Empire’ om de lekkerste Butter Chicken in town te eten. Het is dus ook niet zo verwonderlijk dat dit gerecht op mijn ‘To Cook’- lijstje stond. En oh, wat is het lekker. Ik serveer het met een frisse yoghurt-munt saus en zelfgemaakte chapatti’s. Naast dit origineel recept voor butter chicken maakte ik ook een veganistische butter chicken. […]

 • Reply
  Sonja Zegstroo
  18 juni 2020 at 22:11

  Hoi, kipstukjes van de vegetarische slager zijn wel vegan hoor! En probeer de “boter” van Flora eens, is met roomboter!

  • Reply
   Jaimy
   18 juni 2020 at 22:18

   Hey Sonja,
   Je hebt helemaal gelijk, deze zijn inmiddels vegan! Dit recept staat al wat langer online. Thanks, ik heb het even aangepast. En ook helemaal gelijk wat betreft Flora Plant. Ik zal het recept nog eens maken mét vegan boter en eventueel aanpassen.

   Mocht je trouwens meer inspiratie willen voor koken met Flora Plant? Er staan twee recepten online met deze lekkere plant based boter.

   Thanks voor de tips!

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.