Aziatisch/ Bijgerechten/ Diner/ Hoofdgerechten/ Vis/ Vlees, kip en gevogelte

Recept: Gebakken dumplings met kip en garnalen

Gebakken dumplings zijn gewoon té lekker. In dit recept maken we ook het deeg zelf, maar dit zou je ook kant-en-klaar kunnen kopen. In dat geval duurt het eigenlijk helemaal niet zo lang om de dumplings te maken.

Gebakken dumplings

Voor de dumplings hebben we gekozen voor een vulling van garnalen en kip. In de Chinese keuken wordt er vaak een combinatie van vis en vlees gemaakt. Zo bestaat een andere populaire vulling uit varkensvlees en garnalen. Voor de ingrediënten van deze vulling zal je vast even een stop moeten maken bij de toko of Chinese supermarkt, hou daar rekening mee. Wij hebben ongeveer 30 dumplings gemaakt met dit recept.

DSC_0048
Recept: Gebakken dumplings met kip en garnalen

Hoeveelheid: 20 stuks
Bereidingstijd: 1,5 uur

Ingrediënten:

Deeg:
220 ml kokend water
300 gram meel

Het meel wat je nodig hebt, is een dumpling meel. Dit bevat veel gluten en is verkrijgbaar bij de toko of Chinese supermarkt. Mocht je dit allemaal teveel werk vinden, kun je ook kant-en-klare dumpling vellen in de toko kopen.

Ingrediënten voor de vulling:

200 gram kippendijen
12 garnalen
4 shiitake
1 stronk winter bamboe
½ tl zout
3 lente uien
3 cm gember
1 teen knoflook
1 tl sesamolie
1 el sojasaus
1 el oestersaus
½ tl witte peper
1 tl suiker
1 el maïzena

Dipsaus:

1 tl sesamolie
2 el sojasaus
½ tl sriracha saus

Bereiding:

Dumpling deeg:

  1. Voeg het water samen met het meel en roer met je stokjes tot een geheel. Door het kokende water is het deeg warm, dus let op! Maak een bal van het deeg en daarna vorm je het deeg in een ronde donut vorm.
  2. Laat het deeg 30 minuten rusten onder een vochtige keukendoek of plastic folie.
  3. Na een half uur halveer je de donuts, maak je de helften recht, leg ze boven elkaar en snijd nogmaals door. Deze vier stukken snijd je vervolgens in ongeveer 30 stukjes.
  4. Elk klein stukje rol je nu uit tot een rondje. Let op dat je tussendoor je werkblad blijft bestrooien met bloem, zodat het deeg niet blijft plakken.

DSC_0027

De vulling en dumplings:

  1. Hak de knoflook klein en rasp de gember. Snijd de shiitake in stukjes.
  2. Snijd de garnalen fijn en meng met het kip gehakt. Snijd de winter bamboe in kleine blokjes en snipper de lente uien. Voeg dit en de shiitake bij de rest van het mengsel. Voeg hierbij ook de knoflook, gember en maïzena, zout, peper, sesamolie, oestersaus, sojasaus en suiker.
  3. Dan ga je vouwen! Hier kun je zien hoe wij de dumplings gevouwen hebben –> klik. Let op de bloem op je werkblad.
  4. Wanneer je alle dumplings gevouwen hebt, ga je ze bakken. Verhit een beetje olie in de pan en leg de dumplings erin. Bak ongeveer 3 minuten, voeg een bodem water toe en bedek de pan met een deksel. De dumplings zullen nu ongeveer in 5 minuten gaar stomen. Let ondertussen op, er moet voldoende water in de pan blijven.
  5. Maak de dipsaus van de ingrediënten in de beschrijving.
  6. Wanneer het water verdampt is, laat dan de dumplings nog een beetje nabakken voor een mooie goudbruine kleur.

DSC_0030

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Sous- Cheffin’ with… Mathilde: Recept Wontonsoep | Jaimyskitchen.nl
    25 maart 2015 at 09:37

    […] week hebben kunnen lezen hoe Mathilde en ik overheerlijke gebakken dumplings gemaakt hebben, klik voor het recept. Vandaag het recept voor de wontonsoep die geïnspireerd is op het recept van […]

  • Reply
    Recept: Kimchee Dumplings | Jaimyskitchen.nl
    17 mei 2015 at 07:10

    […] twee keer eerder heb ik een dumpling (of wonton) recept geplaatst op mijn blog. Heerlijk vind ik het. Daarom ben ik op zoek gegaan naar […]

  • Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.