Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

Hoe maak je sambal?

Zelf sambal maken is helemaal niet moeilijk en onwijs lekker. De tomaten in dit recept zorgen voor een beetje een zoete smaak. De pittigheid kun je dus erg goed aanpassen naar je eigen smaak. Handig is dat toch?

Hoe maak je zelf sambal?

Dit gerecht heb ik maar liefst twee keer tijdens een Balinese kookcursus gemaakt. Deze twee recepten heb ik gecombineerd om naar mijn eigen smaak de lekkerste sambal te maken. Wij houden van lekker pittige sambal, maar de smaak kun je dus goed aanpassen door de toevoeging van meer of minder tomaat. Ook verschillen rode pepers erg in pittigheid, dus proeven tussendoor is een goed idee. Als de sambal toch een beetje te pittig uitgevallen is, kun je een beetje suiker toevoegen.

Bewaren

De sambal kun je ongeveer 5 tot 7 dagen in de koelkast bewaren. Krijg je dit niet op, dan kun je de sambal ook in porties invriezen. Handig toch?

Maak zelf sambal

Bekijk recept: Zelfgemaakte sambal

Verschillende soorten sambal

Sambal Oelek

Dit is de bekendste soort sambal: sambal oelek. Oelek is de stamper die wordt gebruikt om in de vijzel pepers fijn te maken en verder is deze sambal vrij simpel. Er zitten vooral pepers in, zout en een beetje azijn om ervoor te zorgen dat de sambal conserveert. Deze variant wordt niet gebakken en om deze reden is dit een pittige sambal variant.

Sambal badjak

Sambal badjak is een zoetere variant sambal, doordat er vaak ui in verwerkt zit. Daarnaast wordt de sambal gebakken, waardoor deze ook milder is.  Deze saus is namelijk iets milder doordat hij gebakken is en doordat er ui in zit. Als laatste is gember een ingrediënt dat vaak in deze sambal verwerkt wordt. De sambal heeft door deze toevoegingen een diepere smaak.

Sambal Manis

Is dit toch nog iets te pittig? Dan is sambal manis misschien wel jouw favoriete soort sambal. Manis is Indonesisch voor zoet en deze sambal is dan ook door de toevoeging van suiker (vaak donkere basterdsuiker) een stuk milder.

Sambal Brandoe 

Brandal (of berandal) betekent deugniet, in het Indonesisch en dat is al een hint naar hoe pittig deze sambal is. De sambal is gebakken en de standaard ingrediënten zijn knoflook, ui en kemirinoten. En vaak wordt er ook nog asempasta of djeruk prut (limoenblaadjes) toegevoegd. Naast pittig is deze dus ook erg aromatisch.