Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

Wat is intermittent fasting?

Intermittent fasting is ontzettend populair geworden. Het klinkt in de media vaak als dé manier om gewicht te verliezen en je gezondheid te verbeteren. Is dit ook echt zo? En wat houdt intermittent fasting eigenlijk in? Lees snel meer.

Verschillende vormen van intermittent fasting

Intermittent fasting kan vertaald worden door ‘’periodiek vasten’’. Bij intermittent fasting wissel je periodes van eten af met periodes van vasten. Er zijn verschillende vormen van intermittent fasting:

  1. Zo kan je om de dag vasten: de ene dag vasten en de volgende dag weer normaal eten. 
  2. Je kunt ook een aantal dagen per week vasten en de overige dagen per week normaal eten, bijvoorbeeld 2 dagen per week vasten en de andere 5 dagen niet. 
  3. Daarnaast heb je nog een vorm van intermittent fasting waarbij je een aantal uren per dag gaat vasten.

Vooral over deze laatste vorm van intermittent fasting wordt veel geschreven. De meeste mensen die aan intermittent fasting doen, beginnen om 12:00 met eten en eten na 20:00 niks meer. Op die manier eet je 8 uur per dag en vast je 16 uur per dag. Het aantal uur kan verschillen: zo kan je ook 20 uur per dag vasten en 4 uur per dag eten.

Intermittent fasting is geen dieet

Intermittent fasting is een manier van eten waarbij je niet per se focust op wát je eet, maar op wanneer je eet (en wanneer niet). Simpel gezegd beperk je bij intermittent fasting de tijd waarop je eet. Doordat je het aantal eetmoment beperkt, is de kans groot dat je minder calorieën binnen krijgt. Dit kan er vervolgens voor zorgen dat je gaat afvallen.

Wat zijn de voordelen van intermittent fasting?

  1. Zoals eerder geschreven, kan beginnen met intermittent fasting leiden tot gewichtsverlies. Het is dan natuurlijk wel belangrijk wát je eet op de momenten dat je niet aan het vasten bent. Uiteindelijk val je af doordat je minder calorieën binnen krijgt dan dat je verbruikt. 
  2. Naast gewichtsverlies, kan intermittent fasting ook andere positieve effecten hebben. Zo laten sommige studies zien dat intermittent fasting een positief effect heeft op bijvoorbeeld LDL-cholesterol en bloeddruk. Het is wel zo dat dit vooral te maken heeft met gewichtsverlies en andere manieren van afvallen hier óók positieve effecten op hebben. Intermittent fasting is wat dat betreft niet de enige manier om je gezondheid te verbeteren. 
  3. Over de lange termijn effecten van intermittent fasting is niet zoveel bekend. Wat uiteindelijk mee speelt, is of je intermittent fasting kunt volhouden en of je de manier van eten blijvend veranderd hebt. 
  4. Tot slot: het kan een voordeel zijn dat het principe van intermittent fasting duidelijk is. Voor mensen die van regels houden, is dat erg prettig. Je hoeft niet allerlei lastige schema’s te volgen of je te verdiepen in de nieuwste dieetboeken: het enige waar je op moet letten, is wanneer je eet en wanneer je gaat vasten.

Starten met intermittent fasting

Als je van plan bent om te beginnen met intermittent fasting, zijn dit 5 bruikbare tips:

  1. Als je twijfelt of intermittent fasting een goed idee voor je is – bijvoorbeeld omdat je medicijnen gebruikt of gezondheidsproblemen hebt - vraag dan eerst advies aan je huisarts of een diëtist. Vasten is in elk geval niet geschikt voor kinderen en zwangeren. Als je een eetstoornis hebt of een vorm van diabetes, is vasten ook minder geschikt.
  2. Bedenk eerst of intermittent fasting goed bij jou en je leven past en of het haalbaar voor je is. Als dit niet zo is: geen probleem natuurlijk! Kies vooral voor een eetpatroon dat je kunt volhouden.
  3. Probeer eerst eens een aantal uur per dag te vasten. Op die manier kan je langzaam wennen aan deze nieuwe manier van eten. Bouw het daarna rustig op en geef jezelf de tijd.
  4. Op de momenten dat je wél eet, kies dan zoveel mogelijk voor gezonde producten en voldoende eiwitten. Op die manier verklein je de kans op tekorten van bepaalde voedingsstoffen.
  5. Drink voldoende om goed gehydrateerd te blijven. Denk hierbij vooral aan water, thee en koffie (het liefst zonder toevoegingen). 

‘’Carlijn (@eentikkiegezonder) is voedingswetenschapper en leefstijlcoach. Voor Jaimy’s Kitchen schrijft ze informatieve blogs rondom voeding en leefstijl’’