Wat heb je nodig voor jouw baby's eerste hapjes?

Wat leuk dat je gaat beginnen met de eerste hapjes voor jouw baby! Een spannende mijlpaal, en natuurlijk wil je dit zo soepel en leuk mogelijk laten verlopen. Maar wat heb je eigenlijk allemaal nodig om van start te gaan? Geen zorgen, ik help je op weg met een handige lijst én mijn persoonlijke tips uit ervaring. Laten we beginnen!
Baby's eerste hapjes
Met deze tools en tips wordt het starten met babyhapjes een stuk makkelijker én leuker! Klaar om te beginnen? Ontdek alle handige producten via de onderstaande links en maak er samen iets gezelligs van. Alle items heb ik zelf gebruikt bij mijn twee zoontjes. Je hoeft dus niet meer alles zelf uit te zoeken, maar kunt gebruik maken van mijn tips!
Wil je nog wat meer informatie over hoe je met de eerste hapjes kunt starten?
Lees de blog: Hoe start je met de eerste hapjes voor je baby
Veel plezier en succes! 😊
Tip: In deze blog staan allerlei linkjes met handige producten. Deze kun je allemaal bekijken in de onderstaande link!
1. Babykoker/blender of staafmixer
Of je nu kiest voor een alles-in-één babykoker zoals de Philips Avent Stomer en Blender of gewoon een simpele staafmixer, het is belangrijk dat je iets hebt om groente en fruit fijn te maken. Hiermee wordt het bereiden van babyhapjes een stuk eenvoudiger en sneller.
Mijn persoonlijke tip: Kies voor een apparaat dat zowel kan stomen als blenden. Dit bespaart je niet alleen tijd, maar zorgt er ook voor dat de voeding van je baby zoveel mogelijk vitaminen en smaken behoudt!
2. Een goede kinderstoel

Een comfortabele en veilige kinderstoel is absoluut onmisbaar. Het is belangrijk dat je baby rechtop kan zitten, want dit is een van de vereisten voor het starten met vaste voeding. Een kinderstoel met verstelbare functies is ideaal, omdat deze met je kindje meegroeit. En geloof me, een stoel die makkelijk schoon te maken is, gaat je veel plezier opleveren!
Onze favoriet: de Maxi-Cosi Nesta, inclusief baby- en peuterkit. Deze stoel is praktisch, stijlvol en groeit mee met je kindje van baby tot kleuter.
Andere goede opties zijn:
- Maxi-Cosi Minla: deze hebben we zelf ook en gebruiken we vaak buiten. Comfortabel en multifunctioneel!
- Stokke Tripp Trapp: een klassieker, erg populair en vergelijkbaar met de Nesta.
- Kinderkraft Enock: een budgetvriendelijke keuze voor een houten stoel, zonder in te leveren op kwaliteit.
3. Ijsklontjes houders

Een echte lifesaver voor drukke ouders! Maak een grotere portie babyhapjes en vries deze in kleine porties in met behulp van een siliconen ijsklontjeshouder. Zo heb je altijd verse, zelfbereide maaltijden klaar voor je kleintje, zonder dat je dagelijks in de keuken hoeft te staan.
Benieuwd hoe mijn methode voor verse babyhapjes precies werkt? Neem alvast een kijkje op de pagina van de babyhapjes cursus en ontdek hoe je tijd bespaart én je kindje gezonde, gevarieerde hapjes geeft!
4. Bewaarbekers
Voor het meenemen of bewaren van babyhapjes zijn kleine bewaarbekers onmisbaar. Kies voor lekvrije bekers, zoals deze Philips Avent bewaarbekers. Zelf gebruik ik deze al vier jaar lang, en ze blijven superhandig! Een extra pluspunt: de bakjes zijn stapelbaar, waardoor je ze makkelijk kunt opbergen in de koelkast, vriezer of keukenkastjes. Absoluut een aanrader voor elke ouder!
5. Bordjes
Kies voor bordjes met een anti-slip onderkant, zodat ze stevig op tafel blijven staan tijdens het eten. Een bordje met vakjes is ideaal om verschillende smaken apart aan te bieden, wat vooral handig is voor peuters. Denk alvast vooruit bij het kiezen van bordjes: zorg dat ze niet alleen geschikt zijn voor je baby, maar ook nog leuk en praktisch in gebruik zijn als je kindje ouder wordt.
Hier zijn een paar van mijn persoonlijke favorieten:
- Lässig bamboe bord met zuignap: Deze is stevig, duurzaam en makkelijk schoon te maken. De zuignap zorgt ervoor dat het bord niet verschuift.
- Siliconen bord met vakjes en zuignap: Perfect voor peuters die graag alles apart willen proeven. De vakjes maken het leuk én overzichtelijk.
- Schattige bordjes: Bordjes in de vorm van een diertje of auto maken eten extra leuk en aantrekkelijk voor kleintjes.
6. Siliconen slabber

Een slabber is echt onmisbaar tijdens het voeren! Mijn tip: kies voor een waterproof siliconen slabber met opvangbakje, zoals deze van Mushie. Dit is de enige slabber die je nodig hebt. Waarom? Je bespaart jezelf de moeite van het wassen van meerdere stoffen slabbers. Deze siliconen variant kun je na elke maaltijd gewoon afspoelen of schoonmaken, en hij is direct weer klaar voor gebruik.
De Mushie slabber is bovendien perfect ontworpen: hij sluit goed aan bij de nek, zodat er geen eten langs kan glippen. Wij gebruiken deze al jaren, en ik kan niet meer zonder! Een praktische én duurzame keuze voor alle ouders.
7. Bekers
Leer je kindje al vroeg om uit een open beker te drinken! Daar zijn speciale baby bekers voor verkrijgbaar, zoals deze open beker oefenbeker. Aangezien dit veel oefenen is kan een rietjesbeker of een 360 graden beker ook fijn ter ondersteuning en afwisseling zijn. Wij hebben al deze bekers in huis, maar voor onderweg is de RVS beker een musthave. Vaak kun je de rietjes vervangen, wat erg prettig is, want de bekers zijn zo erg duurzaam!
8. Bestek

Bij Eli ben ik al vroeg begonnen met het aanbieden van een babylepel. Dit is erg goed voor de ontwikkeling naar zelfstandig eten. Daarnaast vindt hij het onwijs leuk om dingen helemaal zelf te doen. Koop zacht bestek, gemaakt voor siliconen, omdat dit zacht voor het tandvlees is, zoals dit baby bestek.
En ander fijn babybestek zijn deze: baby bestek, maar die heb ik alleen nog maar op Amazon kunnen vinden. Dit is ook het bestek wat je op de bovenstaande foto ziet.
9. Knoeimat
Het ontdekken en leren van eten gaat niet altijd zonder een hoop geknoei! Leg een knoeimat, zoals deze Nilafee knoeimat, onder de kinderstoel om je vloer te beschermen. Dit is vooral belangrijk wanneer je bijvoorbeeld een houten vloer hebt. Laat je kindje namelijk echt zoveel mogelijk zelf ontdekken en spelen met eten. Dit geeft zeker rommel, maar met een handige mat veeg je het makkelijk schoon.
10. Een plan!
En hier kom ik natuurlijk bij de basis: het proces van de eerste hapjes moet voor iedereen zo leuk en ontspannen mogelijk verlopen. Daarom ben ik hier om jou een handje te helpen.
Makkelijk hapjes maken:
Wil jij ook verse hapjes maken voor je baby, maar heb je geen tijd om hier elke dag veel tijd aan kwijt te zijn? I've got you! Met mijn methode ga je namelijk één keer de keuken in en maak je genoeg hapjes voor ongeveer twee maanden. Verse, zelfgemaakte hapjes die je gemakkelijk in de vriezer kunt bewaren, zonder dat ze onnodig veel ruimte innemen.
Smaakontwikkeling:
Daarnaast zal je kindje een grote variatie aan smaken ontdekken, en je kunt dit ook eenvoudig bijhouden.
Denk je nu: ‘Dat wil ik!’? Neem dan eens een kijkje naar de onderstaande mini-cursus:
* Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.