Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

Travel: Tugu Hotel Culturele dans avond

Vriendinnetje Mathilde had één wens tijdens onze reis naar Indonesië, ze wilde graag een traditionele dans zien. Dat gingen we bewonderen in het Tugu hotel in Canggu en Mathilde verteld jullie er alles over!

Vijftien jaar vriendschap moet gevierd worden. Bovendien worden we dit jaar beiden 30, reden genoeg voor een meidentrip naar een tropisch oord....: Bali!

Zoveel mensen heb ik enthousiast horen vertellen over dit prachtige eiland, nu ging ik het zelf ervaren! Elke nieuwe bestemming betekent voor mij een ontdekkingsreis qua cultuur, tradities, natuur, lokale gerechten en natuurlijk ben ik ook altijd nieuwsgierig naar de gemiddelde dag van de locals.

Canggu Tugu Hotel culturele dans Bali www.jaimyskitchen.nl

Ik wist, in Bali kun je heerlijk relaxen, naar strandjes, lekker eten en prachtige plekjes bezoeken, maar ik wilde ook een stukje cultuur inpassen in ons druk programma. Na wat onderzoek op instagram en internet kwam ik terecht bij een gratis culturele avond met dans van Tugu Hotel Group, in het zuiden van Bali, Canggu, die elke donderdagavond gehouden wordt. Jaimy beloofde me dat we dat zouden doen, ook al was zij geen fan. Ze vond die maskers maar eng om te zien! Om de avond compleet te maken, kozen we voor een dinner experience waarbij je de lekkerste lokale gerechten geserveerd krijgt terwijl de show zich voor je neus afspeelt.

Klinkt suf he? “Culturele avond met dans”, maar het bleek een positieve verrassing te zijn!

De avond begint om 19:30 in de fantastisch mooi gedecoreerde dinerzaal van het Tugu Hotel. We waren wat te vroeg, maar die tijd kregen we goed gevuld want we keken onze ogen uit. De ruimte is geheel Balinees ingericht en creëert een mythische en mistieke (?) sfeer. Alsof je een eeuwenoude tempel inloopt en je weet....hier gaat iets moois gebeuren. Jaimy en ik kregen een eigen bediende aangewezen voor de avond en na een hapje vooraf kwamen de muzikanten in traditionele klederdracht de zaal binnen en gingen samenzitten. Het trance achtige ritme van de muziek, dat voor dit select publiek werd gespeeld, gaf me het gevoel deel te zijn van deze ceremonie-achtige avond.

Canggu Tugu Hotel culturele dans Bali www.jaimyskitchen.nl

De drie dansen werden aangekondigd en op papier kregen we een samenvatting van het verhaal dat elke dans vertelt. Uiteraard ga ik niet verklappen waar deze eeuwenoude verhalen over gaan, maar wat ik wel kan zeggen is dat ze van elkaar verschillen en uniek zijn qua costuums, verhaal en muziek. De gehele avond was een vloeiende overgang van de ene na de andere highlight. De door ons uitgekozen gerechten van de à la carte menukaart werden geserveerd en ik begon met een martabak met lamsvlees. Jaimy had de loempia’s. Nee, niet zomaar een paar loempia’s...deze zagen eruit als kleine kunstwerkjes en ze smaakten net zo! Als hoofdgerecht kozen we de Nasi Campur (een klassiek Indonesisch gerecht) die geserveerd werd met een bijpassende soep van de stam van bananenbomen. Nee mensen, ik verzin het niet en het smaakt zeker niet zo gek als dat het klinkt! Ik had dit nog nooit geproefd, maar helemaal goedgekeurd hoor. Het nagerecht was bíjna teveel om op te eten...ik zeg bijna, want iedereen weet dat er altijd érgens in je maag nog wel een plekje is voor een zoete lekkernij achteraf. Ik had dan ook geen spijt om deze zachte mousse van pure chocolade met een bolletje kaffir lime sorbet er nog bij te proppen! Geen zorgen, ik ga niet alleen vertellen over het eten...dat was namelijk maar een gedeelte van onze ervaring!

Het allerbelangrijkst voor mij was de culturele avond waarbij we een stukje van de bewaarde culturele tradities van Indonesië zouden zien: dans en legendes. De drie dansen (Panji Semirang, Jauk Keras, Rau Bineda) werden solo of in duo uitgevoerd. Zoals ik eerder al benoemde, waren de kostuums speciaal gemaakt voor deze dansers en hun bijbehorende verhalen.Aan hun verschijning kon je echt zien welk personage uit de legende ze moesten voorstellen. Indrukwekkend is het juiste woord voor deze avond. Hoe goed gecoördineerd de bewegingen van de dansers waren op de muziek. Hoe sterk en verhit moeten die dansers wel niet zijn geweest met zo’n zware kostuums aan. Hoe goed de muziek paste bij elke kleine beweging die de dansers maakten. Hoe goed de personages in de legendes waren vertaald door de dansers. Het was oprecht genieten van elke uitvoering!

Na de show kregen we de kans om de dansers te bedanken en we verlieten de dinerzaal met het gevoel deel te zijn geweest van een bijzonder stukje eeuwenoude Indonesische traditie. Dit maakt mijn reis naar Bali compleet. Ben je geen fan van spektakels en dansuitvoeringen? Niet erg, want het eten was het net zo waard; Indonesische klassiekers maar dan naar een hoger niveau getild!
Als je nou een reis naar Bali aan het plannen bent en Zuid-Bali ook op je lijst hebt staan, neem dan ook eens een kijkje op de website van Tugu Hotel Canggu waar je alle info kunt vinden over deze culturele fine dining avond.

Geniet ervan, het is ‘t absoluut waard!

Liefs,
Mathilde

Jaimyskitchen maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.
Aanpassen