Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

Seizoensgroenten januari: deze recepten maak je!

Nieuwe maand, nieuwe groeten van de maand. In januari zijn mijn favoriete seizoensgroenten: boerenkool, zoete aardappel, bloemkool, prei en witlof.

In januari is de winter overduidelijk aanwezig, ook al doet deze officieel zijn intrede eind december. In januari kun je nog volop groenten van het land uit de grond eten. Daarom geef ik in deze blog tips voor lekkere recepten met deze groenten door middel van een aantal van mijn persoonlijke favorieten recepten.

Waarom groenten uit het seizoen eten?

Er zijn drie redenen om te komen met seizoensgroenten:

  1. De groenten zijn op z’n lekkerst! Dit komt omdat de groenten geteeld worden in de beste omstandigheden van het seizoen, dit komt terug in de smaak.
  2. De groenten komen uit de buurt en daarom is dit een duurzame keuze. De groenten komen uit eigen land of dichtbij Nederland. Naast de reis die de groenten af moeten leggen kan het ook zijn dat er tropische omstandigheden nagebootst moeten worden. Dit kost uiteraard veel energiekosten.
  3. Je raadt wellicht de derde reden al; het is een stuk goedkoper! Hoe dichterbij huis of hoe minder energie nodig voor de teelt, hoe beter voor onze portemonnee.

Als we zowel in gedrag als in gedachten een kleine bewuste keuze maken kan een kleine verandering grote effecten hebben. Het is mijn droom dat seizoensgebonden koken net zo normaal wordt als het scheiden van afval!

Groenten van de maand januari

Wij vinden het belangrijk te inspireren om te koken met groenten uit het seizoen. Daarom een overzicht van een aantal groenten die in de maand december in het seizoen zijn.
Aardpeer, ui, , bloemkool, boerenkool, , champignons, Chinese kool, frisline, , knolselderij, komkommer, , lente-uitjes, mais, oesterzwam, paksoi, pastinaak, peterselie, pompoen, prei, rapen, , radijs, rammanas, rode biet, rode kool, savooikool, schorseneren, selder, shii-take, sjalot, sla, spinazie, spitskool, spruitjes, tomaat, tuinkers,  waterkers, witlof, witte kool, wortelen en zoete aardappel.

Ten opzichte van september, zijn de volgende groenten NIET meer in het seizoen:
andijvie, koolrabi, krulandijvie

Koken met seizoensgroenten

Bij die heerlijke groenten horen natuurlijk ook heerlijke recepten. Dit zijn een aantal favoriete recepten van Jaimy’s Kitchen, per groente. Er zijn een aantal groenten uitgekozen.

Boerenkool

Heerlijke winterse boerenkool is weer volop in het seizoen en dat betekent lekkere Hollandse groente in bijvoorbeeld een lekkere stamppot. Het recept voor boerenkool stamppot met rode kool en geitenkaas is onwijs lekker. Wil je eens wat anders, dan kun je een lekkere pasta maken met een pompoen saus en boerenkool. Een persoonlijke favoriet zijn bloemkoolsteaks met boerenkool salade.

Bekijk nog meer boerenkool recepten.

Prei

prei is zo'n ingrediënt dat vaak in groentemixen voor soep, macaroni of Oosterse wokgroenten zit, voor erbij zegmaar. En toch kun je zo onwijs veel kanten met prei uit, dat ik je wil inspireren om ook recepten met prei in een grotere rol in het gerecht. Denk aan lekkere orzo risotto met prei en champignons, of romige prei en zuurkool met zalm. Stamppot van prei met vis en kerriesaus is ook een toprecept. Daarnaast eten wij thuis ook vaak preisoep, echt een favoriet en zo ook in prei en aardappelsoep. En ook in een vegetarische erwtensoep kan de prei gewoon niet missen. 

Bekijk nog meer prei recepten.

Witlof

Een echte Hollandse klassieker! Iedereen heeft vast wel eens witlof uit de oven gegeten, die gewikkeld is in ham en kaas. Maar, er zijn nog andere manieren om witlof te maken. Een recept dat al een hele tijd op Jaimy's Kitchen staat, maar nog steeds een grote favoriet is, is de witlof en bleekselderij salade. Wist je dat witlof ook erg lekker in een pasta kan zijn? In dit recept combineer ik het met zongedroogde tomaatjes in een roomsaus. Kijk dat hier voor het recept pasta met witlof en roomsaus. Ook is witlof heerlijk om in ovengerechten te verwerken zoals gegratineerde witlof of een ovenschotel met aardappelpuree, zalm en witlof. En als laatste dit verrassende recept voor plaattaart met brie en witlof.

Bekijk nog meer witlof recepten.

Bloemkool

Bloemkool is een heerlijke veelzijdige groente, die ook vaak in de smaak valt bij de kleintjes. Zo maak ik voor ons zoontje graag bloemkoolkoekjes. Een ander kidsproof recept os om pasta met bloemkoolsaus te maken, perfect voor verstopte groenten. Ook is bloemkoolsoep erg lekker in dit recept voor bloemkoolsoep voeg ik zalm toe. Als laatste vind ik bloemkool erg lekker in een curry. Denk aan deze lekkere bloemkool curry met aardappel. Een Hollands recept voor bloemkool? dan is deze Bloemkool kerrie ovenschotel een hit! 

Bekijk nog meer bloemkool recepten.

Zoete aardappel

De veelzijdige zoete aardappel die de hele winter door verkrijgbaar is, is in zoveel verschillende wereldkeukens goed te verwerken. Zo kun je onwijs lekkere Italiaanse zelfgemaakte gnocchi van zoete aardappel maken. En zo maken wij zelfs een sushi rol met zoete aardappel en tonijn! Ook de geliefde curry met zoete aardappel en kikkererwten is altijd een succes. Hollandser dan stamppot met zoete aardappel en boerenkool wordt het niet en zo combineer je meteen twee groenten uit de maand december. Wil je een lekkere snack maken van zoete aardappel, dan zijn deze vega saucijzenbroodjes met spinazie en zoete aardappel een aanrader. 

Bekijk nog meer zoete aardappel recepten.

Hebben jullie nog lekkere recepten met deze ingrediënten? Stuur dan een berichtje!