Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

Restaurant One - Chef for a day!

Yes, woensdag 14 juni was een onwijs leuke dag, de dag dat ik bij Restaurant One als Chef for a Day een dagje mee mocht lopen in de keuken en mocht genieten van een heerlijk diner vanuit de Chef's Table, in de keuken! Bereid je voor: veeeeel foodfoto's!

Toen michelinster restaurant One bekend maakte dat zij ter ere van hun 10-jarige bestaan maar liefst 10 foodbloggers uit zouden nodigen voor hun 'Chef for a day'-arrangement was ik over the moon. Hier wilde ik natuurlijk absoluut bij zijn. Koken in een sterren restaurant leek me te gek, maar Restaurant One ligt ook nog eens in mijn woonplaats. Als Roermondse is het natuurlijk te gek om dit mee te mogen maken. Sinds 2010, nog in het voormalige pand in Maasniel (wijk in Roermond) heeft Edwin een ster weten te bemachtigen. Inmiddels zit het restaurant gevestigd in de ECI cultuurfabriek in Roermond. De locatie is werkelijk prachtig! Hier is het foto verslag van de hele dag!

Restaurant One www.jaimyskitchen.nl

Ik heb niets teveel gezegd over de locatie toch?

Om 14.00 uur werd ik verwacht in de keuken en na een rondleiding door het prachtige pand, mocht ik aan de slag gaan samen met Rok, Sloveense leerling. Hij liet mij allereerst mooie bolletjes van de meloen scheppen.

Vervolgens gingen we de steak helemaal mooi plat en in de juiste vorm slaan. Alles is precies afgewogen en zo krijgt elk bordjes dezelfde hoeveelheid vlees, afgestemd op het menu van jouw keuze. Het 8-gangen menu krijgt dus een kleinere porties als een 3-gangen menu.

Restaurant One www.jaimyskitchen.nl

Vervolgens gingen we verder met de kreeft, die uit de schaal gehaald moest worden.

Restaurant One www.jaimyskitchen.nl

Ondertussen werden ook de groenten voorbereid. Het systeem in de keuken is heel duidelijk. Voorgerechten - Amuses - Groenten - Vlees - Desserts & Friandises. Iedereen heeft zijn eigen plek.

Restaurant One www.jaimyskitchen.nl

Ann is van de desserts, maar helpt uiteraard een handje mee bij haar collega's. Hier werkt ze aan de amuses.

Restaurant One www.jaimyskitchen.nl

Vervolgens ga ik met Rok de tuin in. Dat is toch wel onwijs bijzonder aan Restaurant One, de tuin. Ze hebben een eigen moestuin waarin groenten, kruiden, fruit en eetbare bloemen in gekweekt wordt. Zo heb je dus op elk gerecht dat geserveerd wordt wel meerdere componenten uit de tuin.

Restaurant One www.jaimyskitchen.nl

Prachtige eetbare bloemetjes!

Restaurant One www.jaimyskitchen.nl

En dan helpt ik uiteraard, in het zonnetje, even mee met het knippen. Levert een mooi plaatje op toch? Ik was een paar jaar geleden al eens in de tuin geweest, maar deze is enorm veranderd. Onwijs gestructureerd, maar ook een stuk groter geworden.

Restaurant One www.jaimyskitchen.nl

De rode besjes komen terug in het menu, je zult ze helemaal op het einde spotten.

Restaurant One www.jaimyskitchen.nl

De omgeving is uiteraard ook heel mooi, want Roermond is nu eenmaal een mooie stad!

Restaurant One www.jaimyskitchen.nl

Toen was het alweer snel tijd voor het personeel eten. Elke dag maakt iemand anders dit en wordt gezamenlijk gegeten voordat de gasten komen. Ik mocht ook een bordje proeven en dit was al onwijs lekker.

Restaurant One www.jaimyskitchen.nl

Na het eten is het tijd om te beginnen met de amuses, want de gasten komen. Rond half 6 komen de eerste gasten en dan weet iedereen precies wat hij of zijn moet doen. Hier is Frens alle amuses mooi aan het op maken. Frens is verantwoordelijk voor de amuses en overall, dus hij helpt mee waar nodig is.

Restaurant One www.jaimyskitchen.nl

Lotte is verantwoordelijk voor vlees en vis, Roy voor alle groenten en warme hoofdgerechten. Wat echt te gek is om te zien hoe gestructureerd iedereen te werk gaat. Er is rust in de keuken, iedereen is hard aan het werk om prachtige bordjes het restaurant in te sturen en waar nodig wordt men geholpen zonder het te vragen. Het is oprecht een team.

Restaurant One www.jaimyskitchen.nl

En dan is het tijd voor mij om aan de Chef's Table te gaan zitten. Er staat in de keuken een tafel ingedekt, waar ik mag zitten en mag kijken naar alles wat er in de keuken afspeelt. Ook krijg ik een 8-gangen diner! Het voelt een beetje gek om te gaan zitten, want het liefste wil je natuurlijk meehelpen, maar wat een ervaring! Ik krijg dit prachtige aperitief van witte wijn, cointreau, wodka, roses's life, ingemaakte citroen in roses's life, komkommer en natuurlijk bloemetjes uit eigen tuin.

Restaurant One www.jaimyskitchen.nl

Amuses zijn vaak mij favo gerechtjes, omdat het lekker intense smaken bevat. Dit is een Hollandse saus met mint, onderin een salade van witte en groene asperge, aardappel en een doperwtencrème. Ook zat er een bonbon met daarin een aspergesoep en een oesterblaadje. De oesterblaadjes groeien ook in de tuin en het smaakt precies als een oester!

Restaurant One www.jaimyskitchen.nl

Dit prachtige plaatje is een aardappel krokantje met huisgemaakte piccalilly. Heerlijk!

Restaurant One www.jaimyskitchen.nl

Amuse ronde 2! Dit was een grote favoriet van mij. Het ziet er echt prachtig uit, maar de smaken zijn onwijs fris, heerlijk. Het is een schuim van bleekselderij, komkommer, rettich en radijs blokjes gemarineerd in dashi, meloese ui, kruiden uit eigen tuin, een sorbet van venkel en sapje granny smith, bleekselderij en komkommer. Dat sapje zorgde echt voor de samenhang in het glaasje.

Restaurant One www.jaimyskitchen.nl

Terwijl ik aan de Chef's Table zat, kwam Edwin Soumang, eigenaar & chef van restaurant One bij me aan tafel zitten en hebben we eigenlijk wel de hele avond gekletst over vanalles. Over hoe hij er achter kwam dat hij een michelinster gekregen had - via de radio! - hoe het koken op de Malediven was eerder dit jaar, over social media en ga zo maar door. Ik heb eigenlijk iedereen in de keuken wel gevraagd naar het Sous-Vide koken, want ik kan dit sinds kort ook thuis doen. Echter, dit is een nieuwe techniek voor mij, dus ik wil er vooral veel over leren. Hier heb ik ook veel overgevraagd aan Edwin en hij heeft me allemaal ins-en-outs verteld. Zijn passie voor food is zo groot!

Ondertussen ging ik verder met het eerste voorgerecht, waar ik zelf dus ook een beetje aan meegewerkt had! Oh, dit was echt een heerlijk fris gerechtje, zeker een favorietje, maar dat ga ik zeker over alle gerechten zeggen! Het is een Canadese kreeft met gepelde tomaat in verschillende kleurtjes, burrata, een crème van bieslook, tomaten kroepoek, tomaten bouillon en watermeloen. Oehja, die bouillon was zo heerlijk kruidig van smaak. Huisgemaakt met veel specerijen zodat deze lekker veel pit heeft.

Restaurant One www.jaimyskitchen.nl

Dit is het gerecht met het rundvlees van wat ik eerder liet zien. Gemarineerd gemarineerd met ponzu opgemaakt met dashi gel van tonijn, rijst gel, komkommer een selderij, tapioca parels gemarineerd met ponzu en sushiazijn, zeewier, tempura wasabi ijs. Dit gerechtje is lekker fris-pittig door het wasabi ijs en heeft heerlijke Aziatische invloeden, daar houd ik van!

Restaurant One www.jaimyskitchen.nl

Dat ik een groenten-fan ben, dat wisten jullie misschien wel, dus dit gerechtje daar keek ik onwijs naar uit. Stiekem ben ik geen hele grote fan van asperges, omdat ik vind dat het vaak vrij saai geserveerd wordt. Asperges met ei, daar wordt ik niet zo warm van. Maar dit... ik zou echt willen dat ik de geur erbij kon laten ruiken, want de beurré noissette in dit gerecht, oh.. dat ruikt zo lekker. Al je zintuigen worden geprikkeld en dat maakt dit een lekker spannend gerechtje. En dan de smaken en texturen, zo lekker. Oke, haha het is dus sous-vide gegaarde asperge uit een teler in Maria-Hoop met boter uit Buggenum, krokante aardappel en truffel aardappel, eigeel en eiwit, bieslook panko met truffelboter. Een heel lokaal gerechtje!

Restaurant One www.jaimyskitchen.nl

Tussen het kletsen met Edwin en zijn vrouw Bethany, beide echt schatten want ik voel me onwijs welkom, geniet ik van de keuken. Best spannend eigenlijk om daar tussen te zitten. Maar echt onwijs veel respect voor iedereen, ze werken zo gestructureerd, met passie en gewoon knetterhard!

Restaurant One www.jaimyskitchen.nl

Dit is het eerste hoofdgerecht namelijk scholfilet en geschaafde venkel, dragon aardappelkoekjes, poeder van dragon, sabayon van citroengras en een krokant sjalotje. De dragon kom allemaal uit eigen tuin. De dragon groeide hard dit jaar, dus speciaal om die reden is er een gerechtje met dragon ontwikkeld. Elke week proberen ze trouwens een nieuw recept te perfectioneren, zodat de kaart lekker af blijft willen. Deze wil je in ieder geval gegeten hebben, maar dat is makkelijk zeggen voor mij want ik ben gek op dragon!

Restaurant One www.jaimyskitchen.nl

Dit was het gerechtje waar ik Erik jaloers mee maakte toen ik een foto stuurde, het tweede hoofdgerecht met lamsvlees. Perfecte garing van het vlees, weer door de sous-vide bereiding (ik heb zoveel geleerd haha) . Ik was te snel met een foto maken want daarna werd de lamszwezerik erbij geserveerd, wat onwijs lekker was. Samen met lamsjus, groene asperge uit de tuin, witte asperge, doperwten, komkommer-yoghurt, rijstkoekjes, met eigen specerijenmengsel van onder andere limoenblaadjes, kardemom, laurier en groene peper - geheimpje van de chef ;).

Restaurant One www.jaimyskitchen.nl

Dit was ook zooooo lekker! Heerlijk tussen gerechtje met een geplette aardappel, snijbiet uit eigen tuin, huisgemaakt mosterd, kruiden en bloemen uit eigen tuin, Formaggia de la rosa en een krokant spekje. De kaasboer uit Italië is geboren in Marokko maakt kaas van schapen-, geiten- en koemelk en rijpt deze met rozenblaadjes, wat een heerlijke smaak heeft. Dit gerechtje vond ik ook te gek! Prachtig ziet het er uit, ik houd van die heerlijke kleurtjes!

Restaurant One www.jaimyskitchen.nl

Dessert nummer 1: 70% huisgemaakt chocolade, pompoenpitten ijs, sinaasappel schil, limonchello gelei, kletskopje, choco krokant, kokos taille en choco mousse. Leuk weetje is dat restaurant One sinds een tijdje hun eigen chocolade maakt. Ze kopen cacao bonen uit bijvoorbeeld Ecuador en draaien deze in een machine voor ongeveer 4 dagen lang tot een zachte massa. 70 % is de pure cacao en 30% is rietsuiker. Lotte vertelde mij dat ondanks de heerlijke geur de 100% cacao onwijs bitter is en gewoon niet lekker. Daarom wordt de rietsuiker toegevoegd. Ik heb een stukje mee naar huis gekregen en dit is echt een van de lekkerste pure chocolade die ik gehad heb!

Restaurant One www.jaimyskitchen.nl

Van mierzoete gerechtjes ben ik helemaal geen fan en dit laatste nagerecht was voor mij een perfecte combinatie van zoet, een zuurtje, fris en zelfs een beetje pit. Onderin rabarber sap uit eigen tuin, crème fraiche van rabarber, lemon cake met amandel, merengue, citroen ijs, gelei van citroen en vanille, rode peper vlokjes, limoen- en citroenrasp.

Restaurant One www.jaimyskitchen.nl

En dan de friandises...! De koffie sloeg ik over want ik had zelfs moeite met deze kunstwerkjes. Inmiddels zat ik namelijk goed vol. Al moet ik zeggen dat alle gerechten perfect op elkaar afgestemd zijn en je gaat met een perfect gevulde maag naar huis. Niet teveel, niet te weinig. Ik had natuurlijk al mogen proeven van het personeel eten niet te vergeten. Deze friansises had ik nooit willen missen want in deze kleine zoete hapjes voor bij de koffie of thee zit zoveel liefde. Wat was het allemaal?

- Hazelnoot chocoladetruffel
- Aardbei hoorntje met yoghurt
- Nougat met superfoods
- Zeezout caramel
- Taartje van rode bessen
- IJsje gember met cacao nibs

Restaurant One, Edwin & Bethany en alle lieverds in de keuken: Lotte, Rok, Roy, Frens en Ann dankjewel voor de geweldige dag. Ik ben echt een ervaring rijker en ben nog steeds aan het nagenieten van jullie allemaal en het heerlijke eten. Jullie hebben mij onwijs veel inspiratie gegeven.
Trouwens, jij kan ook Chef for a Day zijn bij One! Houd jij van koken en ben je op zoek naar inspiratie van de chefs van deze keuken, dan kun je dit dus gewoon boeken. Ben je iets minder avontuurlijk, maar wel erg nieuwsgierig naar het reilen en zeilen, dan kun je ook de Chef's Table boeken. Je zit dan dus aan een prachtige tafel in de keuken en geniet van een heerlijk diner met uitzicht op alles wat er in de keuken gebeurd.

Restaurant One volgen?
Website
Instagram
Facebook
Instagram Edwin