Kaiseki Diner in Japan

Dit diner verdient een eigen artikel, want wij waren enorm onder de indruk van alle gerechten die wij tijdens het Kaiseki diner geproefd hebben. Het was een enorm bijzondere ervaring en ik wil jullie alles er over vertellen en laten zien uiteraard! Als je ooit naar Japan gaat, kun je dit echt niet missen. Genoeg gepraat, ik laat alles zien!

Kaiseki, wat is dat nu precies?

Kaiseki is Japanse Haute Cuisine, een kunstvorm op een bordje waarbij het om zeer kwalitatief eten gaat, maar de presentatie is minstens net zo belangrijk! Het zijn altijd meerdere gangen, dus geen schamele 3- of 5-gangen, maar minimaal 8 gangen. Niet iedereen kan zomaar een kaiseki diner klaar maken, daar heb je absoluut skills voor nodig, om de smaken precies goed te krijgen en kleine schilderijtjes op het bord te maken.

Miyajima Torii-gate

Eerst even genieten van deze zonsondergang voordat we gaan beginnen met het diner.

Het Kaiseki diner werd aangeboden bij Guesthouse Kikugawa waar we verbleven. Naast het verblijven in een traditionele Japanse Ryokan wilden we het diner ook meemaken. Wij hebben een 9-gangen diner gehad en hebben ons compleet laten verassen. We wisten vooral dus ook totaal niet wat we te eten zouden krijgen, spannend! Het diner is een geweldige ervaring op zichzelf. In een mooie, intieme eetkamer met wanden van rijstpapier, subtiele Japanse muziek en absolute stilte. We vonden het serieus bijna onbeschoft om te praten, omdat een andere mensen in de ruimte (dat waren er nog maar twee) ook enorm aan het genieten waren. We zijn heus niet stil geweest, maar de nadruk lag echt op het genot van het eten. Heel erg bijzonder!

Gang 1: Garnaal

Kaiseki diner

Hier werden we al enorm mee verrast en was een heerlijk begin van het diner. Dit zijn onwijs smakelijke garnaaltjes, gerookte makreel, een rijstplakje met sojaboontjes en een crostini met kleine visjes erop. Vooral die crostini was ook erg lekker van smaak.

Gang 2: Sashimi

Kaiseki diner Sashimi

Sashimi, dit was toch écht de aller lekkerste. Dit is tonijn, vooraan rechts paling en de andere weet ik niet. Communiceren lukte ook niet, dus ik kon niet echt vragen wat de gerechten waren. Maar alle drie de soorten waren heerlijk, geserveerd met sojasaus en wasabi.

Gang 3: Zee-egel

Kaiseki diner Zee-egel

Deze gang was eerst een beetje een raadsel voor ons. Wat is dit?! Het bovenste is zee-egel, dat herkende ik wel van de Tsukiji Fish Market en andere markten in Japan, maar wat was het wit met groene? Wij dachten eerst een soort bapao, maar kwamen er al snel achter dat het van een soort vismousse gemaakt was. En de soepje? Geen idee, het was een beetje stroperig en had een zoete ondertoon. Dit gerechtje was lekker, maar zeker niet een favoriet.

Gang 4: Turbo

Kaiseki diner Turbo

Dit is een Turbo, dit is een soort zeeslak, gelukkig maar dat ik niet helemaal wist wat het was, want het klinkt heel vies. Deze was bereid met een kaassaus en avocado. De combi was wel echt goed! Het schepje op de voorgrond was niet eetbaar trouwens, ik dacht eerst dat dat de zeeslak was! haha.

Gang 5: Wagyu

Kaiseki diner Wagyu Beef

Oh. Mijn. God. Dit. Is. Het. Lekkerste. Ooit.
Moet ik nog meer zeggen? Eigenlijk niet, maar toch ga ik het doen. We hadden eigenlijk besloten geen Wagyu Beef te eten. Beiden zijn we niet echt biefstuk liefhebbers en het kost ook gewoon makkelijk €60  voor een steak van Wagyu. Dat ging ons dus te ver. Dit kregen we voorgeschoteld, dus ik dacht 'ok' gaan we gewoon doen! Het vlees was dicht geschroeid, maar lauw. Ik zou de smaak omschrijven als boterzacht, het vlees smelt écht op je tong. Ik heb niet eens het idee dat ik vlees eet, het heeft eerder een structuur van vis, zó zacht is het. Serieus, dit moet je geprobeerd hebben!

Gang 6: Unagi

Kaiseki diner Eel Unagi

Heel bijzonder gerechtje met paling. Het was bijzonder omdat het een koud gerecht was, zou je niet verwachten toch? Onderop zacht gestoomde aubergine, met kleine paddestoelen en een soort frisse gelei, ik denk dat dit van appel was. Bovenop liggen heerlijke zalmeitjes.
Heel erg verassend en perfect voor tussendoor, een licht gerechtje!

Gang 7: Fish

Kaiseki diner Fish

Het ziet er zo onwijs simpel uit, maar dit visje was écht belachelijk lekker. Met een lichte tempura coating, onwijs sappig van binnen en vol van smaak. Heerlijk met de scherpe pepertjes en het frisse van de citroen.

Gang 8: Rijst

Kaiseki diner rijst

Dit was een balletje rijst met een vulling (geen idee mee wat dat was). het balletje is gefrituurd en in een misosoepje geserveerd met wat flinterdunne reepjes nori. Ik denk dat dit mijn minst favoriete gerechtje is, omdat ik het gewoon niet zo goed begreep eigenlijk. Maar, je begrijpt dat ook dit erg lekker is!

Gang 9: IJs

Kaiseki diner ijs

Perfecte afsluiting van een perfect diner. Dit citroen ijs, met stukjes gekonfijte citroen erin met heerlijk vers fruit. Het bloemetje is een druif en er liggen plakjes kiwi bij. Onwijs licht, heerlijk.

Kaiseki

Dit diner is mijn meest indrukwekkende tot nu toe. Niet alleen het eten was oprecht geweldig, maar de hele ambiance maakt dit echt een geweldige ervaring. Het eten is onwijs vers, allemaal perfect gebalanceerd, prachtig opgemaakt en met veel liefde bereid.

We zijn om het af te sluiten nog een wandeling over het eilandje gaan maken, lekker napraten over het diner in deze romantische sferen:

Miyajima by night

Hopelijk heb ik jullie een idee gegeven van wat een Kaiseki diner in kan houden. Zou jij dit ook ooit willen meemaken in Japan?

Geïnteresseerd in Japan? Lees ook mijn andere blogs in deze serie 

Liefs Jaimy
Jaimyskitchen maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.
Aanpassen