Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

Hoe start je met de eerste hapjes voor je baby?

Een spannend moment; de eerste hapjes van je baby! Wanneer kun je starten met de eerste hapjes? Wanneer is je baby er klaar voor? Welke voeding is geschikt? Ik help je bij deze vragen.

De eerste hapjes voor je baby

Wat een mijlpaal, je baby kan voor het eerst gaan proeven! Je baby is waarschijnlijk 4 of 6 maanden oud, of je bent gewoon een ouder die graag goed voorbereid is. In ieder geval staat je een onwijs leuk avontuur tegenmoet. Wellicht heb je veel praktische vragen maar ben je ook op zoek naar wat geruststellende informatie. In deze blog help ik je verder. 

Wanneer start je met de eerste hapjes?

Tijdens de 4-maandencontrole bij het consultatiebureau wordt vaak gevraagd of je al begonnen bent met bijvoeding voor je baby. Misschien ben je al gestart, maar als dat niet het geval is, laat je je hierdoor niet van je stuk brengen. Het is een routinevraag, omdat in Nederland onder andere het Voedingscentrum adviseert om vanaf 4 maanden te starten met de eerste hapjes.

Dit advies wordt vaak gegeven omdat bijvoeding rond 4 maanden mogelijk zou helpen bij het voorkomen van allergieën. Organisaties zoals de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en Unicef hanteren echter een andere richtlijn: zij adviseren om pas vanaf 6 maanden te beginnen. De reden hiervoor is dat de darmen en het immuunsysteem van je baby bij de geboorte nog niet volledig gerijpt zijn. Deze rijping is meestal rond de 6 maanden voltooid.

Wanneer de darmen nog niet voldoende zijn gerijpt, kunnen voedingsstoffen niet volledig worden afgebroken en opgenomen, wat het immuunsysteem kan activeren. Daarnaast zijn rond 6 maanden ook de orale en motorische vaardigheden van je baby voldoende ontwikkeld om, naast melk, andere voeding te verwerken.

Dus wanneer je nu moet beginnen? Kijk naar de signalen van je baby en volg je gevoel!

Wanneer is je baby klaar voor de eerste hapjes?

Zoals ik dus al zei; kijk naar je eigen kind, want de exacte leeftijd zegt niks over wanneer je kindje er klaar voor is. Let op deze signalen:

  1. Je kindje kan zelfstandig, met minimale hulp, rechtop zitten, zoals in deze kinderstoel met een peuterkit
  2. Je baby kan met een pincet greep dingen naar de mond brengen.
  3. Het tong-duw-reflex is minimaal.

Fabel: je kindje is klaar voor de eerste hapjes als hij/zij interesse toont in jouw eten, door er naar te grijpen bijvoorbeeld.
Dit imiteren betekend niet dat je baby er klaar voor is, dus let vooral op de bovenstaande signalen.

Hoe maak je de eerste babyhapjes?

Voor het maken van deze eerste hapjes heb ik een methode ontwikkeld. Met deze methode waarbij je 1 keer de keuken ingaat en vervolgens voor 2 maanden verse hapjes. Zelfgemaakte hapjes, maar toch gemak! 

Ik wil deze eerste hapjes methode leren! 

In deze cursus:

  • Unieke methode om hapjes de 1e en 2e maand te introduceren
  • Een e-boek inclusief de methode, schema's, tips, afvinklijsten 
  • Video met uitleg over het maken van hapjes
  • Informatie over allergenen

Babyhapjes pureren of stukjes?

Een veelgestelde vraag bij het introduceren van vaste voeding is: gepureerde hapjes of stukjes aanbieden? Beide methoden hebben hun voordelen. Kies vooral wat bij jou en jouw baby past.

Je hoeft niet te kiezen

Veel ouders kiezen voor een mix van de twee onderstaande methoden. Bijvoorbeeld starten met gepureerde hapjes en geleidelijk kleine, zachte stukjes introduceren. Dit geeft je baby de voordelen van beide methoden. Welke methode je ook kiest, het belangrijkste is dat jij en je baby zich er prettig bij voelen.

Hapjes pureren

Voordelen:

  • Gepureerde hapjes zijn makkelijk te slikken, vooral voor baby's die nog moeten leren omgaan met vaste voeding.
  • Je weet precies hoeveel je kindje gegeten heeft.
  • Het is een geleidelijke manier om nieuwe smaken en texturen te introduceren.

Tip: een babystomer/blender is mijn grootste tip voor het maken van deze hapjes.

Stukjes: Rapley of De Kleintjes Methode

Voordelen:

  • Je baby leert meteen kauwen, wat de mondmotoriek stimuleert.
  • Het geeft je kind de kans om zelf te ontdekken en te experimenteren met eten.
  • Stukjes eten kan helpen bij het ontwikkelen van een goede hand-oogcoördinatie en grip.

Let wel op, er wordt echt aangeraden hier pas vanaf 6 maanden mee te starten, en de bovenstaande signalen zijn extra belangrijk.

Tip: bij beide methoden is het leuk om je baby zijn eigen babybestek te geven, zodat je baby alvast kan wennen aan eten naar zijn/haar mond te brengen.

Mijn ervaring

Ik ben groot fan van de combinatie methode. Hapjes om voeding binnen te krijgen en stukjes voor de fun en oefenen. Nu merkte ik bij mijn tweede zoon dat hij echt al snel interesse had in stukjes eten, dus hij kreeg al snel ook stukjes aangeboden. Maar altijd in combinatie met gepureerde hapjes. Hij houdt echt van vaste voeding, dus zo konden we langzaamaan ook melkvoedingen afbouwen. Nog iets onmisbaars is deze siliconen slabber, de enige slabber die je nodig hebt! 

* Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.