Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

Hoe maak je zelf kerriesaus?

Kerriesaus zelf maken is makkelijk en binnen 10 minuten klaar. Dit is mijn favoriete recept voor zelfgemaakte kerriesaus.

Wat is kerriesaus?

Kerriesaus is een romige saus die op smaak gebracht is met kerrie. Kerrie is een mengsel van specerijen met een specifieke smaak. De kruiden die in een kerrie specerijenmix zitten kunnen per soort wisselen, maar in kerriesaus zit altijd: kurkuma, koriander, komijn, kardemom, mosterdzaad, zwarte peper, karwijzaad, gember en kruidnagel. Het wordt ook vaak curry genoemd wat van het tamil-woord kari komt. 

Waar komt kerrie vandaan?

Kerrie wordt traditioneel gezien veel in India, Pakistan, Maleisië, Zuid-Afrika, Engeland en Suriname gebruikt. De scherpte varianten komen uit India uit de stad Chennai en de staat Kerela. De kerrie waar we het nu over hebben is geel van kleur maar in India wordt ook rode kerrie gebruikt. Hoe roder, hoe meer rode peper en hoe pittiger.

Kerrie wordt gemaakt met droge kruiden en in de Thaise of Indonesische keuken wordt er voor de currypasta's juist verse kruiden en specerijen gebruikt. Dit zijn dus twee verschillende soorten.

De kruiden komen het beste tot zijn recht wanneer deze kort geroosterd worden voordat er bijvoorbeeld kokosmelk of andere saus of vloeistof aan toegevoegd wordt.

Zelf kerriesaus maken

Dit kun je makkelijk zelf doen en het is dus lekker snel klaar. De saus is op basis van bloem, boter en melk en sjalot is een lekkere toevoeging aan de saus. Dit is niet persé nodig, maar wel erg lekker in de saus. De ingrediënten heb je meestal in huis, dus je kunt deze saus altijd maken voor bij je maaltijd!

Recepten met kerrie saus

Deze saus kun je bij lekker veel gerechten toepassen. Al eerder maakte ik recepten waarbij ik kerriesaus gebruikte. Denk bijvoorbeeld aan:

Heek met prei stamppot en kerriesaus 

Hoe maak je kerrie saus?

Hoeveelheid: 1 portie
Bereidingstijd: 10 minuten

Welke ingredienten heb je nodig voor kerriesaus?

Ingrediënten

1 sjalot of witte ui
25 gr bloem
25 gr boter
300 ml melk
1 el kerrie poeder
een snuf zout
peper naar smaak

Voor het hele recept en de bereidingswijze wil ik je graag doorverwijzen naar het recept zelfgemaakte kerriesaus.