Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

Hoe maak je zelf ice tea?

Zelf ice tea maken is zó onwijs makkelijk! Daarnaast is het lekkerder, gezonder en duurzamer om het zelf te maken. Lees je mee?

Ik ben in ieder geval helemaal fan van ice tea in de zomer, omdat het mij helpt om meer te drinken. Nu ben ik zeker ook gek op water, maar ice tea is een fijne afwisseling.

Wat is cold-brew thee?

Cold-brew thee is eigenlijk gewoon ice tea zoals we dat kennen. Koude thee dus eigenlijk! Je kent de pakken uit de supermarkt wel. Alleen daar zit natuurlijk onwijs veel suiker in verwerkt, niet heel gezond. Cold-bre thee is thee die je met koud water zet, waardoor de smaak van de thee ook anders is dan als je dit met heet water zet. De smaak is namelijk een beetje milder, zachter en zoeter.

Wat zijn de voordelen van colw-brew thee?

Het maken van cold-brew thee is onwijs gezond! Zeker wanneer je dit vergelijkt met het zetten van hete thee. Dit zijn redenen waarom ice tea gezond is:

 1. Er zit minder cafeïne in cold-brew thee dan in gewone thee.
 2. Door het koude water komen er meer zoete smaken uit de thee. De toevoeging van suiker is dus zeker niet nodig!
 3. Ice tea is een heerlijke dorstlesser met een lekker smaakje, waardoor je verleid wordt om meer te drinken gedurende de dag.
 4. Doordat de thee met koud water gezet wordt, komt er minder tannine vrij in de thee. Hierdoor is de thee minder bitter.
 5. In thee zitten veel antioxidanten, die uiteraard heel gezond zijn. Ook in cold-brew thee zitten deze antioxidanten.

Hoe maak je cold-brew thee?

Nu wil je natuurlijk deze lekkere ice tea maken, toch?! Het is echt binnen 5 minuten klaar, al moet het daarna nog een aantal uurtjes trekken, zodat de thee lekker smaakvol is.

 1. Voeg ongeveer 4 theelepels van je favoriete thee in een karaf. Dit mag ook meer zijn, maar 4 theelepels is het minimum. Hoe meer, hoe sterker de smaak.
 2. Vul de karaf met koud water.
 3. Laat de thee nu minimaal 3 uur trekken en maximaal 8 uur. Ook hier geldt; hoe langer, hoe intenser de smaak. Ik laat de thee het liefst op kamer temperatuur trekken, maar dit mag ook in de koelkast.
 4. Als de thee lang genoeg getrokken heeft, giet dan de thee over een zeefje zodat de theeblaadjes opgevangen worden.

Lekkere smaakcombinaties op cold-brew thee

Hierboven lees je hoe je cold-brew ofwel ice tea kunt maken, maar dit zijn mijn tips om de ice tea nóg lekkerder te maken. De eerste tip is om de thee te serveren met ijsklontjes, zodat de thee lekker koud is.

Wil je smaakvariaties? Denk dan eens om de volgende ingrediënten om toe te voegen aan de ice tea:

 1. Partjes citroen, limoen of sinaasappel
 2. Stukjes aardbeien, frambozen of blauwe bessen
 3. Stukjes perzik of nectarine
 4. Sliertjes rabarber
 5. Blaadjes munt of plakjes gember
 6. De inhoud van een passievrucht in de ice tea

Onderin kun je mijn favoriete ice tea recept zien!