Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

Hoe maak je Paneer?

Paneer! Weet je wat dat is? Ik heb paneer leren kennen tijdens mijn stage periodes in India. Het is een heerlijk zachte kaas, gemaakt van koemelk. En dat kun je onwijs eenvoudig zelf maken. Gelukkig maar want paneer is moeilijk te krijgen in Nederland en vrij prijzig. Ik laat je zien hoe je stapsgewijs je eigen paneer maakt.
 

Paneer is heerlijk in Indiase curry's of Indiase wraps. Van die laatste gaat aanstaande maandag een lekker recept online komen! Eerst laat ik je de ingrediënten zien, dat zijn er weinig en dan middels een foto verslag hoe je de paneer maakt.
Je hebt wel een dunne theedoek nodig voor dit recept!

Zelfgemaakte paneer

Hoeveelheid: 1 portie paneer
Bereidingstijd: 30 minuten


Ingrediënten:
2 liter volle melk
4 el azijn
250 ml water

Hoe maak je paneer zelf?


Stap 1:

Zet een diepe en hoge pan met melk op het vuur. Breng dit op laag vuur aan de kook. Ik raad je aan om de pan goed in de gaten te houden, want als de melk begint te koken, stijgt deze snel naar boven en kookt je melk over voordat je het weet.

Stap 2

Wanneer de melk kookt meng je het azijn met het water en voeg je dit toe aan de melk. Neem een lepel en roer voorzichtig in de pan. Je ziet dat de melk begint te klonteren. Het water is melk wei en het witte de kaas. Wanneer je het idee hebt dat het volledig gescheiden is, zet je het vuur uit.

Stap 3

Neem je theedoek, plaats deze boven een vergiet en daaronder eventueel een pan om het wei op te vangen. Gooi de inhoud van de pan in de theedoek, zodat je de wei van de kaas scheidt.

Stap 4

Laat de kaas nu goed afkoelen en uitlekken. Handig zo aan de kraan toch?

Zo ziet de kaas eruit als deze uitgelekt is. De paneer kun je in principe verkruimelen op dit punt, bijvoorbeeld over een pizza.

Stap 5: 

Wij gaan blokjes maken van de paneer, zo wordt deze namelijk voornamelijk gebruikt. Neem een bakje waar de paneer in past, vouw de theedoek er weer omheen.

Stap 6

Zet er iets zwaars op! Op deze manier zal de paneer een stevige vorm krijgen en kun je er later blokjes van snijden.

De paneer is klaar!

Geniet ervan, dit is echt een lekker ingrediënt om mee te experimenteren! Maandag komt er dus een recept online met paneer.