Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

Hoe maak je een lekkere borrelplank?

De ultieme borrelplank, hoe maak je die nu en wat hoort er allemaal bij? In deze blog laat ik zien hoe je volgens mij de aller lekkerste kan maken, zodat jij deze tijdens een feestelijke gelegenheid ook deze heerlijke combinaties voor je gasten kunt serveren.

Wanneer maak je een borrelplank?

Wat dacht je van tijdens Kerstmis of Oud & Nieuw? Of tijdens een gezellige borrel met vrienden? Of gewoon voor jezelf omdat je er zin in hebt? Ok, in die laatste zul je misschien een paar dagen geen trek meer hebben, maar ik bedoel eigenlijk te zeggen dat er niet speciale gelegenheid voor nodig is. Een borrelplank mag altijd!

Hoe maak je een borrelplank www.jaimyskitchen.nl

Borrelplank of Kaasplank?
Er zijn bijvoorbeeld ook kaasplanken, maar dit is specifiek een borrelplank, omdat ik er niet alleen kaas bij serveer. Kaas vind ik heerlijk hoor, maar teveel kaas, daar maak je mij minder blij mee. Daarnaast ben ik persoonlijk geen grote fan van blauw schimmels of andere erg sterke kazen. De Franse kazen vind ik lekker, maar met mate en ik heb dus mijn specifieke voorkeuren. En die voorkeur is geitenkaas! Daar ben ik dus wel enorm fan van! Daarom zal geitenkaas - en dan wel hele bijzondere geitenkaas - op deze plank de hoofdrol spelen. Minder fan van geitenkaas? Kies dan maximaal 3 andere kaasjes uit. Maar... probeer eerst eens deze pareltjes... want ze zijn onwijs lekker!

Hoe maak je een borrelplank www.jaimyskitchen.nl

Wat hoort er op de perfecte borrelplank?
De perfecte borrelplank bevat een paar keuzes uit alle onderdelen die ik hier onder benoem. Je kunt de borrelplank onwijs fancy maken met allerlei zelfgemaakte hapjes, maar dit is een snelle variant met de nadruk op heerlijke ingrediënten.

Kaasjes
Daar hadden we het net al even over. Kies drie favoriete kaasjes.

Fruit en gedroogd fruit
Fruit is onmisbaar op een borrelplank, het hoort er gewoon bij. Kies minimaal 1 verse en 1 gedroogde variant. Denk aan vijgenbrood, dadels, abrikozen of druiven, blauwe bessen of frambozen.

Noten
Krokante nootjes zijn erg lekker zoals pecan noten, amandelen of walnoten. Je kunt ook gebrande of gesuikerde noten kopen.

Hoe maak je een borrelplank www.jaimyskitchen.nl

Olijven en andere tapas 
Ik noem het even tapas, maar wat ik bedoel zijn dus olijven, zongedroogde tomaten, pepertjes, verse kappertjes, worstjes, tapenades enzovoorts.

Brood & crackers
Een heerlijk vers stokbrood is niet te missen voor erbij, maar ook lekkere crackers is erg lekker bij de kaasjes of bij tapenade.

Sausjes en dips
Een beetje jam of mosterd bij de kaasjes is erg lekker! Oeh, en hummus!

Groenten
Denk aan worteltjes, komkommer, stukjes paprika of cherry tomaatjes!

Wat drink je erbij?
Bij een borrelplank, hoort een borreltje toch? Een fles goede droge witte wijn vind ik persoonlijk heerlijk, maar ook een krachtige rode wijn past perfect bij de borrelplank. Speciaal biertjes kunnen natuurlijk ook. Maar wil je eens iets anders? Probeer dan eens een glaasje port!

Hoe maak je een borrelplank www.jaimyskitchen.nl

Mijn borrelplank voor 6 personen
Mijn ultieme borrelplank, zoals de foto's, heeft al mijn favorieten erop. Mijn 10 lievelingsingrediënten zijn:
 

  1. Drie kaasjes
  2. Zongedroogde tomaatjes.
  3. Gemengde olijven.
  4. Vijgenbrood met appel.
  5. Blauwe bessen en druiven.
  6. Amandelen met kruiden en gekarameliseerde pecan noten.
  7. Bieten hummus.
  8. Vers gebakken stokbrood & zaden crackers.
  9. Plakjes komkommer.
  10. Een glaasje port.
Hoe maak je een borrelplank www.jaimyskitchen.nl

En dit is mijn favoriete en allerlekkerste borrelplank! Mag ik nu aanvallen? En ga jij deze borrelplank met de heerlijke geitenkaasjes ook proberen?