Hoe leer je jouw baby water (uit een beker) drinken?

Deze blog speelt in op twee leermomenten: je baby water laten drinken en je baby uit een beker leren drinken. In deze blog geef ik je tips om je baby op een fijne manier te laten wennen aan het drinken van water.
Wanneer start je met je baby water leren drinken?
Vanaf zes maanden mag je beginnen met het aanbieden van kleine hoeveelheden water naast borst- of flesvoeding. Dit is vooral bedoeld om je baby te laten wennen aan de smaak en het gevoel van water drinken. Het gaat dus nog niet dat je baby water nodig heeft, er komt genoeg vocht binnen via borst- of flesvoeding. Het kan zijn dat je kindje zich nog verslikt in het begin. Niet schrikken, dit is normaal. Gewoon blijven proberen en dan went je kindje vanzelf. Je zou ook met afgekoelde, lauwe ongezoete thee kunnen beginnen.
Open beker, rietjesbeker of een tuitbeker?

Uit een open beker: Dit helpt bij de ontwikkeling van de mondmotoriek en stimuleert een natuurlijke drinktechniek.
Uit een tuitbeker: Een handige tussenstap, maar probeer niet te lang met een tuitbeker te werken, omdat dit de mondontwikkeling anders kan beïnvloeden. Wij hebben deze ook, zonder oortjes, zodat je het vasthouden zoals in een open beker al oefent:
Uit een rietjesbeker: Dit stimuleert een andere manier van drinken en kan helpen bij de spraakontwikkeling. Zeker een fijne optie voor onderweg. Een RVS beker is het beste, de onderstaande hebben wij.
RVS beker
Een rietjes beker of tuitbeker is natuurlijk handig, want er wordt niet zo snel mee geknoeid. Ook zal je kindje uit deze beker waarschijnlijk sneller leren drinken, omdat het makkelijker is. Het beste is echter om te starten met een open beker. Het is even oefenen, maar tussen 6-8 maanden kun je hier al mee starten. Blijf er uiteraard bij, want er zal zeker geknoeid worden! Houd in het begin zelf de beker vast terwijl je baby kleine slokjes neemt. Naarmate je kindje meer controle krijgt, kun je hem of haar zelf de beker laten vasthouden. Meestal lukt dit beter tussen de 8 en 12 maanden, al zal er in het begin nog wat geknoeid worden. Door regelmatig te oefenen, zal je baby steeds beter zelfstandig uit een beker kunnen drinken.
Hoe stimuleer je je baby om water te drinken?
Zie het als een leuke fase, waarin je jouw baby een nieuwe skill kan aanleren. Dit zijn een aantal tips:
- Doe het voor: Laat je baby zien hoe jij water drinkt. Baby’s leren door imitatie!
- Bied het regelmatig aan: Maak het drinken van water een gewoonte, bijvoorbeeld bij elke maaltijd.
- Gebruik een leuk bekertje: Een vrolijk bekertje met een leuk design kan extra motivatie geven.
- Maak het speels: Laat je baby experimenteren met water drinken, ook al gaat het in het begin nog wat kliederig.
- Wees geduldig en luister naar de signalen van je kind. Wegduwen = klaar.
Welke thee is geschikt voor je baby?
Je kunt je baby ook afgekoelde lauwwarme thee geven. Een leuke afwisseling met water, omdat het net even een andere smaak geeft. Het is wel van belang dat je de juiste soorten kiest.
Welke thee is geschikt?
- Kruidentheeën zoals kamille, rooibos, munt en verveine bevatten geen cafeïne en zijn veilig om te geven. Dit ia de beste keuze
- Thee gemaakt van alleen fruit is eveneens een goede keuze. Dit zie je vaak bij kinderthee.
- Zet de thee slap en niet te sterk.
Welke thee kun je beter vermijden?
- Zwarte en groene thee: bevatten cafeïne, wat de ontwikkeling van het zenuwstelsel kan beïnvloeden. Een lichte, verdunde variant kan vanaf 1 à 2 kopjes per dag geen kwaad.
- Thee met kaneel, venkel of anijs: wordt afgeraden voor baby’s jonger dan 1 jaar, vanwege de plantengifstoffen die erin zitten.
- Thee met zoethout: niet vaker dan één kopje per dag, vanwege de invloed op de bloeddruk.
Hoeveel water moet je baby drinken?

In het begin zijn dit echt slechts slokjes. Zeker omdat dit echt ter ondersteuning is. In de zomer zal je kleintje ook wat meer drinken als in de winter, omdat het buiten natuurlijk ook warmer is. De beste manier om te bepalen of er voldoende gedronken wordt ia het checken van de plasluiers. Bij 4 plasluiers per dag zit je goed.
Welke dranken kun je beter vermijden?
Het is wellicht overbodig om deze informatie te delen, maar voor de volledigheid wil ik toch even aanstippen dat het echt sterk afgeraden wordt om je kind suikerhoudende dranken aan te bieden. Geef dus geenn sap, aanleng, diksap of suikervrije varianten van deze sappen. Er zit veel suiker of zuren in die slecht zijn voor de tanden. Je baby/kind heeft het simpelweg ook niet nodig.
* Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.