Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

Hoe (lang) kook je mosselen? Recepten + tips

Weet jij de kooktijd van mosselen? Of moet je dit ook altijd opzoeken? In deze blog vertel ik hoe lang je mosselen moet koken en geef ik mijn twee favoriete recepten.

Toen ik eerder met mosselen aan de slag wilde gaan, moest ik toch opzoeken wat de kooktijd van de schelpdieren is. Nu ben ik vast niet de enige die naar deze informatie zoekt, bedacht ik me dat ik hier best een blog over kan schrijven.

Wanneer is het seizoen van de mosselen?

Mosselen groeien in de maanden van maart tot en met juni. De beste periode om mosselen te eten is dus vanaf juli tot en met februari. Tegenwoordig kun je ook in de overige maanden deze schelpdieren eten, mede dankzij de goede koeltechnieken.

Tips voor het bereiden van mosselen

 • Zorg voor een goede mosselpan. Dit kan ook een diepe kookpan met een deksel zijn. Het is belangrijk dat de mosselen voldoende ruimte hebben, zodat ze goed kunnen openen. Door het gebruik van de deksel kun je de mosselen omscheppen of schudden.
 • Voeg groenten toe zoals ui, bleekselderij, prei en wortel.
 • Voeg kruiden toe zoals platte peterselie of selderij. Ook koriander is lekker voor een Aziatische twist.
 • Voeg wijn of bier toe tijdens het koken, maar houd het bij een scheut. De mosselen moeten namelijk stomen, niet koken, dus daarom moet er niet teveel vocht toegevoegd worden. De mosselen laten veel vocht vrij.
 • Vries het mosselvocht na het koken in en gebruik het als bouillon.

Mosselen schoonmaken + de kooktijd

 1. Controleer de mosselen stuk voor stuk goed. Open mosselen gooi je weg.
 2. Is een mossel open? Tik de schelp dan even op je werkblad en als de mossel dan alsnog een beetje dichtgaat, is deze goed.
 3. Beschadigde schelpen kun je ook beter weggooien.
 4. Verwijder de baarden van de mosselen, indien deze er nog aan zitten. Meestal zijn deze al verwijderd.
 5. Voelt een mossel zwaar aan? Gooi deze dan weg, want er zal waarschijnlijk zand in zitten.
 6. Was de mosselen met koud water en laat even in koud water staan.
 7. Stoom vervolgens de mosselen gaar in een laagje vocht naar keuze. Dit duurt maximaal 5 minuten of tot de mosselen open staan. Let goed op, want 3 minuten kan ook voldoende zijn. Schud tussendoor een paar keer goed met de pan.
Mosselen met bier www.jaimyskitchen.nl

Mijn favoriete recepten met mosselen

 1. Mosselen met bier
  Mosselen stoven in bier met verse groenten. Heerlijk mosselen op een klassieke wijze. In dit recept gebruik je 1 kilo mosselen per persoon.
 2. Thaise vissoep met mosselen
  De Thaise soep is lekker een beetje pittig van de currypasta en kan extra pittig gemaakt worden met de rode peper. Pas hier goed mee op want sowieso is elke currypasta anders qua pittigheid. In dit recept kun je van 1 kilo mosselen 3 porties maken.