Hoe laat ik mijn kind of peuter groenten eten?

Wat doe je als je dreumes, peuter of kleuter geen groenten eet? Veel ouders zien dit vooral gebeuren bij peuters die een eigen willetje beginnen te ontwikkelen. Gelukkig kun je er zeker wat aan doen! Ik help je graag verder.
Waarom willen kinderen of peuters geen groente eten?
Allereerst wil ik zeggen: je bent niet alleen! Er zijn heel veel kinderen die moeite hebben met het eten van groenten. Vaak gebeurt dit juist in de fase waarin ze een eigen willetje ontwikkelen. Als ouder vinden we het belangrijk dat ons kind de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt, en daarom leggen we vaak extra focus op groenten. Die zijn immers ontzettend gezond, en we willen graag dat onze kinderen goed groenten leren eten. Maar wist je dat deze overtuiging juist onbewust voor druk kan zorgen? En dat willen peuters niet. Ook vinden peuters tussen de 2,5 en 4 jaar het vaak spannend om nieuwe smaken of texturen te proeven.
Tip: We willen allemaal dat onze peuter goed eet. Maar wist je dat de basis voor een goede relatie met voeding vaak al in de babyfase wordt gelegd?
Lees de blog over het starten met babyvoeding
Er kunnen natuurlijk nog veel meer redenen zijn waarom je kind geen groenten wil eten: misschien heeft hij of zij te veel gedronken, te laat een snack gegeten, geen honger of is te moe. Geen zorgen! Ik deel allerlei tips en trucs uit eigen ervaring om deze situatie te veranderen. In deze blog vertel ik je mijn eigen ervaringen en help ik je om jouw kind weer groenten te laten proeven én eten.
Mijn persoonlijke ervaring met voeding voor kinderen
Onze oudste zoon werd twee weken te vroeg geboren en had moeite om genoeg te drinken en aan te komen. Hierdoor focuste ik me al vroeg op zijn voeding, vooral op groenten toen we eenmaal met hapjes begonnen waren. Wanneer hij niet genoeg at, maakte ik me meteen zorgen, wat me de eerste 2,5 jaar onzeker maakte. Dit motiveerde me om me te verdiepen in kindervoeding, en vooral in hoe je kinderen meer groenten kunt laten eten.
Ik begon met recepten waarin ik groenten verstopte, manieren bedenken om hem nieuwe smaken te laten proeven en tips om hem aan tafel te houden. Dat laatste blijft een uitdaging met een actieve zoon! Dankzij mijn ervaringen met onze twee zoons help ik nu graag andere ouders met dezelfde vragen.
Tips om je peuter groenten te laten eten
1. Maak er geen strijd van, blijf rustig en laat het los
De eerste stap is om rustig te blijven en niet te pushen. Zorg ervoor dat er geen strijd ontstaat aan tafel. Dit klinkt misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar het helpt enorm om te accepteren dat dit een fase kan zijn. Hoe ik dit deed? Door geduldig te blijven en te beseffen dat je als ouder een positieve invloed kunt hebben. Blijf kalm en laat het los. Dit is een belangrijk beginpunt voordat je verder kunt gaan met de volgende stappen!
Maak je je toch zorgen over de voedingsstoffen die je kind binnenkrijgt? Overweeg dan om een afspraak te maken met de huisarts of het consultatiebureau.
2. Betrek je kind bij het koken

Neem je kind mee de keuken in en laat zien hoe je het eten bereidt. Geef je kindje klusjes, zoals het snijden van snoeptomaatjes, champignons of komkommer. Vooral peuters en kleuters genieten van deze autonomie, en samen koken is ook nog eens goed voor hun zelfvertrouwen. Zorg er wel voor dat alles veilig gebeurt. Hier zijn wat tips om veilig én gezellig met je kindje te koken:
Kindermessen
Gebruik kindvriendelijke messen. Wij hebben deze: Kiddicutter kindermes. Er zijn ook leuke sets verkrijgbaar, zoals deze messenset voor kinderen. Is snijden nog een stap te ver? Laat je peuter de groenten wassen of je kleuter het aantal tomaatjes tellen.
Leertoren
Zorg ervoor dat je kindje op de juiste hoogte aan het aanrecht staat. Een krukje kan, maar een leertoren is veiliger dankzij de valbescherming. Wij hebben er zelfs twee, omdat we twee kinderen hebben én omdat ze om te bouwen zijn tot een bureau. Mijn aanraders:
Keukenschort
Maak koken extra leuk door jezelf helemaal "klaar te maken" voor de keuken. Trek een schort aan, zet een koksmuts op, en maak er een gezellige activiteit van!
3. Maak eten gezellig met mijn ‘Samen Lekker Proeven’-eetkaartjes!

Als je het mij vraagt is gezelligheid aan tafel dé sleutel tot een fijn eetmoment met je kind. Maak het eetmoment niet te lang, want stilzitten en proeven kan voor peuters en kleuters een uitdaging zijn. Daarom heb ik de ‘Samen Lekker Proeven’-eetkaartjes gemaakt! Ze helpen je kind op een speelse manier groenten en fruit te ontdekken én te eten, stap voor stap.
Deze kaartjes maken van elk eetmoment een feestje. Het spel bevat:
- 22 groentekaartjes
- 15 fruitkaartjes
- 5 speelkaartjes met uitdagende spelletjes
De groente- en fruitkaartjes bevatten quizvragen, open vragen, opdrachten en leuke weetjes. Ze zijn ontworpen om je kind op een speelse manier te stimuleren om eten aan te raken, in de mond te stoppen, te proeven en uiteindelijk te eten. Alles stap voor stap, zonder druk, maar met veel plezier.
Met de ‘Samen Lekker Proeven’-eetkaartjes wordt eten niet alleen gemakkelijker, maar ook een moment waar iedereen naar uitkijkt. Ideaal voor nieuwsgierige kleintjes én ouders die van gezelligheid aan tafel houden!
Bestel nu en maak van eten een feestje!
4. Serveer voor kleine porties op leuke bordjes op een creatieve manier
Een grote stap voor ons was het serveren van eten op echt leuke bordjes. We hebben verschillende bordjes aangeschaft, zoals een autobord en vakjesborden. Maar de grootste hit is toch wel het Dinner Active constructiebord. Wat een groot succes! Het bijpassende bestek is ook geweldig, en zo wordt ‘gespeeld’ met eten.
Deze borden hebben meerdere vakjes, wat vaak goed werkt voor kinderen, omdat het eten zo gescheiden blijft. Serveer daarnaast niet te grote porties, want dat kan afleiden. Begin met een kleine portie en schep later eventueel nog een beetje bij.
5. Verstopte groenten
Voelt het alsof je alles al geprobeerd hebt en je kindje nog steeds geen groenten wil eten? Geen zorgen, ik begrijp je frustratie! Soms is het slim om groenten tijdelijk te verstoppen in gerechten die je kind wél lekker vindt. Denk aan pastasauzen, smoothies of zelfs pannenkoekjes. Het werkt écht, als je weet hoe je het aanpakt.
Daarom heb ik een uitgebreide blog geschreven met 10 slimme tips om groenten te verstoppen, zodat je kind ongemerkt toch voldoende binnenkrijgt.
Blog: 10 tips om op een slimme manier groenten te verstoppen
6. Bied hetzelfde eten meerdere keren aan en serveer altijd iets bekends

Nieuwe dingen zijn spannend, zowel voor ons als voor kinderen. Denk maar aan je eerste dag op een nieuwe school of je eerste werkdag. Best spannend, toch? Voor jouw peuter kan het proberen van een nieuwe groente net zo’n grote stap zijn! Zo maak je het makkelijker om iets nieuws te proberen:
Combineer nieuw met bekend:
Serveer altijd een groente of gerecht dat je kindje al kent en lekker vindt. Dit geeft een gevoel van veiligheid en maakt de kans groter dat ze openstaan voor iets nieuws. Mijn regels is altijd maximaal 1 nieuw iets serveren met minimaal 1 bekend iets.
Heb geduld en blijf proberem:
Verwacht niet dat je kindje meteen enthousiast is over de nieuwe smaak. Het kan wel 10 keer of meer proeven duren voordat een smaak wordt geaccepteerd. Door regelmatig nieuwe groenten aan te bieden in een ontspannen sfeer, went je kindje vanzelf aan het idee.
7. Introduceer het 'nee'-kommetje
Een handige truc om het eten aan tafel iets relaxter te maken, is het introduceren van een 'nee'-kommetje. Zet een klein kommetje naast het bord van je kind en leg uit dat het bedoeld is voor eten dat hij of zij écht niet wil eten. Dit geeft je kind een gevoel van controle en kan helpen om de maaltijd rustiger te laten verlopen.
Deze techniek werkt niet voor elk kind, maar kan een goede oplossing zijn als een bepaald voedingsmiddel ervoor zorgt dat je kind weigert de rest van het eten op het bord aan te raken. Probeer het eens en kijk of het werkt voor jouw gezin!
8. Wees het goede voorbeeld
Jouw gedrag aan tafel is een groot voorbeeld voor je kind. Eet met plezier, probeer nieuwe dingen en maak tijd voor gezelligheid. Kinderen willen graag deel uitmaken van deze sfeer, waardoor ze langer aan tafel blijven en nieuwsgieriger worden naar eten. Samen genieten werkt aanstekelijk!
* Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.