Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

Alles over zoete aardappel!

Wat zijn zoete aardappelen?

De zoete aardappel is dus, anders dan je wellicht zou vermoeden geen aardappelsoort, het is namelijk een groente. Het is een eetbare knol van het gewas Ipomoea batatas, dat oorspronkelijk uit Zuid Amerika komt en onder andere onderdeel uitmaakt van de Zuid Amerikaanse eetcultuur. Een andere naam voor zoete aardappel is dan ook bataat . De groente staat echter op de zevende plaats op de lijst van belangrijkste voedselgewassen in de wereld, en op de vijfde plaats in de ontwikkelingslanden, na rijst, tarwe, maïs en cassave. De groente is dus onderdeel van de wereldwijde eetcultuur.

Meestal heeft de knol een oranje kleur, maar je hebt ze ook in allerlei andere kleuren, variërend van wit tot paars. Op Jaimy’s Kitchen hoort de groente in de wortel en knol groep, net als de wortel zelf maar ook bijvoorbeeld knolselderij.

Wanneer zijn zoete aardappelen in het seizoen?

Zoete aardappelen kweken is zeer eenvoudig in tropische en subtropische klimaten. Maar ook in Nederland is het goed te doen om deze super gezonde, voedzame groente te kweken. Ze gedijen dus goed in lekker warm weer en zijn dan ook een echte zomergroente. De plant is niet winterhard en zal lichte vorst dan ook niet overleven. Je kan ze dan ook in de maanden juni, juli en augustus volop uit de volle grond eten. 

De teelt van zoete aardappelen staat in Nederland nog in de kinderschoenen. Er wordt in totaal 20 hectare bataat geteeld: 18 ha in het zuiden en 2 ha in het noorden van het land. De teelt van zoete aardappel is echter in drie jaar tijd fors toegenomen in Nederland. Een toenemende consumptie en relatief hoge verkoopprijs lokken telers.

Belast ik het milieu door het eten van zoete aardappelen?

De zoete aardappel is een subtropisch gewas en wordt voor het overgrote deel geïmporteerd. In het seizoen uit Nederland is het dus een bewuste keuze voor een lage co2 uitstoot, en hiermee steun je ook het lokale initiatief. Buiten het seizoen moet je dus rekening houden met een onnodige belasting voor het milieu.

Zijn zoete aardappelen gezond?

Zoete aardappelen zijn ontzettend gezond. En eigenlijk ook een iets gezonder alternatief dan de traditionele aardappel. Maar qua voedingswaarde verschillen zoete en gewone aardappelen niet veel van elkaar. Ze bevatten vergelijkbare hoeveelheden eiwitten, vetten en koolhydraten.

Zoete aardappelen bevatten veel gezonde stoffen zoals vezels, mangaan, ijzer, magnesium, kalium en een flinke hoeveelheid vitamine A, B6, en C. De oranje variant is daarnaast ook rijk aan bètacaroteen, een stof die het lichaam omzet in vitamine A. Dit is net als de wortel en broccoli overigens.

De smaak van zoete aardappelen

De smaak is zoet, mild en iets kruidig.

Verschillende bereidingswijzen

Zoete aardappelen worden vaak net als gewone, ‘witte’ aardappelen bereid. Je kunt ze bijvoorbeeld koken, bakken, stomen, er frietjes van maken en pureren. Enkele voorbeelden van wereldwijd gebruik van de zoete aardappel zijn

  1. De zoete aardappel wordt onder meer gebruikt in de Surinaamse keuken
  2. In Polynesië heet hij kumara. 
  3. In de Verenigde Staten staat hij traditioneel als yam op het menu voor Thanksgiving Day. De knollen worden geschild en gekookt en meestal met kruiden geserveerd als bijgerecht. 
  4. In Canada zijn frites van zoete aardappel populair, de zogenaamde sweet potato fries.

Tot slot

Ik hoor ook graag jullie mening over dit ingrediënt dus stuur me zeker een reactie via het contactformulier op de contactpagina doe dit ook als ik iets vergeten ben en je me wilt aanvullen of als ik een foutje heb gemaakt en je me wilt corrigeren. Samen eten we de wereld een beetje mooier. Het informeren en met elkaar in gesprek zijn  over ingrediënten en de impact hiervan is voor mij erg belangrijk.