Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

Alles over tuinkers!

De tuinkers, wat weet jij er precies van? Lees er in ieder geval meer over in dit artikel en dan vertel ik waarom ze favoriet zijn.

Wat is tuinkers?

Tuinkers is één van de bekendste (kiem)plantjes valt wel degelijk onder groentes, al is het vaak meer een aanvullend ingredient. Het is een plantje van pas ontkiemd zaad en wordt namelijk als kruid gegeten. Tuinkers dankt haar naam aan de regio wordt het wordt gemaakt en wordt ook wel sterre- of bitterkers genoemd. De verzamelnaam is microgroenten of Cress. De Tuinkers behoort tot de familie van de kruisbloemigen waartoe ook paksoi, broccoli en witte kool behoren.

Tuinkers is afkomstig uit Noord-Afrika en oorspronkelijk groeit tuinkers in het wild in het Middellandse Zeegebied, het behoort dan ook eigenlijk tot de meer mediterrane eetcultuur, al is het plantje daar niet typerend aan. Op Jaimy’s Kitchen behoort tuinkers tot de spruiten en kiemplanten waartoe, ook mais behoort.

Wanneer is tuinkers in het seizoen?

Jaarrond is tuinkers zeer eenvoudig te kweken in volle grond.

Belast ik het milieu door het eten van tuinkers?

Het plantje heeft weinig nodig om te groeien en heeft daarom een lage CO2 uitstoot.

Is tuinkers gezond?

Tuinkers bevat vooral veel vitaminen A en C maar daarnaast ook de mineralen ijzer en calcium. De blaadjes werden vroeger net als sommige andere groenten ook gebruikt in ontstekingsremmend zalf voor de verzorging van wonden.

De smaak van tuinkers

Tuinkers smaak een beetje als mosterd maar de smaak varieert van pittig tot scherp De plant verliest zijn smaak als hij wordt gedroogd. Tuinkers kan daarom alleen vers gegeten en kan het beste omschreven worden als pittig-aromatisch.

Verschillende bereidingswijzen

Tuinkers vind je vaak terug in salades of als garnering van gerechten, dus als aanvullend ingrediënt, dit kan in allerlei gerechten zijn zoals soepen, broodjes en vleesgerechten. Voeg ook eens wat tuinkers toe aan een omelet, in een dipsaus of in de pastasaus.

Tot slot

Ik hoor ook graag jullie mening over dit ingrediënt dus stuur me zeker een reactie via het contactformulier op de contactpagina doe dit ook als ik iets vergeten ben en je me wilt aanvullen of als ik een foutje heb gemaakt en je me wilt corrigeren. Samen eten we de wereld een beetje mooier. Het informeren en met elkaar in gesprek zijn  over ingrediënten en de impact hiervan is voor mij erg belangrijk.